Войната Симеонов vs Домусчиев продължава

Валери Симеонов изпълни заканата си да атакува приватизационния договор за БМФ в прокуратурата

Войната Симеонов vs Домусчиев продължава

Вицепремиерът заяви, че сезира прокуратурата за нарушения в приватизираното "Параходство БМФ"

Велина Господинова
40599 прочитания

Валери Симеонов изпълни заканата си да атакува приватизационния договор за БМФ в прокуратурата

© Цветелина Белутова


Два месеца след като Валери Симеонов влезе в директен сблъсък с бизнесмена и един от собствениците на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев за приватизацията на дружеството, въпросът стигна до прокуратурата. В петък вицепремиерът съобщи, че ще внесе документи в държавното обвинение за оспорване на приватизационния договор за параходството. "До дни предстои да бъде комплектована документацията за оспорването на приватизационния договор, сключен през 2008 г.", каза Симеонов във Варна.

Войната между Симеонов и Домусчиев пламна след като правителството реши да оспори в съда решението на Арбитражния съд, който в края на март удовлетвори искането на собствениците братята Кирил и Георги Домусчиеви за промяна на приватизационния договор в частта му за по-малкия тонаж на корабите и така им спести плащането на неустойки на стойност 55 милн. лв за неизпълнение на контракта.

Игра на бонуси

Когато, няколко години след приватизацията през 2008 г. в Параходство "Български морски флот" са открили, че притежават два етажа от сграда на Министерството на транспорта на централната софийска улица "Гурко" 5, собствениците на компанията братята Кирил и Георги Домусчиеви най-вероятно са си помислили, че държавата им е направила неочакван подарък. Въпросните помещения са извадени от капитала на държавното дружество още през 1999 г., но процедурата не е била завършена през годините и така имотът си останал в активите на приватизираната компания. Не е ясно на кого е вината за "недоглеждането", но бонусът към частното "Параходство БМФ" струваше на държавата 1 млн. евро след като през 2016 г. тя си откупи помещенията от братя Домусчиеви.

Още един бонус

По това време собствениците на дружеството предявиха претенции към още нещо от държавата. Те внесоха в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата искова молба за промяна на приватизационния договор, според който имат ангажимент да поддържат определен тонаж на корабите. Като се оправдаха с икономическата криза в сектора, която започнала малко след приватизацията на дружеството. Заедно с това собствениците на "Параходство БМФ" поискаха и да бъде променена клаузата, според която трябва да издържат определен брой работници.

В края на март 2017 г. Арбитражният съд удовлетвори искането на братя Домусчиеви за промяна в частта му за по-малкия тонаж на корабите и отхвърли молбата им за намаляване на броя на работниците. Беше присъдено държавата да заплати разходите им за адвокатски услуги на стойност малко над 3.5 млн. лв. Заедно с това съдът на практика спести близо 55 млн. лв., които Домусчиеви трябваше да платят като неустойки на държавата догодина заради неизпълнението на приватизационния договор.

Държавата обжалва решението във Върховния касационен съд, но покрай това пламна истинска война между ресорния вицепремиер Валери Симеонов и единия от собствениците на дружеството Кирил Домусчиев, която с малки прекъсвания продължава досега.

Обвиненията на Валери Симеонов

Валери Симеонов настоява, че приватизационният договор трябва да се развали, защото "половината кораби на "Параходство БМФ" са нарязани на скрап". "От персонал 2360 човека, които трябва да имат на десетата година - догодина, 2018 г., към момента имат 124 работещи", казва Симеонов. Нещо повече - вицепремиерът заподозря, че братя Домусчиеви водят дружеството към фалит. "В момента активите на дружеството - терени, сгради, кораби са 17 млн. лв. Когато е приватизирано, стойността по външна оценка е била един милиард лева. Има едни странни 700 млн. лв. заеми от дъщерни фирми на "Параходство БМФ", които са офшорни компании, регистрирани на Вирджинските острови и в Обединените арабски емирства. Чрез тези заеми се прехвърля имущество и бъдещи задължения, за да не могат в бъдеще да бъдат взети", посочи пред "Капитал" аргументите за твърденията си Симеонов. Към това той прибавя, че през първата година са уволнени 350 работника, втората - към 400, третата - 600. "И така докато в момента са докарани до 124 човека". Вицепремиерът определи това като "следприватизационни трикове и шашми, които се опитвали да правят братя Домусчиеви", заради което сезира прокуратурата.

Отговорът на Кирил Домусчиев

На тези обвинения Кирил Домусчиев отговаряше задочно на вицепремиера - чрез социалните мрежи. Той определи вече веднъж в личния си профил във фейсбук твърденията на Симеонов за евентуален фалит на дружеството като "лъжа".

"Кой би инвестирал 440 млн. лева за покупката на едно дружество и би инвестирал още 570 млн. лева в него. През тази и следващата година инвестициите ще надхвърлят 770 млн. лева. Кой би инвестирал в нещо, което ще фалира?!", попита риторично Домусчиев. А по повод офшорните дружества каза, че тази практика не е измислена от него, а е наследена от времето, когато "Параходство БМФ" е било изцяло държавно дружество. "БМФ е холдинг с много дъщерни компании собственици на съответните кораби. Всичко това е видимо в одитирания консолидационен отчет на дружеството. Всеки един нов кораб струва много пари, което налага ползване на външно финансиране. За съжаление, заради рейтинга и законодателството на Република България през последните 25 години трудно ще намерите чужда или българска банка, която да инвестира в български флаг", посочи Домусчиев. Той не отрича, че част от корабите са отишли за скрап, но има своите обяснения - не са отговаряли на международните конвенции. "Над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха опасни, както за екипажите , така и за околната среда", твърди Домусчиев.

Защо Валери Симеонов атакува Кирил Домусчиев

Близки до собственика на "Параходство БМФ" твърдят, че зад атаката на Симеонов срещу Домусчиев стоят лични интереси свързани с "Порт Бургас" и концесията на пристанище "Бургас Запад". Другото обяснение е за конфликт между двамата покрай битката на Симеонов дребните производители на ракия да си върнат правото да произвеждат 1000 литра на година, вместо 500, каквато промяна беше направена в предишния парламент.

На фона на пламналата война и взаимните обвинения в лъжи между двамата най-силно впечатление обаче прави мълчанието на Бойко Борисов. От ръководството на ГЕРБ твърдят, че отказът на премиера да вземе страна в спора е "да не влезе в конфронтация" с вицепремиера Симеонов. Депутати от парламентарната група на формацията на Борисов отдадоха атаката на Симеонов към Домусчиев не толкова на негови лични интереси, колкото на опит да си направи PR-кампания покрай случая. Защото според тях необходимата сума от 2.4 млн.лв. за обжалването на решението на Арбитражния съд във ВКС, която беше отпусната, след като Симеонов раздуха случая, вече е била предвидена и той няма заслуга за това. Същото твърдят и източници от Агенцията за приватизация.

Обясненията на Симеонов за атаката

"Нямам нищо общо с портовия бизнес, нямам нищо общо с търговия от какъвто и да е характер, включително и с кораби, нямам конфликт на интереси", отрече Симеонов обвиненията, че атакува Домусчиев заради лични интереси. Вицепремиерът твърди, че не познава собственика на "Параходство БМФ" и се е срещал на живо с него два пъти - единия път по повод работата на КРИБ, чийто председател е Домусчиев, и втория път по време на предизборната кампания в рамките на среща с работодателски организации.

Симеонов отрича и да е съгласувал действията си с премиера. "Още в края на юни поставих въпроса в правителството държавата да обжалва решението на Арбитражния съд, защото на 4 юли изтичаше срокът за това. След това започна една сага, която продължи около седмица, но на следващото заседание на Министерския съвет финансовият министър даде съгласие и беше преведена таксата от 2.4 млн. лв. за обжалването във ВКС. Не мога да кажа, че всичко стана веднага и много радушно", обясни Симеонов.

"Аз съм в това правителство не за да търся подкрепата или съдействието на някой, а да спазвам закона и програмата на кабинета за съвместно управление. Това са критериите, на които се подчинявам в моята работа", отговори Симеонов на въпроса дали има подкрепата на премиера по казуса с "Параходство БМФ". " В случая констатирах ощетяващо държавата решение на Арбитражния съд. То трябва да бъде обжалвано. Още повече, че тези 2.4 млн.лв не струват нищо на държавата, защото отиват в Министерството на правосъдието като такса", добави той.

Така ако обобщим засега атаката на Валери Симеонов изглежда по-скоро като единична акция, а не като залп на цялата държавна машина срещу Домусчиев. И ако за арбитражното решение наистина има място за битка, то твърдението за фалит е силно преувеличено. Защото в тежкия пазар на морски превози дружеството едва ли щеше да оцелее, ако беше останало държавно.

За разваляне на приватизационния договор трудно може да се говори, защото контролът по корабите е изместен в края на десет годишния период, а до тук братята са плащали неустойките си за намаления персонал.

Два месеца след като Валери Симеонов влезе в директен сблъсък с бизнесмена и един от собствениците на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев за приватизацията на дружеството, въпросът стигна до прокуратурата. В петък вицепремиерът съобщи, че ще внесе документи в държавното обвинение за оспорване на приватизационния договор за параходството. "До дни предстои да бъде комплектована документацията за оспорването на приватизационния договор, сключен през 2008 г.", каза Симеонов във Варна.

Войната между Симеонов и Домусчиев пламна след като правителството реши да оспори в съда решението на Арбитражния съд, който в края на март удовлетвори искането на собствениците братята Кирил и Георги Домусчиеви за промяна на приватизационния договор в частта му за по-малкия тонаж на корабите и така им спести плащането на неустойки на стойност 55 милн. лв за неизпълнение на контракта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  bgj49530769 avatar :-|
  bgj49530769

  Симеонов почва да прекалява с неговите лични битки. Какъв точно се пада той, министър на Черноморието ли?

 • 2
  agile avatar :-|
  agile

  До коментар [#1] от "bgj49530769":

  След като има министър на Лудогорието, е редно да има и министър на Черноморието.

 • 3
  zxp53317185 avatar :-|
  zxp53317185

  Нещо не вдявам. Има ли нарушение или не? Ако има, за каква атака се говори? Значи ако ми е известно нарушение на закона и го дам на прокурор - следователно аз го атакувам.

 • 4
  efron33 avatar :-|
  efron33

  Киро-гела инвестирал в БМФ 770 милиона хахах тоя гелосан боклук лъже яката. Киро я кажи как си разплати с Матеко по-банков път или на ръка с цел ти и шефа на матеко да избегнете плащането на данъци.

 • 5
  yasen avatar :-|
  yasen

  Единият говори за 700 млн. липси, другият за инвестирани 700 млн.!?! Не разбирам от едър бизнес, но все си мисля, че ако се инвестират 700 млн. лв. в българско предприятие, то ще бъде фактор в Европа, че и в света! А иначе големия работодател, който дава хляб сигурно на 1000 човека, иска премахването на всякакви придобивки за трудещите се! Ей такива са капиталистите в БГ.

 • 6
  uhl23528019 avatar :-|

  ПОДКРЕПЯМ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ! Започнете да им изкарвате наяве сделките НА ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ ще разберете кой работи в държавата и кой какво прави!

 • 7
  uhl23528019 avatar :-|

  Ама аз и друго си мисля...Ако нещо е извършено незаконно В КОЙ МОМЕНТ е трябвало да има контрол и прокурорска и съдебна намеса?

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От 2000 души до 124. Нищо друго да не оспорва, това е чудовищна загуба на опитен персонал. Така бизнес не се прави. Не ги виждам в близко бъдеще как ще реализират икономия от мащаба, за да бъдат конкуреноспособни. Напълно е прав Симеонов в нападките си и дано тази инициатива я докара до край. Така или иначе, дружеството го е закършило страхотно. Поне държавата да си получи компенсациите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход