Потреблението ускорява икономиката

БВП расте с 3.6% през второто тримесечие на годината

Вътрешното търсене продължава да движи ръста в икономиката, като отчита ръст от 4.2% през второто тримесечие на годишна база.
Вътрешното търсене продължава да движи ръста в икономиката, като отчита ръст от 4.2% през второто тримесечие на годишна база.
Вътрешното търсене продължава да движи ръста в икономиката, като отчита ръст от 4.2% през второто тримесечие на годишна база.    ©  Красимир Юскеселиев
Вътрешното търсене продължава да движи ръста в икономиката, като отчита ръст от 4.2% през второто тримесечие на годишна база.    ©  Красимир Юскеселиев
0.9% е спадът в инвестициите през второто тримесечие на годишна база по данни на НСИ.

Икономиката леко ускорява темпа си на растеж през второто тримесечие на годината и достига 3.6% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Основен двигател продължава да е потреблението. Износът също расте, но не успява да компенсира силния внос заради повишеното вътрешно търсене, в резултат на което нетният ефект на експорта върху растежа остава отрицателен. Липсващият досега двигател - инвестициите, като че ли започват леко да се пробуждат. На тримесечна база статистиката отчита ръст на бруто капиталообразуването в основен капитал, но на годишна промяната остава надолу, макар и да е по-малка спрямо предходните две тримесечия. Очакванията обаче са инвестициите да се ускорят до края на годината, а брутният вътрешен продукт на страната да порасне с над 3.5% през 2017 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 8

  Потреблението расте? Намалете още заплатите..... Така де, нали производителността била ниска

  Нередност?
 • 2
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева
  • - 4

  ОК!. Някой в България откри Америка ! И това е факт и вдъхва оптимизъм . Сега остава да се осъферят някои , които раздават държавните пари . Не става ли ясно , че не само трябва да се стимулира производството , примерно на зеленчуци , месо ,мляко ... т.е за земеделие и фермерство , а и хората , които имат нужда от още малко парички , за да си купят и да се нахранят . Просто казано , това са пенсионерите , социално слабите , хората с недъзи. Ако се съмнявате , че те ще ги изхарчат в закупуване за храна , дайте ги във вид на карти , които се ползват единствено за храна . Другата много важна мярка е : всеки , които постъпва в болница или посещава лекаря си да се лекува така , че максимално бързо да се завърне на работа . Не само заемането на билнично легло е важно за сиситема , най-важно е бързо оздравяване , не само по една клинична пътека, а комплексно , по индивидуален план , който е най-добър за пациента. Представете си една млада майка на 3 деца , която е счетоводител на сводна практика и не се здравно осугурява . Но , колкото и да е млада и здрава в един момент настъпват ситуации , които тя не може да реши , защото е болна . Боледува не само тя , а цялото семийство , а най-важното и 3-те деца . Те нямат какво да ядат , никой не се грижи за майка им , защото няма осигуровка . Това не е проблем само на това семейство . Това е проблем на системата. Дава отражение на цялото общество . Тук идва ролята на държавата и по-специално на нейните служители и ролята им за регулации , не в стила на дивият капитализъм , а на съвремените норми на пазарната икономика . А, те са : подмогнете майката със спонсорство на бизнесмени , които искат някой да им купува продукцията, държавата да им дава специални отстъпки пред НАП , че оправдаят ненужно стимулиране на тяхното производтство , което така или иначе няма кой да купи, а да върнат една майка на работа и да се грижи най-добре за нейните 3 деца и тогава всички ще спечелят най-много . И ако мислите , че една пенсионерка няма да си купи кола , но една банкова служителка или счетоводилка на свободна практика с 3 деца - ще си купи кола , или жилище или .. каквото си пом ислите. Така се вдига потреблението . И това е ролята на финансовите директори на болници. Дайте им нормативни актове , облечени в закона , те могат да намират спонсори, да издават документи в двете посоки и да решават жизнено важни проблеми за системата . В този момент вие ги оставяте да нямат роля ( те са заключени да изпълняват рдни изисквания на Здравната каса , които не са доизмислени за вариантите , които ни предлага практиката)

  Нередност?
Нов коментар