Свидетелството за съдимост ще отпадне с промяна на 68 закона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свидетелството за съдимост ще отпадне с промяна на 68 закона

Свидетелството за съдимост ще отпадне с промяна на 68 закона

Почти 4 млн. лв. годишно събира администрацията от издаването на документа

9792 прочитания

© Мария Съботинова


Изискването гражданите да предоставят на администрацията свидетелство за съдимост ще отпадне с промяната на общо 68 закона, а чиновниците ще се снабдяват с документа по служебен път. Проектът за изменение на водещия Закон за ограничаване на административното регулиране, с който ще се случи промяната, вече е публикуван за обществено обсъждане, пише "Правен свят". Промените са в контекста на акцията за намаляване на административната тежест, обявена от кабинета в средата на юни, като лично премиерът бе обявил, че свидетелството за съдимост е сред документите, които първи трябва да отпаднат.

В мотивите на проекта се посочва, че промените ще създадат нормативни предпоставки за служебен обмен на информация между администрациите и ще решат проблема с превръщането на гражданите в "куриери между административните структури".

От мотивите става ясно още, че само миналата година държавата е спечелила 3 863 340 лв. от издаването на свидетелства за съдимост. През 2016 г. от съдилища са издадени 772 668 свидетелства за съдимост и 240 487 справки за съдимост (които се получават служебно от държавни органи), показва статистиката. Според данните на администрацията от 2013 г. до 2016 г. са издадени 8255 електронни свидетелства.

Правителството подчертава, че и сега справката за съдимост може да се изисква служебно, но това правят само няколко държавни институции като МВР и ДАНС по специална процедура."Липсата на задължение за служебно набавяне на свидетелство за съдимост създава сериозна административна тежест за гражданите: необходимост от лично явяване в съответния районен съд по местоживеене или подаване на искане до друг районен съд, но с получаване на свидетелството след три дни; заплащане на такса (5 лв. за издаване на свидетелството на хартия). Това изисква от ползвателите немалък времеви ресурс, а също така е свързано и с определени разходи, които те трябва да направят", се подчертава в мотивите.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK