Къде изчезнаха престъпниците

Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР

Къде изчезнаха престъпниците

За последните шест години регистрираната престъпност е спаднала с една трета. Ето защо

23844 прочитания

Кокошкарски кражби, пияни шофьори и бракониери са основния контингент на МВР

© Георги Кожухаров


- През последните шест години престъпността е спаднала с една трета

- Причините за това може да са най-различни, но основната е полицейският филтър

- В България на практика няма институция, която да изследва това

Две заглавия белязаха последната седмица темата за полицията - "България отделя най-голям процент от БВП за обществена сигурност и правосъдие в ЕС" и "До края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицаи". С бюджет над 1 млрд. лв. годишно и всевъзможни функции МВР е мастодонт, чието състояние позволява реформа без край. Когато става дума за основните му функции - превенцията и разследването на престъпления, се знае малко, говори се популистки или казуистично.

Постоянният теч от новини за престъпления и злодеяния в медиите създава впечатлението, че България е сред най-опасните държави, ако не в света, то поне в Европа. Парадоксално, но от шест години всички статистики показват ясна тенденция - престъпленията в страната намаляват. За този период спадът е с близо 30%. Какви са причините за това е прост въпрос, чийто отговор е доста сложен.

Емиграция и застаряване

Тихомир Безлов, старши изследовател от Центъра за изследване на демокрацията, изброява четири причини за спада.

Първата е емиграцията на младите (активната възраст за извършване на престъпения e 18-40 години) и маргиналите (близо половината от всички престъпления са кражби, а половината от тях са от магазин, селскостопанска продукция и вещи от кола). По данни на НСИ от 2012 до 2016 г. 125 хил. българи са емигрирали в чужбина, като по-голямата част от тях са именно във възрастта 18-40 години. "Практически наблюдаваме изнасяне на половината ромска популация в Западна Европа", коментира Безлов.

На второ място според него е застаряването на населението. По данни на НСИ от 2010 до 2016 г. броят на хората на възраст между 19 и 40 години е намалял с 16%.

Третият фактор е подобрението на макроикономическата среда. Периодът 2015-2017 вероятно е най-благоприятният в страната за последните 27 години, дори спрямо предкризисните 2007-2008 г. Лесен достъп до трудовия пазар на ЕС (след отпадането на ограниченията през 2014 г.), спад на безработицата, ръст на заетостта и на доходите - това са все фактори, които намаляват натиска за извършване на престъпления.

Отделно от тези причини е т.нар. полицейски филтър - полицията просто не регистрира престъпления. Това става по най-различни начини - от "връщането" на граждани, дошли да подадат сигнал в полицията, до документални трикове. Този филтър се вижда най-ясно при виктимизационните изследвания (социологически проучвания, на които анкетираните са питани дали през последната година са ставали жертва на престъпления). Последното такова изследване е от 2015 г. и показва, че през 2012 и 2014 г. има силно разминаване (между 30 и 60 хил. престъпления повече) с регистрираната престъпност.

Някои престъпления няма как да бъдат скрити и при тях регистрирането е незаобиколимо - като убийства или кражби на коли (заради регистрацията и застраховката им). Тези престъпления също следват общата тенденция за спад.

Сложен отговор на незададен въпрос

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, който има докторска степен по криминология от London School of Economics(LSE), смята, че въпросът защо престъпността намалява затруднява не само България. "Безработицата например се приема като фактор, който води до повишаване на престъпността. В същото време безработните хора си стоят вкъщи, което води до намаляване на кражбите в домовете", коментира той. При кражбите на коли пък има значение пазарът на нови автомобили, защото когато той расте, намаляват кражбите на стари коли за части. Други фактори, които имат значение за увеличаване на престъпността, са употребата на наркотици и алкохол и съответно състоянието на превантивните механизми.

Има и престъпност, чиято поява е пряка функция от (без)действията на полицията. Закупуването на дрегери за наркотични вещества и масовото им използване например водят до нарастване на броя заловени шофьори, които карат след употреба на дрога (тестовете я засичат дни след употребата). Същото е и при делата за фас марихуана, които най-често завършват с оправдателни присъди поради малозначителност.

В САЩ, където престъпността е на рекордно ниски нива за последните 25 години, причините се търсят в целия обсег - от икономическия ръст през спада в употребата на алкохол и наркотици до ефекта на някои решения на Върховния съд. Категоричен отговор обаче и там няма.

Изпарилата се криминология

Ако в Щатите с този въпрос се занимават хиляди изследователи, в България де факто няма държавна структура, която да се занимава с криминология - науката, която трябва да отговори на въпроса защо има престъпления. Преди години такава структура имаше в прокуратурата, но беше закрита и на практика остана само Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК), който е към МВР. Съвсем друга тема е доколко е уместно полицията сама да мери ефективността си, но миналата година НИКК стана НИК, като от компетенциите му изпадна криминологията и остана криминалистиката (експертната дейност при разкриването на престъпления - отпечатъци, експертизи на документи, ДНК и т.н.). Идеята на реформата е била тези правомощия да бъдат прехвърлени към дирекцията за анализи, но без особен успех - от 12 души четирима се пенсионират, трима са се преместили на друга работа и са останали едва четирима.

Липсата на качествени криминологични изследвания превръща целия процес на превенцията, разкриването и наказването на престъпления в налучкване. Причините са много - от законодателните изменения през управлението на ресурса на полицията и прокуратурата до размера на присъдите и пенитенциарната (свързана с изпълнение на наказанията) политика. А както разбрахме наскоро - 2.8 от БВП на страната отива именно за този резултат.

- През последните шест години престъпността е спаднала с една трета

- Причините за това може да са най-различни, но основната е полицейският филтър

- В България на практика няма институция, която да изследва това

Две заглавия белязаха последната седмица темата за полицията - "България отделя най-голям процент от БВП за обществена сигурност и правосъдие в ЕС" и "До края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицаи". С бюджет над 1 млрд. лв. годишно и всевъзможни функции МВР е мастодонт, чието състояние позволява реформа без край. Когато става дума за основните му функции - превенцията и разследването на престъпления, се знае малко, говори се популистки или казуистично.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  geoprofi avatar :-|
  Geo

  "Шофиране в пиано състояние" - е те това ще е забавно да се види. На няколко места в текста и в графиката с разбивката на типовете престъпления...

 • 2
  azuro avatar :-|
  azuro

  Аз ще ви кажа каква е причината за намаляването на регострираната престъпност. 1.Българите нямат култура и не знаят, кога да подадат сигнал за престъпление до МВР. При малки кражби от селата никой не се оплаква, защото хората не вярват, че някой ще им помогне. 2. МВР - Служителите в районните управления нарочно отказват да регистрират малки престъпления защото така техния район ще излезе престъпен т.е. те не си вършат работата. На мен лично в 3-то РПУ след като ми откраднаха радиото в колата ми казаха:" няма смисъл да пишем сега оплакване, знаеш ли колко пъти ще те разкарваме за едно радио...". Аз обаче натоях, тъй като исках това престъпление да влезе в статистиката, а не после някой да ми обяснява как имало намаление на кражбите. Прах в очите...!

 • 3
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  До коментар [#2] от "azuro":

  ОК, но тези неща винаги са били така.

 • 4
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  Към таблицата за убийствата е важно да се отбележи, че са включени и опитите за убийство. Например през 2016 г. завършените убийства са 86.

 • 5
  bst avatar :-|
  Стефан

  Как се намалят престъпленията ... със стъкмистика. Всяко убийство се завежда в МВР първоначално винаги като СКЛОНЯВАНЕ КЪМ ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО. Ето така убийствата са малко.

 • 6
  bwl46530357 avatar :-|
  bwl46530357

  Емигрираха. Много от тех са по чуждите затвори, други още не са хванати и т.н. Какво да правят в България?

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Добра статия. Феноменът с намаляването на престъпността го има и на Запад. Не е лесно да се обясни, но причините най-вероятно са комплексни. Първо, сега има технически средства, които облегчават разкриването на престъпления: камери на публични места, ДНК технологии. Тяхното наличие има някакъв възпиращ ефект.

  Другото е, че еволюираме. Има биологическа смяна на поколенията. Еволюцията дава по-голям шанс на индивиди, които се вписват в социалната среда в сравнение на такива, които не го умеят. Напр. индивид, който влезе в затвора има по-малък шанс да се размножи от този, който е на свобода. А склонността към извършване на престъпления има и биологичен компонент. Та по принципа на пресяването всяко следващо поколение има по-малко "агресивни" гени.

  Руснаците направиха един великолепен експеримент - преди 50 години взимат група лисици и дават шанс за размножаване на тези, които са по-склонни да приемат близостта на човека. За 40-тина поколения вече имат лисици, които се държат с човека като кучета - търсят контакт, ближат му ръката, махат с опашка.

  Обществото по-същество прави една по-мека форма на руския експеримент. Във всяко следващо поколение "агресивните" гени са малко по-малко.

 • 8
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Престъпления по служба с последваща облага - 73. Коментарът е излишен, всеки може да си направи извода статистиката отговаря ли на реалността.

 • 9
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  Основните причини за намаляване на престъпленията са демографски-все по-малък е броят на хората във възрастта 16-30 години,които са най-склонни да вършат престъпления.И другият е масовата циганска емиграция.За другите държави не знам как стоят нещата,но за България основните причини са тези две.Намаляването на безработицата също оказва влияние.

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Личният ми опит, набляга на филтриране от полицията и липсата на желание да бъдат докладвани престъпленията, а не, че толкова има намаляне на престъпленията. За последните 16 години: 1. В предприятието, в което работя - 5 кражби за над 5000 лв., от които разкрити 2, едната в началото, когато полицаите взеха всякакви възможни мерки, за да се заловят престъпниците, втората разкрита беше преди 4 години, когато по случайност ние разкрихме престъплението. Кражбата от тая година не е и докладвани, вече в полицията нямат желание, а и капацитет да ги разкрият. 2. В този период имам 4-5 опита за измама, от които са регистрирани в първите години, а последния от тази година отказаха, поради "липса на престъпление", защото за тях опита за измама на ппестъпление-тотална некомпетентност. 3. От 2 успешни измами - 1 регистрирана, без резултат и 1 нерегистрирани. 4. У нас - 3 обира и 1 опит, първият полицията се постара - взеха отпечатъци, разпитаха съседи и т.н., вторият дойдоха и само написаха протокол, дори и прост оглед на направиха, на 3-тият, вече не им се обадих. За опита също не съм сигнализирал, защото при влизането бяха подплашени и избягаха без да ги видя. 5. Автомобилните кражби в семейството - регистрирани. 6. Голямата част от приятелите ми са били обирани, но около 30% от случаите са регистрирани, най-вече, когато касае и чуждо или застрахована имущество. За мен има леко(доста леко) намаляване на престъпленията, спрямо 2001, но за това силно намаляване на доверие в полицията и от там и на регистрирането на престъпления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход