Емил Караниколов: Повече няма да продаваме, а ще оздравяваме дружества

Емил Караниколов: Повече няма да продаваме, а ще оздравяваме дружества

Министърът на икономиката за края на приватизацията, държавните дружества, Бойко Борисов, Волен Сидеров и Стоян Мавродиев

Теодора Василева, Огнян Георгиев
29890 прочитания

Профил

Емил Караниколов е бивш кадър на Столична община като старши юрисконсулт към направление "Законност и обществен ред, координация и контрол" и като директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София-област. От май 2010 г. е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и е свързван с ГЕРБ. За министър бе предложен от "Атака"

Защо спряхте приватизацията?

- Първо, защото е изчерпан механизъм. Второ, тя не е спряна. Тя се забранява, но парламентът може да разреши продажба във всеки един случай, по който има мотивирано предложение от министъра - собственик за конкретно дружество или структура, с финансова обосновка и анализ.

Защото искаме да покажем, че повече няма да се продава. Целта ни е да оздравяваме държавните дружества.

Какво се промени? Защо, кой и на база на какъв анализ се реши, че държавните фирма няма да се приватизират?

- Все пак и патриотите са в правителството. Но не е само това. Това е абсолютно решение на цялото правителство.

Без анализ, без нищо...

- Приватизацията беше механизъм за преминаване от планова икономика към пазарна. Няма две мнения, че вече сме в пазарна икономика. Сега оцелелите от прехода държавни дружества продължават да работят.

За ВиК дружествата например няма смисъл да се продават. "Български пощи" по принцип не е вадено за продажба. Военнопромишленият комплекс върви изключително добре. Трябва ли да го продаваме?

Анализ няма. В момента дружествата работят, те са запазени, там работят хора, няма смисъл да бъдат приватизирани. Факт е, че дори държави, които са с развита пазарна икономика, в момента мислят даже за одържавяване на някои сектори.

Предстои да вкараме всички дружества в забранителния списък. И ако се реши едно дружество да бъде продадено, НС трябва да вземе решение да го извади и да бъде предложено за приватизация.

А обособените части, като в случая АДИС, ще се продават след решение на правителството.

Защо някой министър да иска да си даде собствеността за продажба?

- Не е така. Например при решението за пълната забрана Министерството на финансите имат становище, че не го подкрепят, защото трябва да се продаде БФБ, Министерството на транспорта за техен миноритарен дял в смесено дружество на БДЖ...

А ще национализирате ли още?

- Само ако има смисъл. Например ако се стигне до момент, например тежко финансово състояние и считаме, че държавата трябва да го оздрави. Това трябва да е след анализ. За "Авионамс" си заслужаваше, защото имаше договор с НАТО за около 160 млн. долара, а ако държавата не беше предприела действия, нямаше кой да го купи и нямаше да се изпълни този договор. Сега както знаете, договорът се изпълнява, даже вече един или два хеликоптера са ремонтирани, изпратени са, единият вече е платен, т.е. там имаме наистина смисъл и го направихме.

Като няма анализ, нямате и извод кои индустрии или сектори искате да са държавни...

- Дружествата, които са останали, са, общо взето, от този стратегически тип.

Това не е вярно, държавата има дялове в "Слънчев бряг", "Плод и зеленчук", "Ел Би Булгарикум"...

- "Ел Би" не е за продажба.

Има малки държавни дружества без дейност, а с по пет души борд.

- При нас ги намалихме - от пет на три, даже повечето ги направих с по един човек - само директор. Например "Летище Стара Загора", мисля че и "Плод и зеленчук" - Габрово, е така. Много ги намалихме, само от първите три които намалихме, спестихме 280 хил. лв.

Как избирахте членовете на борда?

- Няма ясен критерий за съжаление. Ще започнем с конкурси, но трябва да има законодателство.

Кой закон ви го забранява сега?

- Трябва да се знае какви критерии да слагаме. Конкурс, с извинение, се прави за хора - ако искам да направя конкурс и да влязат определени хора, ще направя конкурс и ще влязат. Ще помисля, и аз може да внеса такъв законопроект.

И какво би казал той?

- Че трябва да се провеждат задължително конкурси.

Как се управлява "София тех парк" и ще има ли промени в управлението му?

- Проблемът на "София тех парк" не е толкова в мениджъра, а в грешната концепция в последните години. От една добра идея то се превърна в дружество, което продава имоти и отстъпва право на строеж. Преди дни имах среща с ръководството и им казах, че за мен най-разочароващото е, че при двете ми посещения там е една сивота, липсва младежкият дух, липсват хората по пейките, които да работят на лаптопи. Той не постига целта, за която е създаден - стартъпи, инкубатори, лаборатории, науката да е там, обмисляме включително университет да бъде вкаран там, чужди инвеститори, клъстери, музей.

Към момента още анализираме, ще има промени. В момента сме се заели с Томислав Дончев и Росен Плевнелиев да разработим концепция какво ще се случва със "София тех парк". (дни след интервюто, бордът на дружеството беше сменен - бел.ред.)

Сега при вас мина и банката за развитие, какво ще направите с нея и с екипа й?

- Първо мисля да пусна външен финансов одит и след това да вземем решение, защото тази банка не работи така, както трябва да работи по закон. Одитът ще провери цялото състояние на банката и ще отнеме около 2-3 месеца.

Ще назначите ли там Стоян Мавродиев?

- Не знам, към момента не ми е подавана такава номинация.

Твърди се, че ще бъде издигнат и е одобрен от "Атака" и от ГЕРБ...

- За ГЕРБ не знам. Не бих казал, че "Атака" са се ангажирали конкретно с някой. Но, да, има такова предложение. Към момента кадрови промени не обсъждам. Банката е все пак от една седмица тук.

Този човек се провалил в един регулатор... Смятате ли, че е подходящ за шеф на банка?

- Не знам, нямам този анализ.

На кого се отчитате сега - на Бойко Борисов или на Волен Сидеров?

- На министър-председателя. Постоянно съм във връзка със Сидеров, но министър-председателят е един. Ние сме част от правителството.

Какво ще направите ако Волен Сидеров ви каже национализирай, а Бойко Борисов ви каже не?

- Ако е по темата за национализирането, това трябва да е решение на правителството. А по принцип - ще трябва да съм балансьор. Ако не успея, ще трябва да си подавам оставката.

С Делян Пеевски познавате ли се? От едно училище сте.

- Не го познавам - не сме били нито в един клас, нито в един випуск.

И никога не сте се виждали?

- Не и на среща.

А през някой той лобирал ли е за сделките в Агенцията за приватизация?

- Не. Той не е участвал.

Но дори в последната сделка с АДИС (за Дипломатическия клуб - бел.ред.) беше краен купувач...

- Но това е след приватизацията. Как да отговоря, след приватизацията няма забрана за последващо прехвърляне.

За сто дни в министерството кое е най-ключовото нещо, което направихте?

- Преразглеждането на административните тежести. От 180 режима под наш контрол сме предложили облекчения в 113. Вече голяма част от промените са качени на интернет страницата ни, защото трябва изменение на закони и наредби. До 1 септември ще бъдем готови, всички ще бъдат минали през обществено обсъждане. Повечето са в наредби и до края на септември трябва да са променени.

Другата едра идея е да въведем ваучери за малките и средните предприятия, до 30 000 лв., за покупка на машини, за сертификати, патенти. Пилотният проект ще е с бюджет между 6 и 10 млн. лв. по програма за конкурентоспособност.

Идеята е, че има много административни тежест. Пред премиера казах, че ако вие, Томислав Дончев, Владислав Горанов и аз седнем да напишем един проект, пак няма да успеем. Затова ще пуснем един стартов пакет - за ваучерите, да видим как ще работи, и ако трябва, да се коригира нещо. Там няма да има повече бюрокрацията, а просто отиваш и казваш искам да купя това, ето ви този ваучер.

В Португалия и Испания, две години преди да свърши всяка оперативна програма, те вече са налели парите. Ние тук сме ги стиснали тези пари, все едно са бюджетни. Те по някакъв начин трябва да стигнат до тези най-долу - говорим за микро, малки и средни. Не говоря за едрия бизнес.

Как ще се кандидатства и кога ще започне?

- Със заявление-декларация и там ще пише за какво да средствата. Ние ще опишем 5 или 6 неща, за които може да се кандидатства. Принципът може да е който първи дойде или на лотариен принцип с нотариус и медии.

До края на август екипът ми е обещал да е готов, в момента върви съгласуване в комитета, т.е. септември ще е отворена.

Каква е идеята ви за холдинга ДКК, в който са събрани всякакви активи - от терени, през мляко до военни заводи...

- Така го заварих. Много от активите са заложени за кредита за "Авионамс". Терените ще трябва да се продават, за да се удовлетворява кредиторът ББР.

