Българските курорти са посрещнали повече чужденци през юли

Статистиката отчита ръст при германските гости, но спад при руските

Посещенията на чужденци в България през юли са преминали границата от 2 млн., като увеличение има както на служебните пътувания, така и на почивките. Същевременно данните за месеца показват, че вероятно Германия се очертава най-големият пазар за туристическия бизнес през тази година, регистрирайки ръст от 8% за месеца. В данните на статистиката обаче има и притеснителен нюанс - числата показват, че през юли броят на туристите от другия най-важен пазар за туризма - Русия, намалява. Тази прогноза дадоха още преди началото на летния туристически сезон различни хотелиери и туроператори, обяснявайки ситуацията със завръщането на все повече руснаци по турските курорти.

Същевременно данните показват и че българите са увеличили туристическите си пътувания в чужбина с над 1/5, като половината от тях са били в съседните Гърция и Турция.

Добра обща картина

През юли България е била посетена от повече чужденци спрямо същия месец на миналата година, като общите посещения са били 2.02 млн. Това е ръст от 8% на годишна база - при пътуванията със служебна цел той е 12.5%, а за почивка - 9.6%. Съществена част от посещенията са били от граждани на ЕС - над 60% от всички, като тази структура е валидна и за предходни летни сезони. През юни България също регистрира ръст на туристите, който бе 6.9%. Тогава увеличението на почивките беше 5.9% спрямо същия месец на 2016 г.

Германия се очертава като най-голям пазар

Данните от първите два месеца на активното туристическо лято засега потвърждават прогнозите на туристическия бизнес, че германският пазар ще бъде най-голям за сектора през тази година, след като от 2010 г. насам доминираха руснаците. През юли гостите от Германия са се увеличили с 8%, през юни ръстът беше 1.1%. Германците, които са били в България за почивка и екскурзия през юли, са реализирали общо 178 хил. посещения, което ги извежда на първо място сред всички чужденци.

Статистиката за месеца потвърждава и предварителните прогнози на бизнеса, че България няма да реализира ръст на другия основен пазар за туризма - Русия. През юли руските пътувания до страната са били 146 хил., докато година по-рано - над 151 хил., тоест спадът сега на годишна база е около 3.3%. За юни на този пазар има леко увеличение - при 128 хил. туристически пътувания през 2016 г. тази година руснаците са реализирали 130 хил. Според представители на туристическия бранш обаче руските туристи са били по-малко и през август и за целия сезон ще бъде отчетен лек спад на този пазар. Обяснението на сектора е, че това се дължи на повечето записвания от руски туристи в Гърция, както и завръщането им по турските курорти.

Други растящи пазари

През юли някои от другите основни пазари за българския туризъм също са реализирали увеличение, сочат официалните данни. Повече туристи са дошли от Великобритания и Полша, като пътуванията им с туристическа цел са били съответно 41 хил. и 97 хил.

Данните показват също така, че повече българи са избрали почивка в чужбина през месеца. През юли ръстът на посещенията на чужди държави е над 15 %, като общо те са били над 665 хил. Увеличението при почивките е още по-голямо - през юли 2017 г. българите са реализирали над 271 хил. екскурзии и почивки, което е увеличение от близо 27%. Най-предпочитаните дестинации са Гърция и Турция, където са реализирани повече от половината пътувания с туристическа цел.