АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно

Спечелилите е трябвало да са били предварително подготвени с гаранции от 2% от стойността на покупката, т.е. да блокират значителна сума, за пазар, който досега не е ползван.

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно

Държавната централа предложи на борсата големите количества неочаквано и някои подготвени търговци са успели да купят евтино

61142 прочитания

Спечелилите е трябвало да са били предварително подготвени с гаранции от 2% от стойността на покупката, т.е. да блокират значителна сума, за пазар, който досега не е ползван.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Сделката ще бъде проверена от енергийния регулатор.

Най-големият електропроизводител в страната - АЕЦ "Козлодуй", сключи гигантска сделка за ток, но при съмнителни условия. Само за час продаде през енергийната борса енергия за близо 100 млн. лв. И тъй като масово търговците не са били известени и не са имали внесени гаранции, шепа неизвестни просветени са успели да купят количества на много изгодни цени: под 70 лв. за мегаватчас, което според търговци е с близо 5 лв. под пазарната.

Проблемът е, че държавната централа е избрала точно борсовата платформа, на която за разлика от другите налични не е необходимо предварително да се изпраща информация за сделката. Атомната централа потвърди пред "Капитал", че тя е предложила общо 11 пакета: шест за доставка за цялата 2018 г. за 110 мегавата и пет за 70 мегавата за първото полугодие на 2018 г.

Няма информация кои са компаниите, които са успели да си купят от тока на АЕЦ, а според търговци, с които "Капитал" разговаря, засега никой от техните колеги не се е признал, че е успял да сключи изгодната сделка. Спечелилите е трябвало да са били предварително подготвени с гаранции от 2 и 3% от стойността на покупката, т.е. да блокират 2 млн. лв. за пазар, който досега не е ползван. Това повдига съмнения, че продажбата може да е била за предизвестен фаворит.

До дни енергийният регулатор ще започне проверка по случая. От ДКЕВР уточниха за "Капитал", че ще поискат цялата информация по сделките, за да преценят дали има необходимост от налагане на санкции, или ще се наложи промяна на борсовите правила, така че да се гарантира прозрачната търговия.

От своя страна енергийната борса е изискала допълнително статистически данни за сделката от доставчика на платформата Trayport, каза нейният изпълнителен директор Константин Константинов.

Лятна промоция за избрани

Постигнатата цена на сделките от малко под 70 лв. за мегаватчас е основното, което смущава търговците и създава усещането, че по стар тертип отново са се облагодетелствали определени фирми. Според председателя на Асоциация свободен енергиен пазар и изпълнителен директор на "Енерджи съплай" Соня Кадиева аргумент за това е, че в края на юни са сключени сделки за доставка на енергия за срок от една година на цена от 73-74 лв. (което се вижда и от сайта на борсата). Това по думите й означава, че при положение че пазарът е дал индикации, че би купил на тази цена, а спорната сделка е сключена за под 70 лв., това е индикация за дъмпинг.

От АЕЦ "Козлодуй" обаче коментираха за "Капитал", че "стартовите цени на двата продукта и последващото им повишаване са в диапазона между пазарните ценови индикации за съответните продукти на регионалните борси към датата на предлагане съответно около 71 лв./MWh на Hupx в Унгария и под 68 лв./MWh на OPCOM в Румъния.

Дори и разликата да не е огромна, факт е, че ограниченото състезание е лишило централата от приход, а някои търговци са купили изгодно. Въпросът е само колко точно са щетата и ползата.

Пазарни неуредици

Подобни дългосрочни сделки доскоро се сключваха единствено през платформите на основните държавни производители на електроенергия – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК). През октомври миналата година на енергийната борса също бяха стартирани такива платформи – едната за стандартни търгове, а другата - така наречената Continuous Trading.

Първоначално, макар и плахо, търговците започнаха да използват първата платформа, при която предстоящите търгове се обявяват няколко дни преди самата търговия и всички пазарни участници са уведомени за тях. За сделките, сключени миналия четвъртък (17 август), обаче е избраната другата платформа, при която не се изисква предварително обявяване. Така на практика търговците, които са успели да купят, са тези, които първи са видели офертата и са кликнали "купувам". В това според борсовите правила няма нищо нередно, тъй като такива са условията, определени от самата борса.

Не на такова мнение обаче са пазарните участници, според които това е поредната нагласена сделка за продажба на електроенергия. "Обявяването на тази продажба беше много изненадващо, което доведе до неравнопоставеност между търговците", коментира председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия в България Мартин Георгиев. Това е и причината от асоциацията вече да са поискали от енергийния регулатор и Министерството на енергетиката този борсов сегмент да отпадне. Според Георгиев трябва всяка оферта да престоява на сайта на борсата поне 20 мин., преди да се пристъпи към търговията.

Според Кадиева на въпросната платформа не се вижда нито кой е предложил количествата, нито кой ги е купил. Точно за това по думите й трябва да се въведе допълнително изискване, подобно на румънската борса, за продажба на количества над 50 мегавата или разлика от пазарната цена от 10% да се обявяват страните по сделката.

От своя страна мениджърът на борсата Константинов твърди, че тази платформа е достатъчно гъвкава и се използва на всички борси в Европа. За това за него е изненадващо, че до момента не е имало почти никакъв интерес към този вид сделки от търговците.

Сделката ще бъде проверена от енергийния регулатор.

Най-големият електропроизводител в страната - АЕЦ "Козлодуй", сключи гигантска сделка за ток, но при съмнителни условия. Само за час продаде през енергийната борса енергия за близо 100 млн. лв. И тъй като масово търговците не са били известени и не са имали внесени гаранции, шепа неизвестни просветени са успели да купят количества на много изгодни цени: под 70 лв. за мегаватчас, което според търговци е с близо 5 лв. под пазарната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  След като сделката е на цена под пазарната, това не се ли дефинира като "безстопанственост"? Вероятно може да се докаже и "злоупотреба със служебно положение" ако се намери внезапно забогатяване на определени лица....

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  До коментар [#1] от "kratun.ko":

  Сделка за 100 милиона при цена 7-8% под пазарната. Това са си едни бързи 8 милиона лева!

  Дори и да се докаже какво? Ще уволнят виновника? Та той дори и 1 милион няма да изкара от заплати до края на трудовия си стаж.

 • 3
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  А такааа!
  Простолюдието нека да плаща веита ,меита и други простотии в енергетиката.

 • 4
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Значи в България имало няколко платформи за търговия на електроенергия... ама къде са, какви са, кой ги администрира, какво се изисква, за да се участва в тях... защо АЕЦ-а продава в пакет цялата си енергия за годината?... Ясно е, че пак едни хора ще се събудят с няколко милиона повече за сметка на държавата. Докога?

 • 5
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  До коментар [#4] от "Лео":

  Докато народа търка билетчета , гледа турски сериали и ахка как Боко прерязал поредната лента.
  Много ми е интересно дали ще има друга медия която ще отрази новината.

 • 6
  moriarti avatar :-P
  moriarti

  Сега е момента оня "велик празнодумец" (забравих му името - шефът на "Уолтопия") да ни обясни каква велика платформа за търговийка е спретнал и как чрез нея се въртят страхотни сделки. Малко неясно става от статийката лошо ли е да се реализират такива огромни сделки? И ненормално ли е да се прави в такъв случай отстъпка от 7-8%???

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#5] от " azs41314323 ": Едва ли ще има друга медия, отразила тази откровена кражба! Капитал и Дневник бяха единствените, които алармираха за неустойчивия модел на КТБ години преди да се срине. Но БНБ (Искров), КФН (Маврудиев), ДАНС, Цацаратурата и двама премиери (Борисов и Олигархски) гледаха с "широко затворени" очи! А дори никой от тях не е обвинен!

 • 8
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Борсата би трябвало да е най-прозрачния начин за търговия! Вероятно има нещо гнило в правилата на тази борса!

 • 9
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  До коментар [#6] от "moriarti":

  И какво общо има шефът на "Уолтопия" със случая?

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Държавната собственост у нас неминуемо води до пладнешки грабеж.

  Народът е казал - орташката работа кучетата я яли.

  Изходът е един - приватизация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.