Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда

До петък се очаква и решението на президента за спорните промени в Закона за съдебната валст

"Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.
"Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.
"Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на екооценка (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение, съобщават от прессекретариата на президента. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".

Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда.

Мотивите

Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите и в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика. Противно на тях пък промените бяха подкрепени в понеделник от работодателските организации, които смятат, че с тях не се нарушава конституцията и граждански права, както твърдят екоорганизациите.

"Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише във вторник в мотивите си Радев.

Според него екологичното законодателство е превантивно насочено да не се допуснат непоправими екологични последици. Гаранция за всичко това пък било съществуващото двуинстанционно съдебно производство. Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс "между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността".

Председателят на парламента Димитър Главчев използва профила си във "Фейсбук", за да обяви наложеното вето от президента. Той вече е възложил на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители.

Ще има ли и друго вето

В края на миналата седмица в Държавен вестник беше обнародван указ от президента Радев, с който той пусна Закона за изменение и допълнение на НПК (Наказателно-процесуалния кодекс), който предизвика високо напрежение сред юристи и обществени организации с няколко силно оспорвани разпоредби: за превръщане на Специализирания наказателен съд в особен за високите етажи на властта, но не за всички централни институции, и с орязването на права на защитата под предлог за ускоряване и облекчаване на формализма в наказателния процес. Това стана, въпреки възраженията на редица граждански организации.

Сега се очаква решението на президента и за друг скандален законопроект, за който организации и партии призоваха държавния глава да наложи вето - промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). С тях бяха въведени кариерни бонуси за членовете на сегашния ВСС, както и задължение за всички магистрати до един месец след публикуването на закона да декларират пред ВСС в какви организации членуват.

Тези промени бяха окончателно гласувани в парламента на 27 юли и държавният глава има време до 11 август (петък), за да реши дали да ги върне на депутатите.