За какво ни е държавна компания за индустриални зони, като има частни дружества?

- Защо да няма и държавна? До момента тя не се е конкурирала, сега тепърва ще започне да прави. Вече първо ще правим инфраструктурата, защото и в Чехия е така. Те правят инфраструктурата, правят и халетата, имат предварителни договори с ВиК, електроразпределителното дружество, идва инвеститорът и влиза наготово.

А от зоната от Пловдив идват и казват - дай да правим публично-частно партньорство в Кърджали. Те имат контакти и искат да я направим съвместно. Аз съм съгласен, защото пък те имат опит, те си водят клиентите.

Факт е, че държавната зона в Божурище не е пълна, а е от години...

- Как ще е пълна, като няма път откъде да излизат ТИР-овете. В момента работим, за да има два подхода. И ток нямаше, като отидох, се хванах за главата - то е едно поле, с едни дупки. С транспортния министър се разбрахме да има интермодален терминал там, жп линията е на метри от зоната. И освен това минава метрото от "Обеля" за Банкя. Сега преговаряме и директно с ЧЕЗ да решим проблема с тока.

Интервюто взеха Теодора Василева и Огнян Георгиев

Профил

Емил Караниколов е бивш кадър на Столична община като старши юрисконсулт към направление "Законност и обществен ред, координация и контрол" и като директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София-област. От май 2010 г. е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и е свързван с ГЕРБ. За министър бе предложен от "Атака"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  orchis avatar :-|
  orchis

  Мъка, мъка

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Отлично е, че масираното крадене на публична собственост, наричано за благозвучие "приватизация", спира! Лошото е, че това произтича от "Атака", което е равнозначно като да произтичаше от БСП и "оздравяване" в този случай сигурно пак ще значи наливане на публични пари в бездънни ями (от там - в олигархични, мафиотски и политически джобове).

 • 3
  trotter avatar :-|
  globetrotter

  До коментар [#2] от "Станислав Янков":

  Публичната собственост по начало означава "наливане на публични пари в бездънни ями". Това е. Колкото е лошо престъпното раздържавяване, което протече, АЕЦ Белене показа, че държавната собственост и държавните "проекти" са още по-лоши.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#3] от "globetrotter":

  Да! Това е мисленето на всички равнища в нашата мафиотизирана държава - раят за всякакъв род гешефтари, които с радост издигат откровеното крадене до висините на "безалтернативна икономическа стратегия". Затова се и мълчи за държавите, където отношението към държавното е коренно различно от отношение към него в Идиотия (България):

  http://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/1818-1818

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#3] от "globetrotter":

  Впрочем, дори и в Мафиотия (България) нещата не са еднозначни и има и добре управлявани държавни дружества (докато пишман-приватизаторите/крадци не разбишкат и тях - нали трябва Пеевски да бъде направен милиардер в долари, защото сега е само в левове...):

  https://money.bg/business/vizhte-10-te-nay-pechelivshi-i-nay-gubeshti-darzhavni-kompanii-prez-2014.html

 • 6
  monom avatar :-|
  monom

  ТОВА Е ПЪТЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА БГ !!........"Другата едра идея е да въведем ваучери за малките и средните предприятия, до 30 000 лв., за покупка на машини, за сертификати, патенти. Пилотният проект ще е с бюджет между 6 и 10 млн. лв. по програма за конкурентоспособност." !! ТРЯБВА ДА СА 60 МИЛИОНА г-н министър!! А догодина 120 милиона!! Това е пътя!!!

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Хахахахахахаха-хахахахахахаха-хахахахахаха!

 • 8
  smileislife avatar :-P
  SML

  "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!", казъл Моканина и продължил да скубе бялата лястовица... общо взето това е положението

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#6] от "monom":

  Тука изглежда става дума за някакво европейско финансиране, което би било тъпо да изпуснем. Друг е въпросът, че най-вероятно парите пак ще потънат главно при "своите" хора. В мафиотската ни държава това е неизбежното развитие.

 • 10
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Гу'син министре, спестявате важна информация! Кажете кога ще дадете Дунарит на #Дебелия?! И как ще го извъртите така, че да е уж 'законно'? Ама кажете де, не мълчете - вскичи читатели на Литературен Клуб Пеевски искат да знаят! Важно е, а и #ТОЙ бърза! Пари има да връща - хем много, хем скоро!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход