🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хотел "Маринела" поиска да настани европейските лидери

Поръчката за нощувки по време на председателството привлече едва три оферти

Хотелът на семейство Арабаджиеви е единственият самостоятелно участващ хотел в състезанието за настаняване на европейските министри през първите шест месеца на 2018 г.
Хотелът на семейство Арабаджиеви е единственият самостоятелно участващ хотел в състезанието за настаняване на европейските министри през първите шест месеца на 2018 г.
Хотелът на семейство Арабаджиеви е единственият самостоятелно участващ хотел в състезанието за настаняване на европейските министри през първите шест месеца на 2018 г.    ©  Юлия Лазарова
Хотелът на семейство Арабаджиеви е единственият самостоятелно участващ хотел в състезанието за настаняване на европейските министри през първите шест месеца на 2018 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Интересът към хотелското настаняване на европейските лидери и предвидените за това около половин милион лева е слаб. При изтичането на срока само две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" (бившият "Кемпински" в столичния квартал "Лозенец") подадоха оферти.

С поръчката се покрива само малка част от делегатите, които ще пристигнат в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС между 1 януари и 30 юни 2018 г. В случая се търси настаняване на министри от страни - членки на ЕС, заедно с един придружител. Това е и единственият хотелски престой, за който страната домакин, т.е. България, поема разходите. Другите гости сами ще избират и плащат хотелите.

Кои са кандидатите

ВГ, дружеството на Вълчо и Маринела Арабаджиеви, е единият участник в търга. То е и единственото, при които е ясно кой точно хотел се предлага за настаняването на министрите от ЕС - "Маринела". Той е голям и от дружеството преди седмици обясниха, че се готвят да участват в настаняването около председателството. Семейство Арабаджиеви купи хотела преди две години и половина срещу 42 млн. евро. За миналата година приходите на "Маринела" са 15.9 млн. лв., а печалбата 3.4 млн. лв.

"Аргус травел интернешънъл" е туристическа агенция, която според сайта си е създадена през 2011 г. и неин собственик от самото начало е сега 27-годишният Николай Шопов. Агенцията има туроператорски договори с хотелите в центъра на София, като кандидатства с оферти за четири-пет хотела, сред които "Хилтън" и "София хотел Балкан".

"Аргус" е печелила редица обществени поръчки през последните няколко години, сред които за доставката на самолетни билети и хотелско настаняване при пътувания на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия на стойност над 3 млн. лв., за самолетни билети на ГДБОП и Министерството на енергетиката, както и за логистиката по събития на прокуратурата на стойност малко над половин милион лева. Дружеството има приходи от около 3 млн. лв. и печалба от около 20 хил. лв. за 2016 г. В последните поръчки за самолетни билети обаче беше отстранена, защото "България ер" й отказа оторизация.

Последният кандидат също е туристическа агенция - ОССМО. В съвета на директорите от февруари тази година са сестрите Рая и Десислава Кирови и Станислав Димов. Агенцията е създадена през 1990 г., но под името "Фортуна 7", пише в сайта им. Името е сменено, когато е сменена и собствеността на дружеството. За 2016 г. то има приходи от едва 773 хил. лв. и печалба от 33 хил. лв. Няма данни да е печелила сходни поръчки, т.е. на теория може и да не отговаря на условията на сегашния търг.

1800 нощувки за 470 хил. лв.

Ако се съди по прогнозната стойност на търга, която е малко над 472 хил. лв. без ДДС, както и по общия брой нощувки засега (1808), една нощувка ще струва около 260 лв. Очакват се общо 1492 делегати.

По програма повечето събитията в страната ще са с продължителност два дни, пише в документацията към поръчката. Най-натоварено ще е през април, когато са предвидени 430 нощувки, както и през януари и февруари, когато са съответно 362 и 340 нощувки. Хотелите, в които ще бъдат настанявани делегатите, трябва да са в радиус от 2 км от НДК (където ще се провеждат почти всички събития от председателството).

Ако има промени в календара на председателството, ще бъде сключен анекс към договора и ще се увеличи броят на стаите или нощувките.

Изискванията към кандидатите беше през последните три години да са изпълнили услуги с предмет и обем, идентичен или сходен с тези на настоящия търг, като под това се разбира хотелско настаняване на чуждестранни делегации на ниво министър или по-високо, а минималният обем е поне 40 делегати.

Предложените цени са единственият критерий за оценка на офертите.

Поръчки за над милион и за кетъринга за делегатите

Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз е обявило и поръчката за кетъринг за делегатите. Тя е разделена на две позиции. Едната е за кафе-паузите, обеди на блок-маса и работни обеди в Конгресен център – НДК, на стойност 902 хил. лв. без ДДС. На ден се очакват между 40 и 1000 души във всяка кафе-пауза и обедите на блок-маса, както и между 14 и 70 души в работните обеди.

Другата позиция е за официалните събития, които включват коктейл за откриване на председателството в Народния театър "Иван Вазов" и официални вечери за ръководители на делегации и делегати в "София тех парк", като те са с прогнозна стойност 263 хил.лв. Очаква се в една официална вечеря да вземат участие между 130 и 350 души. Прогнозният брой участници в официалните вечери е общо 2630 души за целия период.

Цената е единственият критерий за оценка на офертите и по двете позиции. Крайният срок за подаване на оферти е 8 септември.
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kevin87 avatar :-|
  kevin87
  • - 1
  • + 8

  Аахахаах. Луди ли са? В тая чалготека ако дойде европейски лидер ще му се завие свят. И с тая смешна пристройка незаконна отвън. Срам.

  Нередност?
 • 2
  kaloyan11 avatar :-|
  Kaloyan11
  • + 12

  Ако хотел Маринела отвътре изглежда като хотел Марица в Пловдив може да приюти шейховете от ОПЕК или да бъде снимачна площадка на Великолепния век.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 6

  Какво ще обясняват за онази гледка на снимката с винкелите, крана и бандерола на ДНСК

  Нередност?
 • 4
  subaru avatar :-|
  subaru
  • + 1

  .... и да ги почерпи с ликьор от японски вишни.......

  Нередност?
 • 5
  deymus avatar :-P
  deymus

  Хайде да пуснат един памфлет във фейса, да се скарат на Боко и сделката е готова.

  Нередност?
 • 6
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Мошениците от Аргус пак наредени на опашката.

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Музата на хотела ще ги впечатли с интериорния си дизайн.

  Нередност?
Нов коментар