Нови 5 млн. лева за обучения на предприемачи по програма "Човешки ресурси"
28 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нови 5 млн. лева за обучения на предприемачи по програма "Човешки ресурси"

Целта на процедурата е да подкрепи лица, които искат да развиват самостоятелна стопанска дейност

Нови 5 млн. лева за обучения на предприемачи по програма "Човешки ресурси"

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 2 октомври

Мара Георгиева
8047 прочитания

Целта на процедурата е да подкрепи лица, които искат да развиват самостоятелна стопанска дейност

© Цветелина Белутова


Програма "Развитие на човешките ресурси" обяви прием на проекти за безвъзмездно финансиране по процедура "Подкрепа за предприемачество". Бюджетът е 5 млн. лв., които ще бъдат разпределени по райони (виж карето). Крайният срок за кандидатстване е 2 октомври т.г.

Мярката е насочена към хора, които искат да развият собствен бизнес. Те ще получат обучение и консултантски услуги, за да разработят предприемаческите си идеи и да придобият нужните знания и умения за управление на бизнеса.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 100 000 лв., а максималният - 391 166 лв. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите, а безвъзмездната финансова помощ може да покрие до 100% от общо допустимите разходи по проекта.

Продължителността на дейностите не може да надвишава 24 месеца, като тяхното изпълнение трябва да приключи до края на юни 2020 г. Процедурата предвижда включване на 1650 безработни и неактивни участници и на 700 заети лица. Индикаторите за изпълнение предвиждат също 590 участници в самостоятелна заетост до четири седмици след приключване на участието им в "Подкрепа за предприемачество".

Кандидатите

По процедурата могат да кандидатстват центрове за развитие на предприемачеството с доказан опит, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и по Търговския закон. Могат да кандидатстват и социални партньори - национално представителни организации на работниците и служителите или на работодателите, които дори са изброени поименно в условията за кандидатстване: КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и Съюз за стопанска инициатива. Право да кандидатстват имат и финансови институции, вкл. банки. Допускат се и партньори - обучителни организации и институции, центрове за информация и професионално ориентиране, общини, неправителствени организации, социални партньори, финансови институции. Всички те трябва да имат опит, както и оперативен, административен и финансов капацитет.

Допустимите дейности

Няколко вида дейности са допустими за финансиране и задължителни за включване:

- Информиране и мотивиране за развитието на самостоятелна стопанска дейност и предприемачество.

- Специализирани обучения, свързани с развитието на предприемачески, управленски и бизнес знания и умения и разработване на бизнес идеи и бизнес планове.

- Консултантски услуги за подготовка за самостоятелна стопанска дейност и дейности за подкрепа, вкл. подготовка на документи за регистрация на стопанска дейност и юридическа помощ.

Дейностите трябва да са насочени към хора, които искат да започнат самостоятелен бизнес, в т.ч. безработни, неактивни или работещи, вкл. младежи до 29 г. Изисква се приоритетно в проектите да бъдат включвани безработни и/или неактивни лица.

Разпределение на бюджета по райони

- Северозападен - 463 000 лв.

- Северен централен - 553 000 лв.

- Североизточен - 673 000 лв.

- Югоизточен - 713 000 лв.

- Южен централен - 986 000 лв.

- Югозападен - 1 612 000 лв.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK