Как азербайджанската пералня изцапа България (допълнена)

Правителството прехвърли на ЕБВР решението дали да освободи Калин Митрев, но в. "Гардиън" цитира банката, според която той не е техен служител, а има роля, еквивалентна на посланик на България

Премиерът Бойко Борисов кавалерства на вицепрезидента на Азербайджан и съпруга на президента Илхан Алиев Мехрибан по време на посещението й във Велико Търново през септември 2016 г.
Премиерът Бойко Борисов кавалерства на вицепрезидента на Азербайджан и съпруга на президента Илхан Алиев Мехрибан по време на посещението й във Велико Търново през септември 2016 г.    ©  Анелия Николова
Премиерът Бойко Борисов кавалерства на вицепрезидента на Азербайджан и съпруга на президента Илхан Алиев Мехрибан по време на посещението й във Велико Търново през септември 2016 г.
Премиерът Бойко Борисов кавалерства на вицепрезидента на Азербайджан и съпруга на президента Илхан Алиев Мехрибан по време на посещението й във Велико Търново през септември 2016 г.    ©  Анелия Николова

Правителството на Бойко Борисов не взе страна по случая с т.нар. азербайджанска пералня - разследване, публикувано в британския в. "Гардиън" за случаи на пране на пари и плащания за изчистване на репутацията на управлението в Баку за около 2.9 млрд. долара. В схемата има две български имена - на представителя на държавата в ЕБВР Калин Митрев и съпругата му Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска обяснения от Митрев преди заседанието на Министерския съвет в четвъртък, а след него заяви - "от изпратената позиция на Калин Митрев до правителството не се вижда да има нарушения на българското законодателство". В нея било записано и, че "управителните органи на ЕБВР нямат съобръжение и притеснение по отношение на медийните публикации, които се определят от някои като скандални". Все пак правителството ще изчака официалното становище на ЕБВР. Според Горанов -"Той (Митрев бел.ред.) е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им".

По-късно през деня в публикация на в. "Гардиън" се цитира банката, от която казват, че "само България може да предприеме действия спрямо Митрев или да го оправдае". Неговата роля е еквивалентна на тази на посланик т.е. не е служител на ЕБВР. Британското издание припомня, че скандалът идва в началото на двудневна визита на президента на финансовата институция в Баку, по време на която ще се водят разговори за отпускане на заем от 500 млн. евро на Азербайджан за изграждане на газов коридор.

Митрев е изпратен в базираната в Лондон ЕБВР през 2016 г. с решение на Министерския съвет, по предложение на министър Горанов. Според служители във финансовата институция няма практика ръководството й да се намесва в избора на съответните държави. Едва ли и сега това ще се случи, още повече, че Митрев е добре познат в тези среди, в които, с прекъсвания, пребивава от 1996 г. Обратното би означавало, по думите на Горанов, че всяко освобождаване на Митрев в годините назад при смяна на правителствата е инициирано от ЕБВР. После той е назначаван отново от България.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която ще се извършва от Софийската градска прокуратура и НАП, тъй като в разследването става дума за суми, получени по консултантски договори с Баку. Ще се търси дали става дума за пране на пари и дали наистина са платени данъци върху средствата.

Повече за историята може да прочетете в следващия текст.

Терминът "хайверна дипломация" не е много популярен в България, но през седмицата стана ясно, че практическото му измерение - да, поне сред някои кръгове, които имат влияние. "Хайверната дипломация" - плащане на скъпи лобисти, луксозни екскурзии, "безплатни" конференции и семинари, спонсорства на културни събития и дори директни подаръци в хайвер, злато и сребро, е едно от средствата, с които управлението на Азербайджан, упреквано за преследване на опоненти, арести на правозащитници и натиск върху журналисти, се опитва да се легитимира. Практика, следвана от десетки години, след първия пробив - присъединяването на страната към Съвета на Европа през 2001 г. (интервю с председателя на Европейската инициатива за стабилност Гералд Кнаус - един от авторите на термина в края на текста).

Разследване, публикувано в британското издание "Гардиън", разкри, че част от подобни схеми за около 2.9 млрд. долара, изглежда, са двама българи с влияние извън границите на страната - представителят в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР, със седалище в Лондон) Калин Митрев и съпругата му, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Те са набъркани в общия случай на т.нар. азербайджанска пералня. В периода 2012 - 2014 г. Митрев като консултант към частни британски компании е получил от азербайджанската "Авуар Ко" поне 425 000 евро. ЮНЕСКО има няколко инициативи, свързани с Баку и съпругата на президента Илхан Алиев, Мехрибан, която е и вицепрезидент. Тя получи едно от престижните отличия на международната организация - медала "Моцарт". В централата в Париж пък беше разположена фотоизложба, организирана от фондация "Гейдар Алиев" под надслов "Азербайджан - земя на толерантността".

