Позиция: Антикорупционният закон на кабинета създава шайка от платени доносници

"Програма Достъп до информация" е поредната организация с унищожителна критика срещу проекта

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

И "Прозрачност без граници" с критики към закона

Също в четвъртък критична позиция публикува и Асоциация "Прозрачност без граници", но тя е концентрирана по-скоро върху конкретни разрешения на законопроекта, а не върху концептуални проблеми. Специално се изтъква, че не е сполучливо предложението съставът на новата антикорупционна комисия да бъде избиран само от Народното събрание, и то чрез обикновено мнозинство. Препоръчва се да се даде възможност за участие в този процес на всички власти. Критикува се като прекомерно дълъг мандатът от шест години на комисията и се правят и други възражения по начина на нейното конституиране. Също както и във всички други становища се прави препоръка уредбата на конфискацията на незаконно имущество да си остане в отделен закон.

Проектът за антикорупционен закон на правителството създава шайка от платени доносници, които да оправдават репресия срещу висши държавни служители, натоварени с важни за обществото решения. Тази оценка се прави в становището на "Програма Достъп до информация" (ПДИ) по проекта за Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изготвен от Министерството на правосъдието. Конкретните текстове са записани в чл.87, ал.4-6 – въвеждането на възможност за използване на т.нар. доброволни сътрудници от новата свръховластена антикорупционна комисия, чието създаване се предлага в проекта. При това се предвижда, че редът за използването на доброволни сътрудници ще се урежда с инструкция на комисията, като те ще имат пълна анонимност, включително и в наказателното производство. Данни за тях ще "могат да се предоставят на съда и прокуратурата само след писмено съгласие на лицата във връзка с конкретно наказателно производство и при спазване разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  С две думи - критикува се изобщо нуждата от отделен антикорупционен орган. Консенсусът сред българското общество е, че имаме нужда от такъв. Особено ако ще е като румънският.

  Изброените горе критики категорично защитават сегашната ситуация и не предлагат нищо, което може да я промени. Ако бяха си отворили поне устата за отчетност на главния прокурор, бих ги разбрал. Само че няма нищо подобно. "Нашата полиция ни пази" и това е.

  Нередност?
 • 2
  archd avatar :-|
  archd

  Не само платени анонимни доносници, но и платени ловци на глави трябва да има, както назад в миналото в Щатите, когато са били на нашето дередже.

  Нередност?
Нов коментар