Новият брой:
Скъпото спасяване на Силициевата долина

Концентрацията на производителите на ток се засилва

Сделките по свободно договорени цени изпреварват тези по регулирани

Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния пазар, смятат търговци на електроенергия
Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния пазар, смятат търговци на електроенергия
Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния пазар, смятат търговци на електроенергия    ©  Надежда Чипева
Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния пазар, смятат търговци на електроенергия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на електроенергия продължава да е силно концентрирано в три основни играча, което води до ограничена конкуренция на пазара. Това показват данните от годишния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до Европейската комисия. Според тях в периода 2010 – 2016 г. делът на произведената енергия от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания със своите водноелектрически централи се е увеличил от 80 до 85%. Концентрацията на инсталираните мощности в трите дружества също се е увеличила от 72 на 77% за същия период, показват още данните.

Доминацията на трите държавни компании в производството на енергия не е изненада, като се има предвид, че това са така наречените базови мощности, на които страната разчита почти изцяло, за да задоволи нуждите за електроенергия. Липсата на конкуренция в предлагането на свободния пазар обаче е пречка, смятат търговци на електроенергия. "До момента този въпрос не само, че не е поставен, но дори не е и дискутиран като пречка в която и да било политическа програма", коментира Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 2

  "До момента този въпрос не само, че не е поставен, но дори не е и дискутиран като пречка в която и да било политическа програма", коментира Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

  Но в случая създаването на свободен пазар не зависи от някакво политическо или административно решение. Сегашната ситуация е обективно обусловена от факта, че себестойността на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток-2" и старите водноелектрически централи е много по-ниска от тази на останалите централи. В същото време тези производители нямат интерес да вдигат цените, тъй като тогава биха се намалили количествата генерирана електроенергия - което пък се дължи на покупателната способност в нашата страна.

  Фактически първите реални конкуренти за тези 3 производителя ще се появят някъде около 2022-2025 г., когато изтече периодът на преференциални цени за вятърните генератори и те започнат да доставят електроенергия на пазарни цени. Но при всички положения първото условие за поява на истински пазар на електроенергията у нас е да се повиши покупателната способност на българските потребители.

  Нередност?
Нов коментар