Митрев потвърждава за парите, но твърди, че те са от законна дейност, декларирани са и върху тях е платен данък. Отрича да знае какъв е произходът им. Пред в. "24 часа" коментира, че средствата са получени по тригодишен договор. Съветвал фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, "да работи с международните финансови институции". Азербайджанската фирма работела по контрола и предотвратяването на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас. Митрев обобщава, че заключенията на разследването са "внушения, които имат за цел да компрометират мен и Ирина Бокова". "Погрешно е да се замесва моето име. Пред британското издание тя пък твърди, че не знаела за бизнес дейността на съпруга си.

Кой е Калин Митрев

В периода, за който става дума в разследването, Митрев за кратко не е представител на България в ЕБВР. Той на няколко пъти е изпращан в Лондон от правителства, доминирани от различни политически сили през годините. Първо в края на 1996 г. за около година. През 2010 г., в първото управление на Бойко Борисов, се случва поредният трус в кариерата на Митрев - в Лондон е изпратена Стефка Славова, но четири години по-късно той пак е назначен в ЕБВР от отиващия си премиер Пламен Орешарски. Есента на същата година, след завръщането във властта на Борисов, Министерският съвет връща на позицията Славова, но тогава вече Калин Митрев явно намира някакви достатъчно силни мистериозни аргументи, за да остане в Лондон за още две години въпреки решението на правителството. Официално е назначен за пореден път в ЕБВР от управлението на ГЕРБ през 2016 г. По неофициална информация най-вероятно оставането му на поста е свързано с предстоящата по това време номинация на съпругата му Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Във времето на социалистическото правителство на Жан Виденов (1994 - 1997), когато започва международната му финансова кариера, Митрев отговаря за масовата приватизация. В тези среди попада след развитие в Министерството на външните работи, като източници от БСП твърдят, че там е харесан от Любен Гоцев, който от 1982 до 1990 г. беше зам.-министър, а после и министър на външните работи.

Последните му няколко години в ЕБВР пък съвпадат с бурно развитие в кариерата на съпругата му Ирина Бокова. От 2009 г. тя е първата жена начело на ЮНЕСКО, избрана и за втори мандат. В края на управлението на Орешарски тя беше номинирана за генерален секретар на ООН - решение, което Бойко Борисов подкрепи през 2016 г., след все по-засилващ се натиск през медии и коалиционния партньор АБВ. Кампанията обаче се оказа неуспешна за Бокова. След края на мандата й в ЮНЕСКО в края на годината тя ще стане член на управата на новия археологичен парк "Колизеум" в Рим по покана на министъра на културата на Италия Дарио Франческини.

Заради скандала финансовият министър Владислав Горанов поиска обяснения от Митрев. Двамата се чуха и по телефона. Въпросът дали той ще остане в ЕБВР трябваше да се обсъжда на заседанието на правителството в четвъртък.

Азербайджан и последиците

Разследването, публикувано в "Гардиън", замесва бивши представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), депутати, журналисти и други - хора, на които е плащано директно или не и които могат да легитимират и да изчистят образа на управлението в Баку. Илхан Алиев е президент от 2003 г., когато наследи поста от баща си - предишния президент Гейдар Алиев. През 2013 г. Илхан Алиев бе преизбран с огромно мнозинство за трети мандат. Сред поздравленията е и официално писмо от генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

През 2013 г. е един от големите скандали в ПАСЕ, когато критична резолюция относно демократичните принципи в страната е отхвърлена след спор от асамблеята. Последното разследване обаче най-вероятно ще е по-разтърсващо. Още във вторник комисията по правни въпроси към Съвета на Европа настоя управлението на Алиев незабавно да започне независимо и безпристрастно разследване на разкритията за "пералня", както и да осигури пълно сътрудничество с компетентните международни институции.

Групата на ПЕС в европарламента също иска изслушване на замесените банки и политици. Призиви за независимо разследване се чуват и в английския парламент.

Сътрудничество от страна на Баку едва ли може да се очаква предвид реакцията на публикацията на "Гардиън". Управлението на Алиев видя зад разследването милиардера Джордж Сорос и арменското лоби . Подобни конспиративни обяснения неофициално споделиха и български политици. "Капитал" не намери нито един, който да коментира открито отношенията с Азербайджан, повечето покани бяха отхвърлени със заобикалки, че трябва да се внимава с всяка дума, за да не се навреди на двустранните отношения.

Най-голямото известно дарение от страна на Баку за България е в размер на 1.2 млн. евро от фондация "Гейдар Алиев" за възстановяване на хълма Трапезица във Велико Търново. Бойко Борисов нееднократно благодари за това на президента Алиев. Официалната церемония по приемането на финансирането беше през 2016 г. във Велико Търново и на нея присъства Мехрибан Алиева, която стана "доктор хонорис кауза" на местния университет.

Сред вносителите на предложението за титлата на Алиева е журналистката Венелина Гочева като председател на съвета на настоятелите на Великотърновския университет. "Дълбоката ерудиция, хуманно отношение и себераздаване на г-жа Алиева са признати и оценени от лидери и общности по цял свят", посочват инициаторите. Мехрибан Алиева стана и почетен гражданин на Велико Търново.

Тази година главният прокурор Сотир Цацаров, който очевидно е поставен в изолация от Западна Европа и САЩ, посети официално Азербайджан и дори се срещна с лидера Алиев.

Разследването на в. "Гардиън" не е първото за начина, по който управлението в Азербайджан купува влияние и чисти образа си. Проучванията и проверките, а даже и съдебните процедури срещу политици се бавят с години, ако изобщо започват, и това рони от авторитета на организации, като Съвета на Европа например. По-лошото е, че в този момент скандалът удря и по и без това не особено добрия авторитет на България. Тъжно, но в ситуацията е по-добре, че Ирина Бокова не стана генерален секретар на ООН, защото най-вероятно първият български успех на такава висока позиция щеше да бъде и първият огромен международен скандал с българско участие. Не че генералният директор на ЮНЕСКО е ниска позиция сега, но мандатът й е пред приключване. Да му мислят в "Колизуема".

Трябват реформи и санкции, за да се избегне повторение

Гералд Кнаус, председател на Европейската инициатива за стабилност

Вие говорите за "хайверната дипломация" на Баку много преди да излезе разследването за "азербайджанската перачница". Какво е новото в случая?

Хайверната дипломация, която за пръв път описахме в доклада си през 2012 г., бе подробна дългосрочна стратегия от страна на Азербайджан да превзема институции, като например Съвета на Европа. Ние знаехме, че тя включва значителни ресурси, но не и колко значителни. Знаехме, че един бивш италиански член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа - Лука Волонте, е получил 2.4 млн. евро от Азербайджан и е имал договор за 10 млн. Бившият азербайджански посланик в Съвета на Европа пресметна миналата година, че е имало между 30 млн. и 40 млн. евро на разположение годишно за тази политика на Баку в Съвета на Европа. Също така знаехме за скрити трансфери чрез "кухи" компании. Това, което виждаме сега, е още от тези механизми. И показва измерението на проблема. А също и че знаем само за върха на айсберга.

В окото на скандала са двама европейски политици, международни институции, дори и банка на най-некорумпираната държава в света (Danske bank). Фирмите, през които са минавали парите, пък са регистрирани във Великобритания и никой в нито един момент не се е усъмнил в тези транзакции. Мислите ли, че всичко това показва лицемерието на западния свят и на т.нар. развити демокрации към диктатурите?

Това показва безразличие. Германците, французите, италианците не са генетично имунизирани срещу корупцията, а западните институции са толкова изкушени от печалби и алчност, колкото са и други по света. Това, което трябва да ни разграничава, са контролните механизми и проверките. Научихме за Волонте, тъй като малка италианска банка си е свършила работата и е задала въпроси за тези мистериозни трансфери. Други не са го направили. И Съветът на Европа също се е провалил. Неговите контролни механизми срещу корупцията и правила за конфликт на интереси са по-лоши от тези на ФИФА. На практика няма такива.

Смятате ли, че този път ще има последствия за Алиев - той и съпругата му пътуват свободно в ЕС и Швейцария?

На първо място, западните институции – прокурори, журналисти, парламенти, трябва да стигнат до дъното на това, което стана в Европа през изминалото десетилетие. После трябват последствия – реформи и санкции, за да се избегне повторение. За това нямаме оправдание. Успехът на Баку е резултат от нашата слабост. Справянето с това трябва да бъде приоритет.

Интервюто взе Марина Станева
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  ssmart avatar :-P
  SSmart

  Невероятния ни демократ , защитник за идеалите на западната демокрация и върл противник на руското влияние бивш наш президент Плевню не ходеше ли и той бая често да се види с колегата в Баку?

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Вие чакате Бойко Борисов да "вземе страна по случая"?!? А той пък в момента се е покрил някъде, в очакване бурята да отмине и началниците да се разберат.

 • 3
  ssmart avatar :-P
  SSmart


  Явор Дачков: А какво прави Плевнелиев всяка година в Азербайджан?  4714 | 7 септ. 2017 | 11:29


  Конференциите за международното положение и мира по света, организирани в Баку, не са причината той да ходи всяка година там от 2014-а досега. Аз се сещам за една, най-много две - петрол и газ. Нямаше да е лошо, ако беше в интерес на България


  Явор Дачков
  glasove.com


  Това е цитат, който не аз съм измислил! Пък вие си пишете минуси:
  "В четири поредни години Росен Плевнелиев, доктор хонорис кауза на Бакинския университет, е бил на посещение в Азербайджан. През три от тях като държавен глава на България, а през март тази година като участник във форума „Бъдещето на международните отношения: Власт и интереси“. Страстта на Плевнелев към бившата съветска република предизвиква сериозни въпроси в контекста на международното журналистическо разследване по Проект за докладване на организираната престъпност и корупция, наречено “Азербайджанска пералня“.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Втори рунд от калните борби на Капитал срещу Ирина Бокова.

  В първия рунд пешкир развяваше лично гл.редактор на вестника г-н Лазаров. Сега, тъй като случаят е доста хлъзгав и е по-скоро поръчково клеветене и омаскаряване, а главен редактор си е фигура не за веднъж, са пуснали башибозука...
  Това понятие няма женски род, защото работата на башибозука е да безчинства: да коли, да пали и да унищожава. Никой не е предполагал тогава, че някога ще се появят дами башибозук. Е, появиха се. И снимки си сложили...

  Дами от башибозука, ако съпругата на Калин Митрев се казваше Драганка Петкова, например, щяхте ли да се занимавате с него?

  И после - къде бяха вашите будни съвести и остри пера, когато миналата есен прекрасната Мехрибан кривеше високите си токчета по калдъръма на Трапезица? Трите милиона, които фондацията на мъжа й тогава "дари", а българският министър-председател раболепно прие, не изцапаха ли българската държава?

  Президентът на кръга Капитал - Плевнелиев - от 28 официални посещения през мандата си в Азербайджан е бил три пъти и веднага след като се отървахме от него - още веднъж!!!
  Защо не проявявате любопитство той какво прави в авторитарен плутократичен и деспотичен Азербайджан така често, при положение, че резултати не се видяха? Защо закичи с високи български държавни награди азиатския деспот Алиев? А и прие неговите дарове?

  По-достъпно за вас, дами от башибозука, явно е къдренето на махленските сплетни и ровенето в чуждото мръсно бельо. Апропо - после измихте ли си поне ръцете?

 • 5
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#4] от "D-r D":
  Защо наричаш режима в Азербайджан "плутократичен и деспотичен"? Такъв ли е? Аз знам много малко. Мое приятелче беше наскоро там и остана възхитен. Естествено, това е впечатление на турист, което няма общо с живота като такъв.

 • 6
  cymbaline avatar :-|
  Cymbaline

  И все пак не е колегиално да не споменете, че в това разследване колегите ви от "Биволъ" са пълноценен участник. "Гардиън" та "Гардиън".

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "султана глаушева":

  Впечатленията на турист е нормално да са запомнящи се, защото на външен вид Баку е стряскащо пищен град. Не толкова помпозен като Астана или столиците на персийските монархии, но азерите се стараят.

  Аз говоря за друго. Погледни историята. Гейдар Алиев е първи секретар на ЦК на Азербайджанската комунистическа партия при разпада на СССР. Той се избира "единодушно" за президент на новата независима държава и без никога да е имало друг кандидат е преизбиран непрекъснато до смъртта си. Тогава президенстството се наследява от сина му Илхан - предполагам и той доживот... За единствен вицепрезидент е "избрана" жена му Мехрибан.
  Държавните активи са в ръцете на близки до президентската двойка. Азербайджан е република само формално.
  А, в страната няма опозиция. Всеки, който си позволи критика, попада в затвора...

  Та дотам Плевнелиев направи пътека. И никой не пита защо...

 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#7] от "D-r D":
  "Та дотам Плевнелиев направи пътека. И никой не пита защо..."
  Аз питам. Защо?

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Не питай мен. Помоли башибозука за отговор.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Пък и виж какви глупости пишат: "...Въпросът дали той (Митрев) ще остане в ЕБВР трябваше да се обсъжда на заседанието на правителството в четвъртък..."

  Митрев не е служител на българското правителство и то няма какво да обсъжда. Той е бил предложен от българско правителство за длъжността в ЕБВР, но изборът и назначаването му са си на банката. За щастие Борисов няма работа в ЕБВР, иначе току виж предложил на мястото на Митрев Цецка.

  Потискаща некомпетентност на двете дами от башибозука.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход