Какъв е смисълът от БНТ

Попитахме медийни експерти и професионалисти в областта за това от каква обществена телевизия имаме нужда

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

"Капитал" попита няколко медийни експерти и професионалисти в областта за това от каква обществена телевизия имаме нужда, какви изисквания следва да поставяме пред БНТ и какъв е пътят пред преодоляването на съществуващите й проблеми

Преподавателката по медийно право в СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Нели Огнянова: Особено важно е обществените медии да бъдат независими от политически и икономически интереси

Обществените медии в Европейския съюз трябва да достигат до максимално широки аудитории, да са достъпни както от гледна точка на обхвата, така и като цена на услугата. От обществените медии се очаква да задават образец за качествена журналистика, професионализъм, достоверност на информацията.

Обществените медии допринасят за информираните избори на хората като потребители, но имат важно значение за формирането на зрителите и слушателите и като граждани, съдействайки за ефективното им участие в политическия живот. Обществените медии съдействат за утвърждаването на демокрацията и правовата държава. За реализирането на тази цел е особено важно обществените медии да бъдат независими както от политически, така и от икономически интереси.
Медийният юрист и консултант в Лондон

Бойко Боев: Рисковете за обществените медии са по-големи в държавите, където те нямат подкрепа

Всяка обществена телевизия тези дни изживява проблеми. Някои са с идентичността им – как да служат на интересите на цялото общество, а други - финансови. Политиците са притиснати или изкушени да предлагат радикални решения, за да се справят с недостиг на ресурси или идеи за развитието на обществените медии, включително да сложат край на този вид медии.

Рисковете за обществените медии са по-големи в държавите, където те нямат традиции и обществена подкрепа. Всеки път когато някое британско правителство заговори за закриване на BBC, в негова подкрепа се обявяват различни организации и личности, както и журналистическите факултети на университетите. Така става и при кадровите промени. Дали в България съдбата на БНТ би могла да генерира подобен обществен интерес? И на каква обществена защита би се радвала БНТ, ако управляващите решат да й видят сметката?

Често си задавам този въпрос, имайки предвид факта, че много българи не разбират разликата между държавна и обществена телевизия и мислят за БНТ като за държавна телевизия. Това е проблем с имиджа, който БНТ трябваше отдавна да реши. За да е обществена, телевизията трябва да се допитва до хората и да се отчита пред тях за парите, които харчи, и за медийните услуги, които предоставя, включително като обяснява с какво те са по-различни от частните. Колко от вас са чували или чели за годишните отчети за дейността на БНТ?

Във Великобритания плащам към 150 паунда годишно за обществена телевизия, но за тези пари имам достъп до информация за какво ли не, която достига до мен по начин, който аз избирам. Освен това няма реклами, които да прекъсват предаванията. Мога да се оплаквам лесно с няколко натискания на клавишите. Оплакванията ми ги взимат на сериозно, защото обществената телевизия зависи от мен, моите идеи и моята подкрепа. В добри и лоши времена.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата