Задграничните паспорти ще важат 10 години

България е една от малкото страни в ЕС с петгодишна валидност на този документ

Българите в чужбина ще могат да получават документа само с едно посещение в консулска служба.
Българите в чужбина ще могат да получават документа само с едно посещение в консулска служба.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Българите в чужбина ще могат да получават документа само с едно посещение в консулска служба.
Българите в чужбина ще могат да получават документа само с едно посещение в консулска служба.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена двойно и от 5 ще стане 10 години. Освен това сънародниците ни в чужбина ще могат да ги получават само с едно посещение в консулска служба. Това обяви пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.

От малкото в ЕС

От ведомството са установили след проучване в страните от Европейския съюз, че България е от малкото държави, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Същевременно срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, включително извън ЕС, е 10 години.

Удължаването на този срок би облекчило много българските граждани, включително тези, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност. В момента паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава. Предвидено е изменението да влезе в сила от началото на 2020 г., тъй като трябва да се промени технологията на издаване на паспорти.

По-лесни процедури

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично.

Ще се дава и възможност на българите да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.

Освен това ще бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.

Поредна мярка

Това е поредната мярка, която управляващите предприемат за намаляване на административната тежест, след като темата бе повдигната лично от премиера Борисов преди няколко месеца. Преди дни стана ясно, че таксата за издаване на български временен паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро. В понеделник пък бе публикуван проектът за промени в 68 закона, с който ще бъде премахнато изискването гражданите да предоставят на администрацията свидетелство за съдимост, а чиновниците ще се снабдяват с документа по служебен път. Редом с това бяха намалени и редица такси - например в Патентното ведомство, Агенцията по вписванията и др.

Също така от догодина държавните институции и общините ще са задължени да използват електронните услуги на Националната агенция за приходите, когато имат нужда от информация дали техни клиенти имат неплатени данъчни задължения. В края на месец май пък Министерството на вътрешните работи най-после публикува обществената поръчка за системата за електронна идентификация, с която най-накрая трябва да станат възможни и масови административните услуги чрез интернет до края на ноември 2018 г.

Правосъдното министерство предлага и по-лек режим за българско гражданство

Правосъдното министерство предлага и улесняване за получаване на българско гражданство като част от мерките за намаляване на административната тежест. Проектът на наредба е публикуван за обществено обсъждане.

Основните промени предвиждат отпадането на изискването кандидатите за гражданство да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски, както и удостоверение за сключен брак с български гражданин в България и документ за промяна на имена заради брак.

Интервюто с молителя пък ще се провежда при подаването на документите. Към момента то безпричинно се насрочва за почти година след това.