Работодателите отказват да променят позицията си за осигурителните прагове

Бизнесът счита административното определяне на минимален доход по длъжности и браншове за остаряла практика

Четирите работодателски организации бойкотират преговорите за размера на минималните осигурителни вноски за втора поредна година
Четирите работодателски организации бойкотират преговорите за размера на минималните осигурителни вноски за втора поредна година    ©  Красимир Юскеселиев
Четирите работодателски организации бойкотират преговорите за размера на минималните осигурителни вноски за втора поредна година
Четирите работодателски организации бойкотират преговорите за размера на минималните осигурителни вноски за втора поредна година    ©  Красимир Юскеселиев

Работодателските организации считат минималните осигурителни доходи са ненужни и отказват да променят позицията си по темата. Това става ясно от отворено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той предупреди, че осигурителните прагове ще бъдат определени административно, ако бизнесът не участва в дискусията и тази година, и именно това предизвика реакцията на бизнеса.

Четирите национално представени работодателски организации бойкотират преговорите за втора поредна година, защото смятат, че определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и браншове е остаряло и ненужно. Те настояват фокусът да бъде върху нов модел на определяне на минималната работна заплата. След миналогодишното отсъствие на бизнеса на преговорите правителството запази в бюджета за 2017 г. нивата на осигурителните прагове. От думите на министър Петков обаче се разбира, че вероятно ще бъде заложено повишение в бюджета за 2018 г.

Аргументите на бизнеса

Минималните осигурителни доходи, определяни в България по заемани длъжности и икономически дейности, нямат аналог сред европейските икономики и се смятат за ненужни както от експерти, така и от работодатели. АОБР аргументира преценката си, като посочва, че увеличението на праговете е едва 2.5% за тази година, докато в същото време средният осигурителен доход расте с над 6% през първите шест месеца на 2017 г. Приходите от осигурителни вноски пък отбелязват още по-значително повишение - с над 10%. "Това още веднъж и категорично доказва ненужността на МОД", посочват работодателите в писмото.

Липсата на промяна в нагласите на представителите на бизнеса не е изненада, тъй като приоритетите им са ясни още от началото на годината, а сред тях са именно законодателни промени за премахването на осигурителните прагове. Европейската комисия също не подкрепя определянето на нивата по длъжности и икономически дейности, посочва АОБР. "Следва да се отчете и откритата процедура срещу Република България по т.нар. прекомерни макроикономически дисбаланси на ЕК (execive macroecomic disballances), конкретно прекомерният ръст на показателя за т.нар. единични разходи на труд (unit labor cost) и нарастването на данъчната и осигурителната тежест върху заетостта и работните места", допълва още бизнесът.

Фокус върху минималната заплата

Приоритет на бизнеса през тази година остава приемането на механизъм за определяне на минималната работна заплата вместо сегашния режим на административното му фиксиране от правителството. Централно място в тяхната програма заема ратифицирането на Конвенция 131 на Международната организация по труда, която включва най-широката рамка от критерии за определяне на минимално заплащане и намира подкрепа както от работодателски, така и от синдикални организации. АОБР обаче посочва, че с втвърдяването на диалога и позициите по механизма на практика прилагането на принципите в Конвенция 131 се отклонява.


6 коментара
 • 1
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Държавата да направи така че бизнеса да не може да крие данъци от осигуровки. И тогава всеки да се осигурява на заплатата си. Като единствено да има минимална заплата, защо е нужно да има и мин праг??

 • 2
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#1] от "Lubomir Toshev":

  И как точно държавата да направи така? Да им слагат пъдари ли, какво? Докато бизнеса не осъзнае, че криенето на данъци вреди на всички, каквото и да прави държавата пак ще крият.

  А работодателските организации са или глупаци, или просто лъжат защото ги устройва. Всеки сам да прецени..

 • 3
  plebs avatar :-P
  plebs

  У нас вероятно над 90% от "работодателите" са приватизатори. Като този от снимката. И ни ги пробутват за "авторитети". Авторитети могат да станат внуците им, ако запазят капитала им.

  Всяка промяна на административното определяне на МРЗ е глупост. До там сме я докарали - да разчитаме на държавата. Не че държавата ни е държава, но приватизаторите са символ на държава, която не искаме.

 • 4
  uhl23528019 avatar :-|
  Resurrection

  Минимални доходи навсякъде има.Те са за онези които нямат никакво или ниско образование,но могат да изпълняват съвсем елементарни дейности,неизискващи квалификация.В края на краищата нали във всяка сфера на икономиката има нужда и от такива кадри.
  Средната работна заплата е средна защото е точно средата мужду минималната и максималната.
  А максималната работна заплата е тази която се изплаща на хора с висока квалификация и образование.Какво не е ясно?

 • 5
  uhl23528019 avatar :-|
  Resurrection

  А относно осигурителните прагове.Аз лично си мисля че във труда във всяка една сфера не е равен като натоварване.От там идват и праговете.Не може да сравнявате труда на един минъор с труда на търговеца.Все пак става дума за различни категории работа в които вредностите,рисковете,злополуките са на съвсем различно ниво

 • 6
  uhl23528019 avatar :-|
  Resurrection

  На мене лично ми се струва че с тези шмекерлъци от страна на работодателите се цели единствено да се спестява от осигуровки на работниците,които обаче не влизат после в джоба на работника,а в нечий друг джоб.Освен това ощетяват работника.Сами разбирате че когато отидете в банка за да теглите кредит ви искат осигурителен доход.И ако го нямате не ви дават и необходимия заем,които при други обстоятелства бихте плащали при по-ниска лихва и т.н. и т.н.Всякакви обезщетение се изчисляват и като процент от осигурителния доход.Така че пенсиите,болничните,отпуските,обезщетенията поради безработица и трудова злополука -всички те се изчисляват на базата на осигурителния ви доход....А познайте КОЙ иска да печели от вашия труд?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход