Лъжата "Калиакра"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лъжата "Калиакра"

За да бъде манипулирано толкова лесно обществото, вина имат и институциите.

Лъжата "Калиакра"

Десет години българските правителства заблуждават ЕК, че ще защитят зоната, докато допускат инвестиционни проекти с влияние върху бъдещето й

Спас Спасов, Ралица Николова
21504 прочитания

За да бъде манипулирано толкова лесно обществото, вина имат и институциите.

© Юлия Лазарова


Въпроси и отговори за Калиакра четете тук.
Този кабинет трябва да предложи мерки за опазване, без да бута перки и голф-игрища и без да отнема поминъка на местните хора. Несправянето със задачата ще донесе санкции за България.

20 хил. евро

на ден от обявяването на съдебното решение през януари миналата година, може да поиска ЕК, ако България не вземе мерки за защита на Калиакра до септември. ЕК може да инициира и нова процедура, с която да поиска плащане на глоба от 1.5 млн. евро.

В село Българево всяко семейство си има картограф. Налага им се - научили са се да разчитат по няколко карти на териториите, попадащи в трите защитени зони на Калиакра. Всяка от тях е грижливo разпечатана с цвят и голям формат – цветните ивици, щрихи, очертаващи зони с различен режим на защита.

Така е от около седмица насам, когато стихийно се надигна вълна от недоволство на гражданите от Балчик, Каварна и останалите общини от Добруджа, които попадат в защитените зони на "Калиакра". Основаната причина за този протест, както обясни пред "Капитал" кметът на Каварна Нина Ставрева, е, че жителите са останали с впечатление, че се забранява земеделието върху цялата територия на Калиакра. То е основен поминък за много от тях.

След седмица на ожесточени нападки в основата на проблема се оказаха не картите, а лъжите на институциите. Казусът "Калиакра" е в умален вид синтез на членството на България в ЕС. Няколко правителства правят всичко възможно през изминалите десет години, за да лъжат европейските институции и собствените си граждани, в името на частни интереси, на бъдещи печалби и заради собственото си бездействие и/или некадърност. Сега тези дълги лъжи се стоварват обратно върху главите на всички.

Виа Дезинформатика

Всичко започна в разгара на юли, когато внезапно беше обявено от МОСВ, че делото за Калиакра, по което България беше осъдена в началото на 2016 г., приключва вместо със събаряне на вятърни паркове и голф игрища със забрана на строителство и каквито и да е дейности в областта наречена понто-сарматски степи. Според съобщението това е успех на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който е сключил споразумение за тези отстъпки с ЕК. Впоследствие се оказа, че забраната е за малка ивица около морето, тепърва предстои да се взимат мерки за цялата зона и всъщност няма никакво споразумение с комисията (виж текста "Въпроси и отговори за Калиакра").

"Бомбата Калиакра", както самият Димов я определи, избухна с организирани протести пред общината на Каварна. Причината, както вече стана ясно, бяха опасенията на местните жители, че МОСВ е забранила земеделието в защитените територии - нещо, което впоследствие се разбра, че не е вярно. Един от основните разпространители на този слух е Димитър Канариев от асоциация "Българско Черноморие". Самият той е от Поморие, няма земи в района и местни жители твърдят, че са го видели за пръв път заедно с кметицата на Каварна два дни преди самите протести. По-късно след срещата в Министерски съвет по казуса, която се състоя във вторник (8 август), Канариев продължи да твърди, че земеделието ще бъде забранено в целия район на Калиакра.

Организираният от него и други протест всъщност провали общественото обсъждане на интегрирания план за управление на трите защитени зони - "Белите скали", "Калиакра" и бъдещата зона "Комплекс Калиакра". Планът е изготвен от БАН и предлага мерки за защита на въпросните територии. "На това обществено обсъждане хората трябваше да си кажат думата за плана, а вместо това напрежението ескалира, което не е добре за никого", коментира директорът на Института по биоразнообразие доц. Анна Ганева. Тя обясни пред "Капитал", че никъде в плана земеделието в региона не се забранява освен върху понто-сарматските степи (виж картата). По думите й част от предложените в плана мерки всъщност вече са в действие в двете обявени зони "Белите скали" и "Калиакра".

За да бъде манипулирано толкова лесно обществото обаче, вина имат и институциите. Години наред правителствата мълчат в Северна България по темата какво са обещали пред ЕС, а в Брюксел твърдят, че одобрените проекти в зоната не пречат по никакъв начин на пътя на птиците Виа Понтика.

Сега, вместо да се постарае да информира преимуществено жителите (което е задача и на кметовете) на засегнатите общини, МОСВ издаде странно съобщение без адресат. Временна заповед, която засяга единствено понто-сарматските степи, но без карта къде точно се намират те. Дезинформацията продължи - съобщено беше, че заповедта се отменя, а по-късно стана ясно, че остава в сила, докато се намери консенсус по предприетите мерки. По време на срещата в МС Борисов нареди да се провери кои територии ще бъдат засегнати от забраната "нива по нива и бостан по бостан".

Реални притеснения

Хората от Българево знаят, че понто-сарматските степи, които са 4.5% от цялата територия на защитена зона "Комплекс Калиакра", не са обработваеми. Според жители на селото само част от тях са служели за земеделие, тъй като са раздадени от общината за оземляване на малоимотни и безимотни семейства. Но вече не знаят на какво да вярват.

"Нямаме никаква информация за това какви ограничения ще бъдат наложени от тук нататък за обработката на терените ни", казват жители на селото пред "Капитал". "Повече от 80% от земята, която обработваме, си има други собственици. С тях имаме сключени договори. Нашите ниви са по около 120 – 150 дка. А рентата тук е много висока – 80 лв. на декар, и тези пари са важни за хората от селото. Пенсионерите си помагат с тях за цялата година. Тазгодишната реколта е вече прибрана и сме започнали да орем, платили сме за това. Сега предстои и торене... Какво ще правим от тук нататък на никого не е ясно."

През 2015 г. собственици и арендатори на терени край Българево сключили договори по мярка 10 на Програмата за развитие на селските райони - "Агроекология и климат". Според условията в тях земеделските стопани трябвало да засяват нивите си с различни зърнени култури, по строго определена схема, за да изхранват прелитащите червеногуши и белочели гъски (цялата световна популация от които зимува в района). Субсидията, която договорите им определят за това, била по 9 лв. на декар. Но парите им били изплатени само за сезон 2015 - 2016 г. За следващия не получили нищо. "Обяснението на Разплащателната агенция беше, че заради ветрогенераторите, изградени в района, патиците вече не преминавали и не живеели по тези места", казва един от сключилите договор по Мярка 10. "Но сега стана точно обратното – същите тези терени, в които се намират нивите ни, попаднаха в зоните, защитени като местообитания на червеногушите и белочели гъски."

Вероятно точно за това местните имат право да са скептични, че ще получат обезщетения от държавата, ако земите им попаднат в зони, в които действително няма да може да се извършва земеделие. Според жителите на Българево обещанията да бъдат обезщетени за това, че няма да могат да обработват и засяват имотите си, са блъф. Казват, че в момента цената на терените тук е около 2000 лв. за декар и държавата няма откъде да намери пари за всички.

Основание за притеснение имат не само на сушата. След обявяването на новата зона "Комплекс Калиакра", която е предимно морска територия, рибарите ще трябва да се съобразяват с определени изисквания при улова си (виж карето). "Ние сме за "Натура 2000", но зоната е силно увеличена от 3 до 20 мили навътре в морето, което може да отнеме хляба на хората от недоглеждане", коментира представител на асоциацията на рибарите по време на срещата в МС. Забраната обаче е специално за улов на миди и рапани, както и за тралене (дънен улов с мрежи), което принципно е вредно за морското дъно.

Кой забърка кашата

"Суджука (депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов), Цуци (съветникът на Мартинов Валентин Николов, бизнесмен от Каварна), Красимир Гергов, Георг Цветански, еколозите... – всички заедно забъркаха тази каша", казват ядно двама от арендаторите на обработваема земя в района, който сега попада в защитената зона на "Комплекс Кариакра", защото те отново ще са най-лесната жертва в тази ситуация. Затова и отказват имената им да бъдат споменавани в този текст.

Лесно е да се види, че посочените бизнесмени и доста други силни имена имат интереси точно в защитената крайбрежна зона (виж картата). Вижда се също, че одобряваните ветропаркове са получили значителна помощ, под формата на достъп до субсидирана енергия. Възможно е дори държавата да е излъгала Брюксел и за това, въпреки че Министерство на енергетиката отрича (виж карето).

От своя страна екологичните организации обединени в коалиция "За да остане природа в България", настояват да бъдат посочени не само онези, които ядат зелника, но и тези, които са им го дали – експертите и служителите на РИСОВ, които са изготвили и одобрили докладите за оценка на въздействието върху околната среда и техните шефове от МОСВ. Заради тези оценки, с които проектите са били одобрявани, България е осъдена от Съда на Европейския съюз. По време на срещата в Министерски съвет Тома Белев, който представлява "Асоциацията на парковете в България", коментира, че става въпрос за около 20 души, на които трябва да бъде потърсена наказателна отговорност.

Природозащитниците настояват също да се ускори процесът по издаване на заповеди за обявяване на отстаналите 225 защитени зони, за да не се повтаря "Калиакра" и да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България.

Лесно е да се види, че кабинетът предпочита друг подход. Вицепремиерът Валери Симеонов например обяви, че ако тези 20 души бъдат дадени на съд, то към тях трябва да се добавят и други, които са позволили 34% от територията на страната да е защитена зона. "Проблемите са повече от десетилетие и ако тогава е подходено в дълбочина с този проблем и е анализирано как ще се отрази на поминъка, нямаше да имаме сега този проблем", посочи още той.

За местните жители вече всичко е ясно. "Какво ще стане по-нататък ли? Нищо няма да стане! Ще лъжат едновременно и нас, и Европа. Нас – че интересите ни някой ден ще бъдат защитени, а Европа – че Решението на съда за възстановяване на степите ще бъде изпълнено. Ще лъжат, защото безобразието, което направиха, вече не може да бъде върнато назад", казват те. А ако вече и в Българево го виждат, вероятно го виждат и в София, и в Брюксел.

Още една заблуда?

Казусът с шестте вятърни парка на Калиакра продължи да се заплита, след като сайтът "Бивол" излезе с информация, че в документа, с който ЕК одобри схемата за преференциални тарифи за възобновяема енергия, изрично е записано, че тя няма да се прилага спрямо въпросните паркове.

Това се вижда и от самия документ, който беше одобрен през пролетта на миналата година. В него ясно е записано, че българските власти са заявили, че на никое от вятърните съоръжения, заради които страната е съдена, няма да се предоставя преференциална цена. На практика договори за изкупуване на енергията от тези паркове обаче вече са сключени и се изпълняват, което означава, че енергията им се изкупува по преференциални цени.

От Министерство на енергетиката обаче обясниха за "Капитал", че това не е вярно и на ЕК е подадена информация за тези шест парка. Тяхната енергия е част от нотификацията, с която се одобрява предоставянето на преференциални тарифи, казват от министерството.

По темата работи и Мила Чернева

Въпроси и отговори за Калиакра четете тук.
Този кабинет трябва да предложи мерки за опазване, без да бута перки и голф-игрища и без да отнема поминъка на местните хора. Несправянето със задачата ще донесе санкции за България.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • tie_interceptor

  Дано този път се разсмърди много, че поне някой да опере пешкира и да разкарат някои от перките. Цяла Добруджа е много ветровита, има, къде да ги преместят.
  А най-добре е, всички замесени да го отнесат по някакъв начин.
  Лошото е, че и на европейските чиновници им е през... за природата на България. Дано европейските еколози натиснат местната администрация и да вдигат шум.

  Ще се радвам и ако поне се разбере, какво се случило. Доста хора са замесени и все някъде ще се пропука омертата...

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Няма страшно, колко му е да плаща държавата 1-2 млрд годишно глоби....няма проблем при 200 лв пенсии и 300 лв заплати.
  И двойна да стане европейската глоба, пак ще я платим и перките ще въртим!

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Иначе браво за статията, от години не съм срещал при вас нещо толкова вярно и коректно.

 • 5
  sasoss avatar :-|
  sasoss

  "Тома Белев, който представлява "Асоциацията на парковете в България", коментира, че става въпрос за около 20 души, на които трябва да бъде потърсена наказателна отговорност. "
  Тома Белев участва в обществения съвет към МОСВ, който одобри ОВОС на Южен поток в края на 2013. Става дума за индустриален обект от 300/450 декара, 25 метра комини, азотни оксиди и т.н. в защитена зона Галата. Пак Виа Понтика като Калиакра. На него ще му бъде ли потърсена наказателна отговорност?

 • 6
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Проблемът е, че "зелените" много се дискредитираха и не им вярвам. На нито една дума. Не приличат на еколози-идеалисти, а на
  "еколози"-грантаджии. А голфаджиите и сие така и така на нищо не приличат. И по средата са горките местни хора, дето не знаят какво могат, какво не могат и най-накрая те ще го отнесат!

 • 7
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#6] от "султана глаушева":

  Нещо по-конкретно, някой по-конкретно?

 • 8
  wae20528991 avatar :-|
  wae20528991

  Бутай перките!

 • 9
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Министерство на енергетиката пак лъже и маже.
  Това е договара на Ей и Ес Гео Енерджи ООД

  https://me.government.bg/files/useruploads/files/obshtestven_syvet_dog/Contract_AES_GeoEnergy1.pdf

  На страница 10 се вижда преференциалната цена и срока :)
  Другите перки не са дали да им направят договорите публични...

  Айде да се махат тия перки и да връщат парите назад от 2008г. защото цената им не е трябвало да бъде нотифицира и трябва да бъде определена за незаконна....

 • 10
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#7] от "tie_interceptor":
  Я ти си конкретизирай въпроса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.