Съдебен изпълнител продава терена на бившия завод "Чавдар"

Общината в Ботевград очаква на парцела от 170 дка да се развие ново производство

Теренът на бившия завод "Чавдар" вече е разчистен
Теренът на бившия завод "Чавдар" вече е разчистен    ©  Надежда Чипева
Теренът на бившия завод "Чавдар" вече е разчистен
Теренът на бившия завод "Чавдар" вече е разчистен    ©  Надежда Чипева
5.1

млн. лв. е началната цена, за която се продава имотът. Това прави по 15 евро на кв.м.

Площадката на някогашния автобусен завод "Чавдар" в Ботевград има шанс да се превърне в нещо по-добро от празен парцел в покрайнините на града. Терен от малко над 170 дка е предложен за продажба от държавен съдебен изпълнител по искане на общината, а началната цена е 5.1 млн. лв. Длъжникът е частно лице, станало съсобственик на имота в годините след затварянето на завода. Според местните власти на мястото може да се развие ново производство. Интерес за това е бил заявяван на няколко пъти, като спирачка досега се е оказвала проблемната собственост на имота.

Първа продажба

Публичната продан е обявена от държавен съдебен изпълнител Надя Василева и е първият опит за продажба. Имотът е предназначен за производство и складова дейност, като освен земята включва и 4-етажна стоманобетонна постройка. "Всички останали сгради от бившия завод вече ги няма, а парцелът е разчистен", каза кметът на Ботевград Иван Гавалюгов за "Капитал".

Имотът от 170.8 дка е по-голямата част от площадката на някогашния "Чавдар", която се намира в промишлената зона на града. "Целият парцел е близо 240 дка, но части от него са продадени през годините от синдика на предприятието и на тях в момента има складове", уточни Гавалюгов. Обявената цена от 5.1 млн. лв. (2.6 млн. евро) за терена на практика прави по 15 евро/кв.м.

Продажбата ще стане чрез търг с тайно наддаване. Кандидатите трябва да подадат предложенията си заедно с квитанция за платения задатък от 10% от началната цена до края на деня на 11 септември, а отварянето на офертите ще стане на следващия ден. Единствен критерий за избор на купувач е цената. Тя трябва да бъде платено до седмица след търга.

Съсобственици

От обявата на сайта на общината става ясно, че за публична продан се предлагат 95% от идеалните части на имота, които са съсобственост на физическото лице Ангел Стойчев и на държавното дружество "Чавдар" (в несъстоятелност). Останалите 5% са частна държавна собственост и са под контрола на областната управа на Софийска област. Според съобщението собственикът на тези 5% възнамерява да извърши разпореждане с тях след публичната продан, т.е. най-вероятно да ги продаде.

Изпълнителното дело е заведено от общината за събиране на вземания от 32-годишния Ангел Стойчев, който се явява съсобственик на терена. "Става дума за неплатени данъци и такси, които заедно с лихвите са около 850 хил. лв.", уточни Гавалюгов. Няма информация как точно Стойчев е придобил права върху имота, но по думите на кмета това е станало преди 10-ина години. По това време синдикът продаваше различни имоти на фалиралото дружество.

Инвеститорски интерес

Автобусният завод "Чавдар" - една от гордостите на социндустрията, които не успяха да се приспособят към пазара - влезе в ликвидация през 1999 г. Част от активите му бяха разпродадени, включително и цехът за тапицерии в село Трудовец, където днес успешно работи германската Grammer, която има аналогично производство. Основната площадка в Ботевград постепенно беше разчистена, но теренът и досега остава неизползван.

Интерес обаче има. "Имали сме няколко запитвания досега от различни производители, включително от германски и турски компании. Преди три месеца от Агенцията за инвестиции също доведоха кандидат, който се интересуваше от имот в града", каза Гавалюгов. Притесненията на потенциалните купувачи досега са били свързани със сложната собственост на парцела на "Чавдар". Според кмета обаче продажбата през съдебен изпълнител ще реши този въпрос.

Индустриалните зони на Ботевград

Бившият завод "Чавдар" е един от терените в града, на които общината планира да се развие индустриална зона. Идеята е на мястото да има промишлени сгради, складове и офиси, като конкретното решение ще зависи от евентуалния купувач на мястото. Предимството на парцела е, че до него има пътища и е осигурено електрозахранване, водопровод, газ, канализация, телекомуникации и оптична връзка.

Реално работещи вече са другите две зони в града. "Микроелектроника" е разположена в югозападната част на града и в нея предприятия имат редица компании от сферата на автомобилната индустрия (Sensata и IMI), електрониката ("Инкотекс" и "Конел") и др. Най-голяма по площ е третата зона - "Ботевград", която се намира в северната част на града и където работят компании от най-различни сектори.

През последните години Ботевград привлече много инвеститори най-вече заради близостта си до София и до основни пътища, включително магистрала "Хемус", както и заради добрата си инфраструктура. В града има и технически колеж към софийския Технически университет. В общината живеят малко под 32 хил. души. По данни за 2016 г. безработицата е 8.4%.