Къде изчезнаха престъпниците

За последните шест години регистрираната престъпност е спаднала с една трета. Ето защо

Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР
Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР    ©  Георги Кожухаров
Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР
Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР    ©  Георги Кожухаров
- През последните шест години престъпността е спаднала с една трета

- Причините за това може да са най-различни, но основната е полицейският филтър

- В България на практика няма институция, която да изследва това

Две заглавия белязаха последната седмица темата за полицията - "България отделя най-голям процент от БВП за обществена сигурност и правосъдие в ЕС" и "До края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицаи". С бюджет над 1 млрд. лв. годишно и всевъзможни функции МВР е мастодонт, чието състояние позволява реформа без край. Когато става дума за основните му функции - превенцията и разследването на престъпления, се знае малко, говори се популистки или казуистично.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  geoprofi avatar :-|
  Geo

  "Шофиране в пиано състояние" - е те това ще е забавно да се види. На няколко места в текста и в графиката с разбивката на типовете престъпления...

 • 2
  azuro avatar :-|
  azuro

  Аз ще ви кажа каква е причината за намаляването на регострираната престъпност. 1.Българите нямат култура и не знаят, кога да подадат сигнал за престъпление до МВР. При малки кражби от селата никой не се оплаква, защото хората не вярват, че някой ще им помогне. 2. МВР - Служителите в районните управления нарочно отказват да регистрират малки престъпления защото така техния район ще излезе престъпен т.е. те не си вършат работата. На мен лично в 3-то РПУ след като ми откраднаха радиото в колата ми казаха:" няма смисъл да пишем сега оплакване, знаеш ли колко пъти ще те разкарваме за едно радио...". Аз обаче натоях, тъй като исках това престъпление да влезе в статистиката, а не после някой да ми обяснява как имало намаление на кражбите. Прах в очите...!

 • 3
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  До коментар [#2] от "azuro":

  ОК, но тези неща винаги са били така.

 • 4
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  Към таблицата за убийствата е важно да се отбележи, че са включени и опитите за убийство. Например през 2016 г. завършените убийства са 86.

 • 5
  bst avatar :-|
  Стефан

  Как се намалят престъпленията ... със стъкмистика. Всяко убийство се завежда в МВР първоначално винаги като СКЛОНЯВАНЕ КЪМ ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО. Ето така убийствата са малко.

 • 6
  bwl46530357 avatar :-|
  bwl46530357

  Емигрираха. Много от тех са по чуждите затвори, други още не са хванати и т.н. Какво да правят в България?

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Добра статия. Феноменът с намаляването на престъпността го има и на Запад. Не е лесно да се обясни, но причините най-вероятно са комплексни. Първо, сега има технически средства, които облегчават разкриването на престъпления: камери на публични места, ДНК технологии. Тяхното наличие има някакъв възпиращ ефект.

  Другото е, че еволюираме. Има биологическа смяна на поколенията. Еволюцията дава по-голям шанс на индивиди, които се вписват в социалната среда в сравнение на такива, които не го умеят. Напр. индивид, който влезе в затвора има по-малък шанс да се размножи от този, който е на свобода. А склонността към извършване на престъпления има и биологичен компонент. Та по принципа на пресяването всяко следващо поколение има по-малко "агресивни" гени.

  Руснаците направиха един великолепен експеримент - преди 50 години взимат група лисици и дават шанс за размножаване на тези, които са по-склонни да приемат близостта на човека. За 40-тина поколения вече имат лисици, които се държат с човека като кучета - търсят контакт, ближат му ръката, махат с опашка.

  Обществото по-същество прави една по-мека форма на руския експеримент. Във всяко следващо поколение "агресивните" гени са малко по-малко.

 • 8
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Престъпления по служба с последваща облага - 73. Коментарът е излишен, всеки може да си направи извода статистиката отговаря ли на реалността.

 • 9
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  Основните причини за намаляване на престъпленията са демографски-все по-малък е броят на хората във възрастта 16-30 години,които са най-склонни да вършат престъпления.И другият е масовата циганска емиграция.За другите държави не знам как стоят нещата,но за България основните причини са тези две.Намаляването на безработицата също оказва влияние.

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Личният ми опит, набляга на филтриране от полицията и липсата на желание да бъдат докладвани престъпленията, а не, че толкова има намаляне на престъпленията. За последните 16 години: 1. В предприятието, в което работя - 5 кражби за над 5000 лв., от които разкрити 2, едната в началото, когато полицаите взеха всякакви възможни мерки, за да се заловят престъпниците, втората разкрита беше преди 4 години, когато по случайност ние разкрихме престъплението. Кражбата от тая година не е и докладвани, вече в полицията нямат желание, а и капацитет да ги разкрият. 2. В този период имам 4-5 опита за измама, от които са регистрирани в първите години, а последния от тази година отказаха, поради "липса на престъпление", защото за тях опита за измама на ппестъпление-тотална некомпетентност. 3. От 2 успешни измами - 1 регистрирана, без резултат и 1 нерегистрирани. 4. У нас - 3 обира и 1 опит, първият полицията се постара - взеха отпечатъци, разпитаха съседи и т.н., вторият дойдоха и само написаха протокол, дори и прост оглед на направиха, на 3-тият, вече не им се обадих. За опита също не съм сигнализирал, защото при влизането бяха подплашени и избягаха без да ги видя. 5. Автомобилните кражби в семейството - регистрирани. 6. Голямата част от приятелите ми са били обирани, но около 30% от случаите са регистрирани, най-вече, когато касае и чуждо или застрахована имущество. За мен има леко(доста леко) намаляване на престъпленията, спрямо 2001, но за това силно намаляване на доверие в полицията и от там и на регистрирането на престъпления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход