Минното поле "Натура"

Има спорове около всяка зона и още над 200 бомби като "Калиакра" предстои да избухнат

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Причината за сегашните проблеми не е как са определяни териториите, а че десет години след влизането в ЕС мрежата все още не е изградена заради корупция и бавни решения.
Протакането промушва някои инвестиционни проекти в зоните, вместо да е ясно какво и къде е забранено и разрешено.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • Dimitar Kanariev

  Статията доказва, че основни играчи в определането на зона Натура в България са: НПО ,,Зелени балкани“- Тома Белев, НПО СДП "Балкани" -Андрей Ковачев и НПО БДЗП- Ирина Матеева.
  Доказва, че всичко е оплескано- ,,Минното поле Натура“.
  Доказва,че парите са изядени.
  Доказва, че обикновенните хора трябвало да бъдат виновни.
  Доказва, че в този период и в последствие държавата е абдикирала.
  Доказва, че Нено Димов трябвало да чисти Авгиевиете обори. Доказва, че според ЕК, зоните могат да се коригират чрез научни данни.
  Т.Георгиев

 • 2
  ggrigorov avatar :-|
  ggrigorov

  Отново нито дума за 2500 дребни собственици в Каварненско, на които им се редлага национализация. Всеки от тях с по около декар земя в територия предвдена за урбанизиране още през 91-ва, всеки от тях с нотариални актове издадени много преди Натура.
  Евала, десен вестник!

 • 3
  habitat avatar :-|
  habitat

  Георгиев,
  жалко е, че пак не си чул какво ти четат! Защото знам, че поради физически причини, за които съжалявам и изказвам моето съчувствие, не можеш да четеш! Пише УЧЕНИ - първоначално НПО са намерили парите за УЧЕНИТЕ. Виждам, че

 • 4
  habitat avatar :-|
  habitat

  Държавата не е намерила първоначално парите, а после и тя е намерила. И хилядократно по-малко от откраднатото с АЕЦ -Белене, КТБ, Цанков камък, подарените на Цеко, Гергов и т.н.
  Виждам че сте се обнадеждили, че може да се коригират границите с научни данни. И кой ще си наемете за учен - великият проф. Христов - агрономът, или Канариев ще се предреши на учен, или Каролев. Както гледам Петьо Блъсков е взел да блъска научни статии в отблъскващото му писание. Пробвайте с тях.
  Григоров, никой нищо не национализира. Тези имоти си остават на собствениците - и то тези които и днес са пасища. А защо след като от 1991 г. са пасища и до днес, може би тези собственици могат да обяснят.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  По-интересното е как България се оказва с един от най-високите проценти на защитени територии (34%) в ЕС. За разнение, Дания, която има много по-висока екологична култура има едва 8% защитени територии.

  Нещо не се връзват нещата.

 • 6
  radost.petrova avatar :-|
  radost.petrova

  На клетия български народ му останала само великата история и величествената природа с които да се гордее и тупа по гърдите и потурите с повод и без повод. За величествената природа дето толкова си я обичаме и милеем ми е думата. Колчем стане въпрос за териториалните ни проценти в НАТУРА 2000, настава рев що ни били толкоз много процентите в сравнение с други страни. Защото е научно доказано, че ни е не само хубава природата, но и ценна и то много ценна в сравнение с други страни! Сал туй ни е признал гадния европейски съюз - много ни е хубава природата. Потретвам за който не е разбрал - научно доказано е че България е прекрасна страна. Никак не ми се връзва защо има недоволни от това.

 • 7
  habitat avatar :-|
  habitat

  Николов, стига си писал за тази Дания навсякъде! Не е ли видно тук, че Хърватска и Словения имат по-голям процент от България НАТУРА 2000. И икономиката им е в пъти по-силна от Българската, и морският туризъм на Хърватска носи много по-големи приходи от Българския. В Испания, страната с най-голямо Биологично разнообразие в Европа, защитените зони са 25% от площта на страната, това е повече от площта на България.
  Сравнението на природата на Дания и България и особено красноречиво:
  видове висши растения Дания - 1350 вида - България - около 4500 вида
  Птици: Дания: 185 вида - България - над 400 вида; Влечуги и земноводни: Дания 21 вида - България 50 вида, Бозайници Дания 49 вида - България 105 вида и т.н. Дори рибите в Дания са по-малко, въпреки че има Океанска акватория (166 спрямо 195).
  Не ви е Натура 2000 е виновна. Хвърлят ви я, като прах в очите. Хубавото и на Дания, и на Хърватска и на Словения, не е че имат по-малко или повече Натура 2000, а че си нямат Пеевски, Цацаров, Доган, КТБ, Цеко Минев, АЕЦ Белене и други прахосмукачки на държавните пари и покровители.

 • 8
  plebs avatar :-|
  plebs

  Хайде да оставим настрана Краси Гергов, перкаджиите и всички "зелени". Вижте принципа - първо се определят териториите, а чак след това се пишат правилата, по които те се управляват. Сори, но ако съм собственик, според правилата за управление ще реша дали територията ми харесва или не. По всичко изглежда, че това е пътят на правителството и Нено Димов в частност. Другото е авторитаризъм на НПО-тата.

  "За всяка една от тях трябва да бъде издадена заповед от Министерския съвет, за което крайният срок беше 2015 г. С нея защитената зона се обявява финално и после се правят планове за управление, в които са заложени мерките, които трябва да се спазват."

 • 9
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Някой знае ли чия собственост са сдруженията, които са прибрали парите и са замесени в аферата Натура 2000?

 • 10
  paco112 avatar :-|
  paco112

  Виждам единствено мнениетп на едната страна - т. нар. Еколози воглаве с мистър Белев. Тази е може би 5-6 та статия и нито едно мнение на засегната страна чрез прословутия ПУ за трите зони. Влизат хиляди урбанизирани територии дори преди 1991. Първите са от 1987. Винаги продавани от държавата/общината с цел застрояване и съответно такъв статут. Я ми кажете една софийска вилна зона и утре някой да каже не може да се строи??? Можете сами да си отговорите кскво ще стане. Понеже ви е много далеч и ви е много лесно да коментирате. Някой от вас ходил ли е там?? Двете госпожи авторки, въпросът ми е и към Вас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата