ДПС е против президентът да назначава агенция "Антикорупция"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДПС е против президентът да назначава агенция "Антикорупция"

На обсъждането на антикорупционния закон за правителството дойде и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но не взе думата

ДПС е против президентът да назначава агенция "Антикорупция"

Законопроектът на ГЕРБ очаквано набира предимство с корекции, подсказани от главния прокурор и от Движението за права и свободи

Елена Старидолска
24761 прочитания

На обсъждането на антикорупционния закон за правителството дойде и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но не взе думата

© Анелия Николова


ДПС се очертава като решаващия играч в надпреварата кой от двата проекта на антикорупционен закон - на ГЕРБ или на БСП, да бъде подкрепен в парламента. В петък по време на дискусията по закона на правителството, организирана в зала "Изток" на Народното събрание, депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че партията му ще подкрепи този проект, макар и с някои сериозни корекции. Те обаче не засягат начина, по който ще се избира/назначава председателят на новия орган за борба с корупцията. Законопроектът на правителството предвижда това да става от Народното събрание с обикновено мнозинство, което бе силно критикувано от неправителствения сектор с опасения за политизиране.

В проекта на БСП е предвидено президентът да назначава председателя на агенция "Антикорупция", който пък да я ръководи еднолично. Пред "Капитал" Хамид коментира, че ДПС няма как да подкрепи идеята на социалистическата партия, защото още в предишния парламент, когато бяха обсъждани първите варианти на подобен закон, движението е защитавало позицията, че председателят на бъдещата антикорупционна комисия или агенция трябва да се избира от Народното събрание. Той обаче не се ангажира с коментар по всички текстове в проекта на БСП, тъй като партията на Корнелия Нинова не е искала среща с ДПС, нито им е представяла проекта.

По същото време Румен Радев, който откри учебната година във военната академия "Г. С. Раковски", заяви в отговор на въпрос: "Съгласен съм с предложението президентът да назначава председателя на тази агенция. Не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът - това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава." Логиката на това той обясни през призмата на търсената независимост: "Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство - няма логика."

Спорът по темата ще се пренесе в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което Радев насрочи за 9 октомври. В петък президентът още веднъж заяви, че държи освен това борбата с корупцията да е комплексна - да има и превенция, и разследване, и обвинение, както и структури, които да ги извършват. По-късно през деня, след среща с Корнелия Нинова и още двама представители на БСП от президенството съобщиха, че Радев "би приел назначаването на председателя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово участие, но това изисква "гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с обществените очаквания за промяна и реални действия". Нинова заяви, че БСП няма да отстъпи и от искането си агенцията да има разследващи функции.

Забележките на ДПС

"Няма да приемем да се създаде ново квази-МВР, нито параполиция", каза още Хамид пред "Капитал". Законопроектът предвижда създаването на една свръховластена комисия, събрала в едно правомощията на пет действащи институции, с право да прилага СРС, да извършва оперативно-издирвателни действия и да задейства процедура по конфискация, при ограничен съдебен контрол в административната фаза и без ясни правила за отчетност.

На дискусията Хамид беше не по-малко остър - обеща атака по детайлите, с които от ДПС не са съгласни. "Не успяхте да разсеете съмнението в обществото, че създавате орган с паралелни разследващи функции. Оперативно-издирвателните мероприятия, доброволните секретни сътрудници - всичко това са спомени от едно време", обърна се той към министъра на правосъдието Цецка Цачева, в чието ведомство е писан законопроектът. Народният представител от ДПС беше единственото политическо лице извън представителите на ГЕРБ, който се изказа по темата на кръглата маса, като заяви, че изпитва "задоволство, че вече липсва фигурата на анонимния клеветник", т.е. възможността комисията да работи по анонимни сигнали. Същевременно той възрази срещу липсата на възможност да се търси отговорност от лице, което явно е подписало "донос" с трите си имена, дори когато този донос се окаже напълно неоснователен, и набеденият да претърпи щети. Законът предвижда, че авторите на сигнали не носят отговорност в тези случаи, което Хамид поиска да отпадне, преди проектът да бъде внесен в деловодството. Освен това настоя да се опише по-детайлно методът за събиране на информация, за да не се бърка с разследването, както и сътрудничеството с прокуратурата.

Срещу т.нар. доброволни сътрудници застана и главният прокурор. Според Сотир Цацаров създаването им, "ако изобщо останат", е "повече от недопустимо и крие големи опасности". Възможността за оперативно внедряване на агенти пък било пряко посегателство върху правата на гражданите.

Той отново защити позицията си, изразена за първи път пред БСП в четвъртък, че новият орган не трябва да притежава технически средства за подслушване и проследяване. Според него това може да прави само ДАТО и при нужда - специална структура в ДАНС. "Иначе остават въпросите за контрола, на които отговорите са ясни", каза той. Цецка Цачева обеща да се съобрази с тази препоръка, но си остави вратичка да обсъжда друго негово предложение - да се стесни кръгът от лицата, които могат да бъдат разследвани. Цацаров настоя сред тях да бъдат включени членовете на КЕВР например, но нарече "необясним" факта, че в този списък на проверявани лица са председателят на БАН или пък членовете на УС на спортния тотализатор, както и неясната формулировка "упълномощените по Закона за обществените поръчки лица". "Аз например упълномощавам понякога някого само за една поръчка в годината или пък друг за две-три. Означава ли, че те автоматично попадат в този кръг", попита главният прокурор. Цачева обаче контрира, че при общественото обсъждане на проекта получила предложения за разширяване на обхвата, включително и с концесионерите, например.

Настояването новата комисия да не разполага с възможности за подслушване и проследяване, а да иска прилагането им от ДАТО и ДАНС, съвпадна и с позицията на директора на агенцията по национална сигурност Димитър Георгиев. Той разказа още, че служителите на съществуващата дирекция за борба с корупцията са притеснени и напрегнати от преминаването им в новата структура, защото искат да запазят статута си, инструментариума, с който работят. Към това главният прокурор добави "и заради изискването в проекта до шест месеца да преминат тест за почтеност. Тези, които не го издържат, ще бъдат освободени. "Може това да се прави периодично, но за целия състав на бъдещата комисия", каза той.

И пак за правомощията на КОНПИ

Критиките на останалите участници в дискусията в петък - представители на магистратската общност, на адвокатурата и правозащитни организации, повториха вече известните им позиции. Основните притеснения са свързани и със сега съществуващите правомощия на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), около която основно се конструира новият орган по предложение на ГЕРБ. Критиките си припомниха от Програма "Достъп до информация", Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, БИПИ и др.

Интересен детайл разкри Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", според когото в работната група към Министерството на правосъдието било постигнато съгласие да има един регистър на декларациите за конфликт на интереси на над 100 000 държавни служители, но подобни текстове липсват във варианта, предложен на обществено обсъждане. Той също смята, че не е удачно да се използват специални разузнавателни средства, както и повечето участници в дискусията, защото ще попречат на работата на полицията и ДАНС. Кашъмов прогнозира "сблъсък и противоречие" в това отношение.

Най-остро несъгласие със законопроекта отново бе изразено от името на Висшия адвокатски съвет, чийто представител - известният адвокат-цивилист Георги Атанасов, заяви, че "този закон има нужда от юристи, няма нужда от политици". Политическото решение е ясно, но изпълнението му е юридическа катастрофа - в това отношение адвокат Атанасов изложи редица примери. Съдебният контрол върху административния процес би опростил много от проблемите в това производство, заяви Атанасов по повод решението, че цялата административна процедура по конфискацията на имущество е оставена без съдебен контрол.

Цачева обяви, че проектът ще бъде внесен в деловодството на парламента до края на септември, а планът е да бъде гласуван в пленарна зала до края на годината.

ДПС се очертава като решаващия играч в надпреварата кой от двата проекта на антикорупционен закон - на ГЕРБ или на БСП, да бъде подкрепен в парламента. В петък по време на дискусията по закона на правителството, организирана в зала "Изток" на Народното събрание, депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че партията му ще подкрепи този проект, макар и с някои сериозни корекции. Те обаче не засягат начина, по който ще се избира/назначава председателят на новия орган за борба с корупцията. Законопроектът на правителството предвижда това да става от Народното събрание с обикновено мнозинство, което бе силно критикувано от неправителствения сектор с опасения за политизиране.

В проекта на БСП е предвидено президентът да назначава председателя на агенция "Антикорупция", който пък да я ръководи еднолично. Пред "Капитал" Хамид коментира, че ДПС няма как да подкрепи идеята на социалистическата партия, защото още в предишния парламент, когато бяха обсъждани първите варианти на подобен закон, движението е защитавало позицията, че председателят на бъдещата антикорупционна комисия или агенция трябва да се избира от Народното събрание. Той обаче не се ангажира с коментар по всички текстове в проекта на БСП, тъй като партията на Корнелия Нинова не е искала среща с ДПС, нито им е представяла проекта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK