Новият борд на "София тех парк": пак нищо общо с технологиите

Поредната смяна в ръководството вкарва зам-областния управител на София, юрисконсулт от министерство на туризма и председателя на Старейшини-ГЕРБ

В парка има лаборатории и вече наети офис площи, но усещането продължава да е за запуснатост и все още "мъртва" зона
В парка има лаборатории и вече наети офис площи, но усещането продължава да е за запуснатост и все още "мъртва" зона    ©  Надежда Чипева
В парка има лаборатории и вече наети офис площи, но усещането продължава да е за запуснатост и все още "мъртва" зона
В парка има лаборатории и вече наети офис площи, но усещането продължава да е за запуснатост и все още "мъртва" зона    ©  Надежда Чипева
80.8 млн. лв. са инвестираните дотук еврофондове в "София тех парк".

12.3 млн. лв. още се планират да се похарчат по новата европрограма "Иновации и конкурентоспособност"

2.1 млн. лв. е загубата на дружеството за 2016 г.

Седмица след като министърът на икономиката заяви пред "Капитал", че ръководството на "София тех парк" няма да бъде променяно засега (четете интервю с него в новия брой на седмичника), бордът на директорите на държавното дружество е бил сменен. На заседание на борда в сряда са били освободени Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов и назначени Тодор Ангелов, Николай Андреев и Живка Такева-Първанова.

Причината за смяната още не е известна, като "Капитал" потърси за потвърждение принципала от Министерството на икономиката, но оттам не получихме окончателно потвърждение. Два други източника обаче потвърдиха за смяната.

Кои са новите членове

Живка Такева е дъщеря на дългогодишния председател на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя е зам. областен управител на София-град. Според сайта на областната управа тя е магистър по " Стопанско управление " от Лесотехническия университет и е специализирала "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика". Нито тази част от биографията й, нито сертификатите за управление на европейски фондове, миналото й като главен експерт в дирекция "Култура" към СО или магистратурата от УНИБИТ по "Национална сигурност: духовенство и лидерство", говорят защо тя е избрана в съвета на тех парка.

Проф. Николай Андреев е председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, физик по образование, бивш посланик в Ливан и агент на Военното разузнаване от 70-те години на миналия век. До миналата година е бил в борда на друго държавно дружество - "Ел Би Булгарикум".

Тодор Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма. Преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.

Нито едно от новите назначения няма профила, който би трябвало да се търси за бъдещето на проекта "София тех парк" - връзка с науката, новите технологии и фирмите с развойна дейност. Така Емил Караниколов потвърждава тенденцията, която се наблюдаваше и при предишния министър Божидар Лукарски за назначения по партийна и друга съобразност, а не спрямо целите на тех парка.

Рулетката на тех парка

Освободените Ненчев, Стефанов и Караиванов бяха назначени малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет, избран от президента Румен Радев. Тогавашният министър Теодор Седларски замени с тях предишното ръководство, назначено от Божидар Лукарски, като заяви, че "София тех парк" има нужда от хора, които разбират от проектно финансиране, от финансово управление на проект".

Новите назначения са озадачаващи не по-малко от тези на Лукарски преди време. Тогава в борда влязоха главният счетоводител на фалиралата "Балкан", главният секретар на СДС и бивш ръководител в изпълнителната агенция ФАР, замесена в скандал с нагласени за нейни фирми обществени поръчки на същата агенция.

Резултатите от този "звезден екип" бяха ясни. "София тех парк" загуби първоначалната си идея за развитие още в началото на управлението на Лукарски, когато новото ръководство, назначено от него, започна да разглежда парка като "касичка" и като възможност за развитие на строителни предприемачи, не на развойна дейност.

Малка, но важна промяна например беше превръщането на задължението компаниите в парка да имат поне 30% развойна дейност в изискване поне 30% от компаниите да са с такава дейност. Така строителните предприемачи получиха отворена врата за новите терени и сделките не закъсняха.

Първата от тях беше скандална и беше сключена от "Фраксинус инвестмънт" на спрягания за близък до Лукарски Ясен Игнатов, който спечели предизвестен търг с ниска цена и ден по-късно продаде дружеството си.

В същото време идеята за опитен управляващ, който има опит в развиването на технологични паркове, потъна съвсем. Поръчката за управление на стартъп инкубатора потъна в недомислици и липсата на интерес логично накрая я уби.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Машинка за пари за партията на власт.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Проф. Андреев ми преподаваше физика в МЕИ и имам добро мнение за него като човек и преподавател. Стана посланик в Ливан по време на едно от управленията на БСП, което не е изненадващо след като е бил агент. По същата причина не е и изненадващо, че е активист на ГЕРБ. За управител на технологичен парк трябва мениджър! Не е задължително да е от технологичен сектор, но е задължително да е добър мениджър. Добрите мениджъри обаче искат големи заплати. А българите веднага ще скочим, че видите ли този получава (не изкарва) 20 000 на месец! Кой добър мениджър би предпочел да работи в България за 2000 увро, ако може да работи в чужбина за 3 пъти повече?

 • 3
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Случващото се в Техпарка е отражение на разбирането на обществото за наука, за добри практики в управлението на обществени средства и за нуждата от поне малко срам. От познати знам, че е наистина почти невъзможно да се прави наука в областта на биотехнологиите у нас. Няма ефективно разпределяне на средства, няма ноухау, няма желание поради заемането на подобни постове от хора, които не са просто за там. Въпреки милионите дадени (прахосани) за парка сега няма пари за проекти да се задвижи.

 • 4
  smileislife avatar :-P
  SML

  "или магистратурата от УНИБИТ по "Национална сигурност: духовенство и лидерство", говорят защо тя е избрана в съвета на тех парка."

  Напротив! Точно такива неща говорят, защо е избрана в съвета :D :D кой завършва национална сигурност в библиотекарския??!

 • 5
  pnu1415782199381981 avatar :-|
  Yordan Petrov

  Това са връзкари, които са там заради високата заплата и привилегиите. Те не са за да развиват нещо.

 • 6
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Както казва Пенчев от Уолтопия в едно интервю... кой доказан професионалист ще се хване да работи държавна работа... та и тия по-горе са такива.
  За човек завършил Лесотехническия какво да се коментира

 • 7
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Директори на водопади ....

 • 8
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  [quote#2:"vassilun"]За управител на технологичен парк трябва мениджър! Не е задължително да е от технологичен сектор, но е задължително да е добър мениджър. [/quote]

  Посочи ми една успешна голяма ИТ компания на която ЦЕО-то не е инженер по образование. Точно в ИТ сектора "професионалните мериджъри" са най-излишните и дори пречещи хора.

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#8] от "tvr18355030":

  Майкрософт! Бил Гейтс няма инженерно образование, а до скоро бе СЕО!

 • 10
  bobix avatar :-|
  bobix

  28 години по-късно, все още бутаме държавата в стопанския живот, вместо да облекчим реалния бизнес. Трябва сигурно 40 да почакаме та да си отиде старото мислене напълно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход