Иво Прокопиев: Радвам се, че делото за ЕВН влиза в съда

Издателят на "Капитал" е един от предадените на съд за продажбата на остатъчния държавен дял в енергийното дружество

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев    ©  Надежда Чипева
Иво Прокопиев
Иво Прокопиев    ©  Надежда Чипева

"Оценявам внасянето на обвинителния акт по делото ЕВН в съда като позитивно развитие, защото ще мога да се защитя и да докажа невинността си." Така Иво Прокопиев, бизнесмен и издател на вестник "Капитал" и сайта "Дневник", коментира във вторник новината за внесеното вчера в съда дело за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН. Той отбеляза, че "когато делото стане публично, обществото също ще може да се убеди в безпочвеността на обвиненията на прокуратурата и арогантността, с която държавното обвинение злоупотребява с властта си".

Заедно с него обвиняеми са бившият вицепремиер Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и още двама души.

"Целият казус ЕВН очевидно е скалъпена в хотел "Берлин" история с цел репресия на опоненти на корупционния модел на управление в държавата, известен публично като модела #КОЙ, или модела "Делян Пеевски" (хотел "Берлин" в Бояна е собственост на Пеевски и един от многото имоти, които той ползва за своя резиденция - б.р.). Подобна институционална форма на репресия е фашистки прийом, който няма нищо общо със законността и представлява все по-сериозна заплаха за правата на българските граждани", коментира издателят, който уточнява, че в материалите по делото, с които е могъл да се запознае, "липсват каквито и да било доказателства за престъпление или за вредни последствия за някого".

Делото е било внесено в понеделник от Софийската градска прокуратура. Това е станало, след като през юни един от обвиняемите - Радослав Рачев, направи искане до съда да задължи прокуратурата или да прекрати разследването, или да го внесе в съда, тъй като са минали повече от две години, откакто му е повдигнато обвинение.

Разследването започва през 2013 г. и не е ясно какво се прави през четирите години, в които е продължило. Главният прокурор Сотир Цацаров, близкият до него Делян Пеевски и медиите, издавани от депутата от ДПС, неведнъж са използвали факта, че Иво Прокопиев е обвиняем, като аргумент срещу публикации в изданията "Капитал" и "Дневник".