Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 31 авг 2017, 17:40, 26218 прочитания

Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"

След като Пеевски не успя да овладее военния завод, държавата изкупи вземането му и също се пробва, но компанията светкавично изплати дълга си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Документ

Темата накратко:

- След Пеевски държавната машина се зае с овладяването на частния оръжеен завод.

- Операцията стана и с нелогичното участие на КТБ, чиито синдици оспорват купения дълг на "Дунарит".

- Втората национализация на военно дружество от правителство на ГЕРБ може и да не се случи. Но Пеевски гарантирано печели пари или активи.
Извънредна ситуация. Така икономическият министър Емил Караниколов оправда внезапния порив за одържавяване на военния завод "Дунарит". Той всячески бяга от думата национализация, но действията на подчинената му "Държавна консолидационна компания" (ДКК) трудно могат да се опишат по друг начин. Няма никакви индикации собствениците (независимо кои, тъй като има съдебни спорове) на русенското предприятие да искат да го продават. А военният сектор в момента бумти и дружеството, част от някогашната корпоративна империя на собственика на КТБ Цветан Василев, е в отлично финансово здраве, както признава и самият Караниколов, което не налага нужда от спасяване.

Така единствената извънредност в ситуацията се вкарва от самата държава. Лицензът за производство на "Дунарит" е заплашен, тъй като директорите му са с обвинения от прокуратурата, основно за това, че са канализирали средства от компанията към също така обвиняемия банкер. А те не могат да бъдат сменени заради въпросните съдебни спорове, чрез които е блокирано прехвърлянето на контрола над компанията в ръцете на конкурента й "Емко". Караниколов казва, че има уверения от МВР (в чийто двор е това решение), че такива действия няма да се предприемат заради голямата важност на "Дунарит" за целия военно-промишлен комплекс и че е говорено с ръководството да назначи прокурист и така да отпадне проблемът. Така че явно и по тази линия няма чак такава опасност.

Все пак държавата вижда основание да влезе в битките за овладяване на завода, като изкупи най-голямото му задължение по сложна верига цесии, стигнали накрая до самата КТБ (виж графиката). За целта ДКК плаща 47 млн. лв., срещу които се надява да се впише като заложен кредитор на предприятието, то да не си плаща, да го обяви за продан и да го купи - нещо, което вече повече от година опитваше да направи свързана с депутата Делян Пеевски офшорка като предишен собственик на въпросното вземане от "Дунарит".

Или накратко: съдебната битката за "Дунарит", която досега Пеевски водеше, вървеше към разгром и беше поета от държавната машина с всичките й лостове в ръцете на премиера Бойко Борисов. Този план обаче се сблъсква с отпор - два дни след блиц операцията на ДКК "Дунарит" отвръща с погасяване на цялото задължение от 47 млн. лв., с иск за спиране на вписването на ДКК като заложен кредитор и с изпълняване на съвета да се назначи прокурист. С което претенциите на държавата към собствеността би трябвало да отпаднат, а също и лицензионните неволи на завода, ако уверенията на Караниколов важат.

Една добре координирана акцияОще по темата

Пеевски овладява сградата на КТБ на бул. "Цар Борис III" в София

Активът е прехвърлен от синдиците на КТБ на фирма, водеща към депутата

7 яну 2018

Държавата измисли нова схема за придобиване на "Дунарит"

ДКК е купила още едно вземане от КТБ за 38 млн. лв. и ще опита да пристъпи към принудителна продан

20 сеп 2017

Служители в оръжейния завод "Емко" отново ще протестират

Директор в компанията обвини икономическия министър, че е разпоредил държавното "Кинтекс" да скъса договорите си с военното предприятие

13 сеп 2017

x+y=успех

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

1 сеп 2017

Когато държавата поиска...

Опитът за национализация на Дунарит

1 сеп 2017

Опитът за национализация на "Дунарит" е финансиран с 15 млн. лв. заем от ББР

С това кредитите от държавната банка към държавната компания са достигнали 52 млн. лв.

31 авг 2017

Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит"

Компания към икономическото министерство през няколко посредника купува за 47 млн. лв. вземането, чрез което Пеевски опитваше да блокира сделката с "Емко"

28 авг 2017

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

Докато шансовете на депутата да се пребори с "Емко" за русенския завод отслабват в съда, срещу двете оръжейни компании започна атака през прокуратурата

18 авг 2017

Последната схватка за "Дунарит"

Битката на "Емко" срещу Делян Пеевски за русенския оръжеен завод вече зависи само от едно дело

14 юли 2017

Държавата окончателно става собственик на "Авионамс"

Съдебният спор приключи и до края на седмицата акциите ще бъдат прехвърлени

24 яну 2017

Съдебно-промишлен комплекс

Докато държавата опитва да национализира "Авионамс", тя и синдиците на банката не се борят за далеч по-големия "Дунарит"

18 ное 2016

Сделката за "Дунарит" отново е блокирана по искане на фирма на Пеевски

Конкурентът "Емко" вече е внесъл 15 млн. лв. за увеличение на капитала. Но кредиторът офшорка го спря през съда

25 авг 2016

Оръжейното обединение между "Емко" и "Дунарит" вече е възможно

Новата КЗК смени позицията си и русенският завод на Цветан Василев може да бъде купен от конкурента Емилиян Гебрев

18 авг 2016
Операцията по изкупуване на вземането от ДКК беше поднесена от Караниколов, но явно тя се ползва с подкрепа от по-високо, защото включва и институции извън неговия контрол. От представените документи става ясно, че само в рамките на часове на 25 август синдиците на КТБ купуват вземането от последния му собственик - "Дипи", и го продават на държавната компания. Двете действия са одобрени от контролиращия ги по закон Фонд за гарантиране на влоговете чрез едно и също решение от 23 август. А уведомленията до "Дунарит" за двете цесии са изпратени от един и същ нотариус чрез един и същ пълномощник (адв. Матей Матев) с три минути разлика. Така че явно решението е координирано поне с финансовия министър, който неформално ръководи фонда, чийто председател иначе пряко се избира от правителството, заместникът му - от БНБ.

Самото участие на КТБ е проблемно по поне няколко линии, за които синдиците не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси. Първата е, че банката купува вземане, по което самата тя е страна и оспорва в съдебни дела. Оригинално то е резултат от сключена цесия между Едоардо Миролио и "Дунарит", в резултат на която заводът е погасил свои кредити от КТБ чрез прихващане - нещо, което синдиците оспорват като недействителна сделка. По информация на "Капитал" договорът между Миролио и "Дунарит" е бил именно под условие, че прихващането остане валидно, така че има опасност оригиналната сделка заедно с всички цесии след нея да останат без покритие. На второ място, проблемно е и плащането по сделката - синдиците са се договорили да платят на "Дипи" номиналната цесионна цена (близо 47 млн. лв.) но в активи, които са предлагани от тях на търгове, но не са продадени. Те обаче ще бъдат допълнително уговаряни и няма никаква информация какви ще бъдат, като единствено е уточнено, че ще са по първоначалната цена, на която са предлагани на търг.

А накрая въобще не е ясно и как синдиците на КТБ са знаели, че "Дипи" е собственик на вземането. По документи дружеството на Добрин Иванов, нашумял около амбициите на друга негова компания за строежи на Иракли, е купило дълга за 22 млн. евро от предишния му собственик - свързаната с Пеевски Viafot, на 5 юли. Въпреки че в договора пише, че Viafot трябва да уведоми длъжника до 10 дни, това се случва едва на 25 август паралелно с новата цесия - така че дотогава единствено Viafot и "Дипи" са знаели за сделката помежду им.

Ролята на "Дипи" явно е на посредник, който да скъса пряката връзка и да няма директно плащане към офшорката на Пеевски. Само за месец и половина на хартия компанията на Иванов, която иначе за 2016 г. има едва 15 хил. лв. оборот, инкасира около 2 млн. евро печалба. Освен това в договора й с Viafot е записано, че цената може да се плати и с "равностойно по размер вземане и/или имущество - недвижими имоти, движими вещи или дялови участия в други дружества". Така реално може да се окаже, че активите, с които КТБ ще плати, просто ще преминат през "Дипи" към Viafot и по този начин Пеевски да се сдобие с контрол над още 15% от "Техномаркет", винарната "Телиш" и др. Ефектът от такава операция би бил, че едни 47 млн. лв. от ДКК ще отидат в масата на несъстоятелността на КТБ и оттам в голямата си част в крайна сметка ще отидат във фонда за гарантиране на влоговете, а едни активи на тази стойност ще отидат към Пеевски.

Гответе се за нова битка

Въпреки че масово изказването на министъра беше предадено в медиите като "държавата купува "Дунарит", всъщност ДКК няма бърз механизъм, по който да влезе във владение. Първата стъпка е да бъде вписана като заложен кредитор - нещо, което е обжалвано и съответно следват поне месеци дела. А и "Дунарит" публикува писмо и платежни нареждания и писмо до ДКК, че е изплатил над 50 млн. лв. главница и лихви, така че основанието за вписване на залог напълно отпада. Дни след като курсът към одържавяване беше обявен, Караниколов заяви пред bTV, че ДКК вече е придобила изискуеми вземания към завода за общо 67 млн. лв., така че явно има и още 20 млн. лв. друго вземане. Какво е то обаче няма никаква яснота. Ръководството на "Дунарит" вече е заявило за вписване прокурист - Петър Петров, който след обвиненията на директорите беше предложен за изпълнителен директор, но промяната беше блокирана от КОНПИ. Ако това решение мине, то по логиката на Караниколов и основанието за отнемане на лиценза би отпаднало, а с него и аргумента за извънредната ситуация

Във всеки случай без залог върху предприятието държавата не може да повтори начина, по който ДКК овладя "Авионамс". То също като "Дунарит" беше дъщерно дружество на свързаната с Василев "Хедж инвестмънт България" и акциите бяха продадени от частен съдебен изпълнител заради дългове към КТБ. Сега обаче, ако държавата иска да стигне дотам, ще трябва да прекара "Дунарит" през несъстоятелност. А това никак няма да изглежда като така прокламираното спасяване.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо 2 Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества изграждането на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;

20 фев 2018, 1424 прочитания

Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

Спешни промени в закона ще решат проблемите на властта с обжалваните конкурси

20 фев 2018, 943 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
България ще настоява за запазване на финансирането в новата селскостопанска политика на ЕС

За 100 дни са изплатени общо близо 249 млн. лв. по програмата за селските райони

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете