Административната тежест и капиталовият пазар са сред приоритетите на властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Административната тежест и капиталовият пазар са сред приоритетите на властта

През периода на управление правителството не планира промени в ставките на преките данъци, съществуващите данъчни облекчения и прагът за регистриране на ДДС.

Административната тежест и капиталовият пазар са сред приоритетите на властта

Правителството ще заложи на минималната заплата, увеличението в пенсиите и учителските възнаграждения да дръпнат нагоре жизнения стандарт, се посочва в Програмата за управление

23175 прочитания

През периода на управление правителството не планира промени в ставките на преките данъци, съществуващите данъчни облекчения и прагът за регистриране на ДДС.

© Цветелина Белутова


Основните предизвикателства пред устойчивия икономически растеж в България са административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар. Това става ясно от програмата за управление на правителството за периода 2017-2021 г., която беше приета в сряда на заседанието на Министерски съвет. Облекчаване или премахване на административни и регулаторни режими, по-активен диалог с бизнеса, създаване на помощни материали ("пътни карти") за стартирането на отделни видове бизнес и политики в подкрепа на малки и средни предприятия – това са част от мерките, чиято задача ще бъде да се справят с административната тежест. По линия на капиталовия пазар пък инициативитите в общи линии се свеждат до реализирането на Стратегията за развитие на капиталовия пазар, която беше одобрена през ноември миналата година.

През периода на управление правителството не планира промени в ставките на преките данъци, съществуващите данъчни облекчения и прагът за регистриране на ДДС. В голяма степен управленската програма се припокрива с тази на ГЕРБ и Обединените патриоти, изготвена след парламентарните избори.

Правителствената програма включва 65 приоритета и 902 мерки, разпределени сред 20 области. Голяма част от тях се повтарят с управленските програми на предишните две правителства на ГЕРБ.

Вечната тема: жизнен стандарт

Важна съставка от документа е повишението на жизнения стандарт, предвид акцента върху темата по време на предизборната кампания. С цел повишаване на доходите на населението правителството планира да се фокусира от една страна върху механизма за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), а от друга – вдигане на минималните пенсии и учителските заплати. Интересно е, че въпреки липсата на установен механизъм за определяне на МРЗ, крайното число вече е определено – 650 лв. до края на мандата. В планвете също така е включена средната заплата от 1500 лв., до която трябва да се стигне чрез стимулиране на достатъчно висока икономическа активност.

Финансите

Фокусът на България по линия на финансите е насочен към по-силната интеграция в Европейската финансова структура, като тук целта е приемането на страната в ERM II, а от там – еврозоната и единния банков съюз. Това, според документа, ще бъде постигнато от една страна, чрез стабилна финансова система. На дневен ред по линия на държавните финанси е подобряването на бюджетната позиция, а именно - намаляване на дефицита. Както беше заложено и в Средносрочната бюджетна прогноза по-рано тази година, целта е до 2020 г. бюджетното салдо да е нула, или приходите в бюджета да покриват разходите.

Фокус ще има и върху децентрализацията и подобряването на публичните услуги, както и управлението на общинско ниво. Тук влизат няколко познати мерки, като наблюдението на финансовото състояние на общините (данни излизат на тримесечна база) и намаляването на административната тежест за бизнеса чрез електронно подаване на документи. Макар вече да са налични някои услуги, електронното управление има да извърви още много път до постигането на целта си.

И докато мерките дотук са били засягани, в различна степен, в предходната управленска програма от 2014 г., относително нов е фокусът върху промени, свързани с публичния сектор и ефективността на контрола в организациите. Планирани са актуализации на Закона за вътрешния одит в публичния сектор и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. По-конкретни насоки за естеството на промените обаче не са описани. В допълнение, предполага се, че до края на годината ще се изготви подробна стратегия за развитието на вътрешния одит в публичния сектор, тъй като в програмата е посочена за периода 2017-2020 г. За подобряване на вътрешния контрол и одит ще помага и министърът на финансите, актуализирана методология и Института на вътрешните одитри в България.

Електронната платформа за възлагане на обществени поръчки също е на дневен ред за правителството, като първият етап трябва да бъде приключен до октомври 2018 г., а вторият - до края на 2020 г.

Програмата в другите сектори

Енергетика

- Изграждането на АЕЦ "Белене", което липсваше в управленската програма на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти", се върна в програмата на правителството, макар и само като "анализ на възможностите".

- Изграждането на газовия хъб "Балкан", пускането в експлоатация на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция до 2020 г. и подкрепа за местния добив са записани в частта за енергетиката.

- В програмата е включено и удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Транспорт

- Покупка на нови вагони, строителство на метрото в София и проектиране на интермодални терминали във Варна и Видин са част от проектите в областта на транспорта. В програмата е записано въвеждането на тол такса за товарните камиони и електронна винетка за леките коли без да е посочен срок.

- Ще бъдат изградени жп линията София - Волуяк и модернизирани отсечките София – Септември, Пловдив – Бургас, Драгоман – София, Русе – Варна.

- Правителството обещава да построи още 250 км от магистрала "Хемус" , да изгради магистрала от София до Калотина и подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път между Ботевград и Видин. Ще се търси финансиране за бъдещо строителство на магистрали Русе - Варна и Варна - Бургас.

- Предвижда се да бъдат отдадени на концесия зимовникът в Русе, пристанищни терминали във Видин, Русе, летищата в София, Пловдив и Балчик и интермодалният терминал в Пловдив.

Правосъдие

- "Избягване на формализма в наказателния процес и безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза" е посочено като цел в приетата управленска програма на правителството в раздела "Правосъдие". Това ще стане чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а целта може да се брои за постигната миналата седмица - чрез приемането в спешен режим на промените в НПК и в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

- За борбата с корупцията е посочено като мярка да бъдат прехвърлени делата срещу високите етажи в Специализирания наказателен съд (СпНС). Тази мярка, макар и посочена отделно от ускоряването на делата, също може да се брои осъществена чрез промените в същия проект на НПК, с които делата се изземват от Софийски градски съд и се изпращат в СпНС.

- Посочена е и промяна на Административно-процесуалния кодекс с цел "опростяване на процедурите и оптимизиране на натовареността на съдилищата", която също мина през парламента преди месец. Най-забележителното сред промените обаче бяха увеличените многократно такси за обжалване на актовете на администрацията.

- Антикорупционен орган на основата на Комисията за отнемане на незаконното имущество също е заплануван, а през миналата седмица беше публикуван за обсъждане проектът за него.

И в този управленски мандат фигурират планове, познати от предишни управления:

- реформа на детското правосъдие, така че децата в конфликт със закона да бъдат превъзпитавани, а не превръщани от деца-жертви в престъпници;

- нова наказателна политика и Наказателен кодекс;

- промени в Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/;

- електронно правосъдие като средство против корупцията;

- въвеждане на единен държавен изпит в юридическото образование;

- Няма нито една мярка за реформиране или оптимизиране на работата на прокуратурата.

Обществен ред и сигурност

- Да се обучат 6000 действащи полицаи да разследват - тази мярка е записана в раздела "Обществен ред и сигурност" на програмата.

- За малките населени места се предвиждат "звена към РПУ, които да оказват помощ на гражданите", като не се планират нови щатове, а попълване на незаетите.

- В управленската програма фигурират и твърде конкретни действия, например в борбата с кражбите на автомобили - да се проверяват автоморгите. Както и да се монтира видеонаблюдение на "криминогенните участъци от пътищата".

- И сега е планирано, както във всички програми на всички правителства досега: "довършването на единната информационна система за противодействие на престъпността". Целта е автоматизирано проследяване на всеки конкретен случай от подаването на сигнала в полицията или прокуратурата, през предварителната проверка и досъдебното производство до окончателния съдебен акт.

Отбрана

- Изграждане на военен оперативен център за киберотбрана е заложило правителството в управленската програма в сектор "Отбрана". В първоначално обявената програма на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" темата за киберсигурността не присъстваше изобщо.

- Предвижда се осигуряване на непрекъснато наблюдение на дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР, за да се реагира своевременно на кибератаки.

- Въпреки че управляващите обявиха, че ще увеличат бюджета за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до края на мандата си, който е през 2021 г., в новата програма това е предвидено да се случи до 2024 г.

- До 2025 г. трябва да е готов План за развитие на въоръжените сили.

Основните предизвикателства пред устойчивия икономически растеж в България са административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар. Това става ясно от програмата за управление на правителството за периода 2017-2021 г., която беше приета в сряда на заседанието на Министерски съвет. Облекчаване или премахване на административни и регулаторни режими, по-активен диалог с бизнеса, създаване на помощни материали ("пътни карти") за стартирането на отделни видове бизнес и политики в подкрепа на малки и средни предприятия – това са част от мерките, чиято задача ще бъде да се справят с административната тежест. По линия на капиталовия пазар пък инициативитите в общи линии се свеждат до реализирането на Стратегията за развитие на капиталовия пазар, която беше одобрена през ноември миналата година.

През периода на управление правителството не планира промени в ставките на преките данъци, съществуващите данъчни облекчения и прагът за регистриране на ДДС. В голяма степен управленската програма се припокрива с тази на ГЕРБ и Обединените патриоти, изготвена след парламентарните избори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.