България му отеснява
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България му отеснява

"Германия има активен план за Западните Балкани и Борисов изпълнява роля в този процес", казва политологът Първан Симеонов

България му отеснява

Борисов вероятно ще бяга от вътрешните проблеми с преориентиране към външната политика

Велина Господинова
16377 прочитания

"Германия има активен план за Западните Балкани и Борисов изпълнява роля в този процес", казва политологът Първан Симеонов

© Reuters


Краят на проточилата се сага на сложните българо-македонски отношения, който преди това без успех се бяха опитали да сложат няколко правителства, беше приветстван от Държавния департамент на САЩ, от Европейската комисия, както и от почти всички вътрешнополитически сили, включително и от опозиционната БСП.

В еуфорията около подписването на договора с Македония Борисов чу определения за себе си, които със сигурност е чакал. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов съобщи как симпатизанти от Македония сравнили премиера с цар Борис III. "Малко преди да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев, дойдоха едни млади момчета и му казаха в прав текст: "Г-н Борисов, ще останете в историята, така както цар Борис остана - като обединител", разказа Каракачанов в интервю за offnews.bg. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов го обяви за "безспорен лидер на Балканите и човекът, който винаги може да разговаря с европейските лидери", а изпадналият в немилост бивш член на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов го издигна до "носител на мира в Европа".

Така проличава тенденцията за дооформяне на образа на Борисов като "фактор в международната политика". След като се обяви за посредник в сложните отношения между Турция и ЕС и в частност Германия, председателството на Съвета на ЕС трябва да го утвърди като ръководител, на когото "му се чува гласът". Предстоящата визита на френския президент Еманюел Макрон в рамките на източноевропейката му обиколка, също ще даде своя принос.

Образът на Борисов като европейски фактор обаче контрастира със заявката за вътрешната политика през третия му управленски мандат, дадена в първите 100 дни - от назначенията на министри в правителството и хора във висшата администрация, зад които прозират откровено олигархични интереси, през битово-корупционните скандали до ретоградните поправки в закони, приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти". Показателно е, че премиерът не демонстрира обичайната охота да говори по тези теми. А и в това, което напоследък се пише в профила му във фейсбук от негово име, също се забелязва акцент върху външната политика.

За тази преориентация може да има няколко вероятни обяснения.

Вътрешното поле е неатрактивно

Социологът Живко Георгиев смята, че една от причините е фактът, че победата на ГЕРБ на парламентарните избори за пореден път се оказа недостатъчна за самостоятелно управление. "ГЕРБ хронически има дефицит от амбициозни политически идеи с хоризонт поне един мандат. Свършиха вече големите инфраструктурни проекти, поради което вътрешното поле стана доста неатрактивно. Във вътрешната политика ако нямаш приоритетни идеи, рискуваш да отстъпиш цялото идейно-политическо творчество на коалиционните партньори, както се случи в предишния мандат. А това би могло да се случи и в този с кипящите от идеи "Обединени патриоти". Това е много рисково за ГЕРБ. Затова допускам, че най-вече липсата на атрактивни идеи за реформи в правосъдието, образованието, здравеопазването, регионалната политика, принуждават Борисов да търси частична компенсация в полето на "геополитическите изяви", казва Георгиев.

По думите му българската геополитика е близкото обкръжение - ЕС, малко Русия и малко Турция. "Вижте географията на сегашната активност на премиера - Меркел, Макрон и още няколко европейски срещи". Единствената свежа нотка е Македония, но това според Живко Георгиев до голяма степен се случи по стечение на политически обстоятелства - след дълга доминация на ВМРО-ДПМНЕ новата управляваща формула в Македония е реанимирала един проект, който е повече от десет години. "Истината е, че това е единственият пробив в международната политика, но в него активната и заинтересованата страна безспорно е Македония. Тук няма някакви геостратегически интереси на България", добавя Георгиев.

Първан Симеонов, политолог, директор на "Галъп интернешънъл"

"Намирам знаците, които Борисов отправи във външната политика за подходящи. Първо отиде в Берлин и Париж, точно когато с избора на Макрон Европа си пое дъх, и когато стана ясно че курсът на Меркел ще бъде преутвърден. След това в Турция показа, че може да е силен в преговорите с лошите деца наоколо. И накрая Македония, което беше националния ни идеал десетилетия наред."
Фотограф: Красимир Юскеселиев

Политологът от агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов също казва, че не може да прецени доколко пробивът с Македония е собствена заслуга на Борисов или е по-скоро стечение на обстоятелствата. Според него за подписването на договора до голяма степен роля е изиграло обвързването на българската външна политика с германската. "Германия има активен план за Западните Балкани и в момента ние някак си пасваме на този план. В случая Борисов изпълнява роля в този процес, към който България бива просто присъединена", смята той. И добавя: "В Македония виждаме превключване към прозападна посока, което означава, че България успява да бъде бенефициент в този процес, в който партньорите ни от НАТО се опитват да изведат Македония от евразийския път и да я поставят на атлантическия".

Всички яйца в председателството

Очаква се около председателството премиерът още по-силно да се се активизира на полето на външната политика. "Предстои поне една година, в която геополитическото лице на България може или радикално да се сгромоляса, ако сме крайно неубедителни, невзрачни, безинтересни, или малко да си освежим имиджа и да дадем някакво усещане, че и ЕС печели нещо от нас, а не само ние от него", казва Живко Георгиев.

Той дава пример с Вишеградската четворка и прибалтийските държави, които се мъчат да заемат някакви позиции в новата ситуация в Европа след Брекзит и появата на нови разделителни линии в ЕС. Ако наистина се окаже, че спасителната формула е "Европа на две скорости", България ще остане във втората. И тази много сериозна инвестиция в бъдещето на страната, каквато изглеждаше ЕС, започва да става малко по-проблематична. "То е все едно като да усетите, че пенсионният фонд, който сте избрали, изведнъж започва да се клати. А за страна като България, която до голяма степен е на пенсионна възраст, това е доста важно. Ние нямаме сили за самостоятелна игра. Единственият ни шанс да оцелеем в ситуация на някаква зависимост в добрия смисъл на думата. Най-общо казано - трусът в ЕС заставя България да намери своето ново място. Аз не го виждам много в кръга на Полша-Прибалтика, чийто бизнес е русофобията и противодействието на Германия. Хванали сме се за идеята да лобираме за Западните Балкани в един разширен ЕС, надявайки се, че няма да останем между двата лагера в ЕС, а ще имаме една компания от себеподобни", смята Георгиев.

Към тези аргументи Първан Симеонов прибавя и още един - фактът, че с натрупания си стаж като премиер Борисов вече минава за един от старите европейски лидери, което му дава увереност да играе на поле, което по принцип не е най-неговото. Предимство според него е и "балансьорската му природа" и това, че е един от хората, които могат да си говорят с всички лагери в Европа - с вишеградската четворка на Орбан, с Брюксел, с Берлин, а също и с Ердоган и Путин. "Това правителство на Борисов е с откровено проруска съставка в лицето на коалиционния партньор от "Атака". И Борисов се оказва човек, който е запазил контакта с всички и става ценен в тази мрежова ситуация, в която Западът вече не е точно Запад и не е ясно САЩ по какъв път поемат", казва Симеонов.

Живко Георгиев, социолог

"Допускам, че най-вече липсата на атрактивни идеи за реформи в правосъдието, образованието, здравеопазването, регионалната политика, принуждават Борисов да търси частична компенсация в полето на "геополитическите изяви."
Фотограф: Анелия Николова

Безидейна безметежност

Живко Георгиев е убеден, че ако ГЕРБ имаше някакви смислени идеи за развитието на България и ако страната беше в икономически подем, то Борисов ще е активен и на вътрешната сцена."Във вътрешен план Борисов е изоставил нещата на разни самодейни групи в парламента, които общо взето правят недомислени неща. Вече има такъв израз, че единствените верни ходове на ГЕРБ са обратните. Има разни лобистки ядра, свързани с икономически групи и почти никога не търсещи общия интерес, а някакви частни. Отгоре на всичко имаме нисък интелектуален капацитет. Не виждам мозъчни тръстове, не виждам центрове на идеи", обобщава той.

Според Първан Симеонов причина за застоя във вътрешната политика е липсата на ясно прозападни и реформаторски сили в парламента. "Няма някой, който да казва стабилност - добре, но трябват и реформи". По думите му липсата на усещане за синя и червена опозиция позволява на ГЕРБ да не чувстват някой да им диша във врата. "Медийната среда е небивало услужлива. Някои медии буквално се превърнаха в официози. Между другото това е управление, което няма нужда от такава мечешка услуга. То се справя нелошо в икономиката. Ние публикувахме изследване, което показва исторически ниски точки на икономическа тревога и най-ниската точка от последното десетилетие за очакванията за безработицата. Тези показатели оставят властта в едно усещане за безметежност и за малко всепозволеност, което обикновено е измамно, защото властта губи рефлекс", посочва Симеонов.

Краят на проточилата се сага на сложните българо-македонски отношения, който преди това без успех се бяха опитали да сложат няколко правителства, беше приветстван от Държавния департамент на САЩ, от Европейската комисия, както и от почти всички вътрешнополитически сили, включително и от опозиционната БСП.

В еуфорията около подписването на договора с Македония Борисов чу определения за себе си, които със сигурност е чакал. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов съобщи как симпатизанти от Македония сравнили премиера с цар Борис III. "Малко преди да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев, дойдоха едни млади момчета и му казаха в прав текст: "Г-н Борисов, ще останете в историята, така както цар Борис остана - като обединител", разказа Каракачанов в интервю за offnews.bg. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов го обяви за "безспорен лидер на Балканите и човекът, който винаги може да разговаря с европейските лидери", а изпадналият в немилост бивш член на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов го издигна до "носител на мира в Европа".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK