Президентът Румен Радев отказа вето върху промените в НПК

Срокът да вземе решение за промените в съдебния закон и в закона за околната среда изтича на 11 август

В петъчния брой на "Държавен вестник" бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който е един от трите закона, приети в последните дни на лятната сесия на парламента, за коите се формира силно общественто движение с искане за налагане на президентско вето. Последно в четвъртък пет извънпарламентарни партии поискаха вето върху НПК с писмо до президента Румен Радев, а преди това със силно аргументирана позиция такъв апел отправиха към него и от Съюза на съдиите в България. Президентският указ е подписан на 2 август, т.е. по-малко от една седмица след окончателното гласуване на НПК на второ четене от парламента на 26 юли.

По конституция президентът има 15-дневен срок от приемането на закона, за да подпише указ за обнародването му в "Държавен вестник" или да го върне с отлагателно вето на Народното събрание.

Основните възражения срещу промените в НПК са, че с прехвърлянето на специализирания съд на делата за корупция от високите етажи на властта този съд се превръща в извънреден съд, какъвто конституцията забранява. Освен това няма нито един издържан аргумент и за целесъобразността на тези промени, които дават възможност специализираният съд и спецпрокуратурата да се превърнат в инструмент за политическа саморазправа.

Все още от президентството няма сигнал дали ще бъдат обнародвани другите два закона, също срещнали силен обществен отпор – промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

В ЗСВ бяха въведени кариерни бонуси за членовете на сегашния ВСС, както и задължение за всички магистрати до един месец след публикуването на закона да декларират пред ВСС в какви организации членуват, и бяха окончателно гласувани в парламента на 27 юли.

Също на 27 юли бяха гласувани и промените в ЗООС, с които отпадна касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, обявени с решение на МС. Сметката показва, че срокът за президента да вземе рашение изтича следващия петък. Дотогава той трябва или да подпише указ за обнародването им, или да изготви вето.

На въпрос на "Капитал" от пресслужбата на държавния глава отговориха, че все още нямат отговор за съдбата на двата закона.