Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 7 сеп 2017, 16:26, 43652 прочитания

Всичко е ясно, да влязат избраните

Изборът на членове на ВСС от парламента се превърна в пълна бутафория

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Другата седмица парламентът ще трябва да избере своите 11 представители в кадровия орган на съдебната власт.

- Битката ще бъде за мнозинството, което ще определи следващия главен прокурор, а вероятно и новите председатели на двете върховни съдилища.

- Номинациите потвърждават за пореден път заговора на ГЕРБ и ДПС за съдебната власт.

Още по темата

Юрий Чайка и Сотир Цацаров се разминаха за това какви споразумения са подписали

Цацаров твърди, че става дума само за противодействие на тероризма, руската прокуратура говори и за куп други договорки

18 сеп 2017

Президентът: Новият съдебен съвет трябва да избере председателя на Върховния административен съд

Ако Румен Радев иска новият ВСС да се произнесе, той трябва да върне предложението за назначаване на Чолаков след 3 октомври

17 сеп 2017

Договорки отлагат избора за Висшия съдебен съвет

Най-вероятно в основата е неразбирателство между ГЕРБ и БСП

13 сеп 2017

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Последната дума е на президента Румен Радев, който трябва да реши дали да издаде указ за назначаването на Георги Чолаков

11 сеп 2017

10 години, които промениха света, но не и България

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

8 сеп 2017

Този съд не е за ВАС

Две истории, които показват двойните стандарти в правосъдието

8 сеп 2017

На доверието в съдебната власт не му се даде шанс

Някои изводи след изслушването на номинираните за членове на ВСС от парламентарната квота

8 сеп 2017

Лятото на техните договорки

Изборът на ВСС е в ръцете на парламента

23 юни 2017

В парламента номинациите за ВСС станаха 18 души

Крайният срок за издигане на кандидатури изтече в сряда, 21 юни, гласуването ще е през септември

21 юни 2017

Започналото в четвъртък сутринта заседание на парламентарната правна комисия трябваше да е най-важното в това Народно събрание. На него депутатите представиха и изслушаха 18 кандидати, издигнати от всички парламентарни групи, които трябва да попълнят 11-те места във Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Протичането му беше пълна бутафория. Единствената грижа на председателя на комисията Данаил Кирилов беше да следи времето за изказвания, като таймерът на телефона му озвучаваше непрекъснато продължилото три часа заседание.

Вносителите на номинациите прочитаха набързо качените още преди два месеца на сайта на парламента предложения, а кандидатите, с малки изключения, прочитаха избрани моменти от концепциите си. Към някои от тях имаше въпроси (общо 4 въпроса за 18 кандидати), като, видимо отегчен, Данаил Кирилов дори се опита да отклони един от въпросите като "недопустим". Когато кандидатът на БСП и съдия във Върховния административен съд Марина Михайлова се опита да отговори на въпросите от неправителствените организации, Данаил Кирилов я скастри с думите, че "никой не и ги е задавал".

Когато дойде време за изслушване на кандидатите за прокурорската колегия, стана ясно, че времето изтича и Кирилов се обърна към номинираните с призив да говорят по-бързо, тъй като предстои пленарно заседание. В дневния му ред беше разглеждането на първо четене на закона за опазване на селскостопанското имущество и гласуването на Спогодбата за социална сигурност между България и Монако.

Макар изборът на новите членове на ВСС да не изглежда популярен, от него ще зависи не само кой ще е следващият главен прокурор, но и кои ще са председателите (най-вероятно) и на двете върховни съдилища. Това ще са хората, които до 2022 г. ще назначават, повишават, наказват съдии, прокурори и следователи; ще избират началниците в съда и прокуратурата; ще носят отговорност за независимостта на съдебната система, както и за нейната прозрачност и отчетност; ще организират усвояването на стотици милиони европейски средства от програмата "Добро управление", предназначени за въвеждане на електронното правосъдие.Специален тайминг за ключов избор

След като в началото на лятото съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представили, другата седмица това ще трябва да направи и парламентът. За да има избор, са необходими гласовете на 2/3 от народните представители (160 гласа), а за 11 места (6 в съдийската колегия и 5 в прокурорската) има 18 кандидати.

Таймингът едва ли е избран случайно и е по-скоро добре обмислен. Той беше наложен, от една страна, от мнозинството в настоящия състав на ВСС, което е доказало своята лоялност към ГЕРБ и главния прокурор Сотир Цацаров (който е близък до ДПС и депутата Делян Пеевски), а от друга – от управляващите в парламента, които отложиха собствения си избор дори и отвъд законовите срокове.

Първата цел на тази подредба на събитията беше настоящият състав на ВСС, който е доказал лоялност към силните на деня, да избере следващия председател на Върховния административен съд. За ръководната позиция на институцията, която контролира актовете на цялата държавна администрация (в т.ч. обществени поръчки, данъчни актове, решения на Министерски съвет и т.н.), има двама кандидати. Единият е председателят на отделение в съда Георги Чолаков, за когото висш магистрат разказа пред "Капитал", че още преди година е бил представян от настоящия председател на ВАС Георги Колев като "неговия наследник", и редовият съдия също от ВАС Соня Янкулова, чиято кандидатура беше предложена от реформаторското малцинство в съвета.

И ако изборът на Чолаков в началото на лятото беше повече от сигурен, впоследствие стана ясно, че най-вероятно той е изпаднал като фаворит- заради проверки, които прокуратурата е водила срещу него през годините. Ако изборът се провали, това означава, че новоизбраният ВСС, който ще встъпи в длъжност в края
на следващия месец, ще избере наследника на противоречивия Георги Колев.

Това прави още по-важен избора на следващия ВСС, защото освен главен прокурор (мандатът на Цацаров изтича през 2019) и председател на Върховния касационен съд (мандатът на Панов изтича през 2022) той ще избере до края на годината и следващия председател на ВАС. И от хората, които ще бъдат гласувани идната седмица, ще зависи кои ще са "тримата големи" в съдебната власт през следващите седем години.

Този важен детайл стои зад математиката и кастинга, които ще текат в парламент през следващите дни. Тримата големи в съдебната власт ще се избират със 17 гласа във ВСС. Това е броят на членовете, който дава ключа към пълен контрол над съдебната власт. Ето защо депутатите отлагаха до последно своя избор, за да изчакат изборите от съдийската и прокурорските квота и да "нагласят" правилния, така че да постигнат мнозинството на тези 17 гласа.

От източници в БСП и ГЕРБ "Капитал" научи, че седмица преди избора квотите са ясни и са разпределени на принципа 4:3:2:2 - ГЕРБ:БСП:ДПС:Патриотите. Това означава, че двамата кандидати на "Воля" и един, издигнат от независимия Ангел Исаев, отпадат. Ще трябва да отпаднат и трима от кандидатите на БСП, тъй като социалистите са издигнали общо шестима души, а имат три места.

Въпросът, който ще се уточнява до последно преди избора следващия четвъртък - кои кандидати на БСП ще бъдат избрани. Тук ще трябва да се търси консенсус, тъй като без гласовете на БСП няма как да се съберат 160 гласа.

Реалните квоти: ГЕРБ и ДПС

В същото време сметките показват, че ГЕРБ, Патриотите и БСП имат достатъчно гласове, за да попълнят парламентарната квота на ВСС - 180 гласа, което е с 20 повече от необходимите 160. Това поставя въпроса кое налага ГЕРБ да включи ДПС в избора, при положение че Бойко Борисов сам е признавал за почетния председател на партията Ахмед Доган, че "държи" съдебната система.

Отговорът е прост - след идването на Борисов на власт през 2009 г. ГЕРБ и ДПС влязоха в стратегическо партньорство в контрола над съда и прокуратурата, като споделиха ресурсите си. Примерите са много: от избора на Георги Колев за председател на ВАС, през налагането на семейната приятелка на Цветан Цветанов (преминала впоследствие към лагера на Пеевски) Владимира Янева за шеф на ключовия градски съд (чието управление завърши с грандиозен скандал) до инсталирането на Сотир Цацаров за главен прокурор (който се "отблагодари" на ГЕРБ с операцията в Костинброд и делата срещу Цветанов, но бързо сви платната след провала на кабинета "Орешарски").

Това партньорство, разбира се, трябва да продължи. Но ДПС само привидно има двама кандидати, защото, както при някои назначения в изпълнителната власт, и сега по всичко личи, че Патриотите се използват като ракета носител от ДПС. Това означава, че ГЕРБ и Пеевски ще имат 8 от 11 кандидати от парламентарната квота. Напълно достатъчно ако не да сформират мнозинство от 17 гласа в следващия съдебен съвет, то поне да блокират всяко "неудобно" назначение. Сред "сигурните" кандидати има силно противоречиви фигури, но това едва ли ще трогне народните представители, за които сметката вече е ясна. Остава просто да влязат избраните.
Представителна извадка: трима кандидати, които са сигурни членове на следващия ВСС

Боян Магдалинчев, съдийска колегия (предложен от ГЕРБ). През 2012 г. Боян Магдалинчев беше избран за зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) от Георги Колев. Преди и след това името му се свързва със скандали. От 1999 до 2003 г., избран от парламента, е член на ВСС - онзи, който избира Филчев за главен прокурор. За времето му в съвета към него имаше обвинения, че е фалшифицирал протокол от заседанието, като "спасил" от пенсиониране навършили съответната възраст прокурори. От 2004 до 2010 г. Магдалинчев ръководи четвърто отделение във ВАС, където се гледат делата за обществени поръчки и жалбите срещу изборни резултати. През 2012 г. е назначен за зам.-председател на съда. След тази дата името му изплува в серия скандали, свързани със съмнения за заобикаляне на принципа за случайно разпределение на делата. Сред тях са жалбата срещу уволненията на Мирослава Тодорова и Камен Ситнилски; делото, образувано след опита бившият министър на правосъдието Христо Иванов да инициира дисциплинарно производство срещу бившия директор на столичното следствие Петьо Петров-Еврото; дела, свързани с концесията на Банско, и др.

По време на изслушването никой не му зададе въпрос за случайното разпределение на делата.

Боян Новански, съдийска колегия ("Обединени патриоти"). Номинацията на столичния адвокат Боян Новански беше издигната от Волен Сидеров. Името му се появява преди години покрай акциите на прокуратурата срещу торент сайтовете (Новански е защитник на един от собствениците), но за него няма много информация. В средите на съдебната власт е свързван с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров, който е близък до Пеевски.

В имотния регистър през 2006 г. е вписано, че Петров дарява на Новански имот край Созопол. Всъщност Новански представлява надарения - Оля Антонова, която също е следовател и близка до Петров.

Преди десетина години Боян Новански участва в дружеството "Уеб медиа" като съсобственик, а заедно с Павел Ганев са съуправители. Ганев е човекът, по чийто сигнал започва разследването срещу бившия началник на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, станал известен с тефтерите си. Съпругата на Павел Ганев пък има общи фирми с Любена Павлова, която е съпруга на Петьо Петров-Еврото и която през 2015 г. като активистка на сдружението "План Б" организираше протести срещу Христо Иванов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Новански казва, че е препоръчан за член на ВСС от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, сега вторият човек в "Атака" след Сидеров. Лазаров пое поста в МВР горе-долу по същото време, когато Пеевски беше гласуван за шеф на ДАНС, и според източници на "Капитал" в системата също е близък до депутата от ДПС.

По време на изслушването никой не постави тези въпроси пред адвокат Новански.

Стефан Гроздев, съдийска колегия (ДПС). Това е втори опит на ДПС да изстреля столичния съдия Стефан Гроздев във ВСС. Първият беше преди 2004 г., но тогава изпадна, за да влезе следователят Ангел Александров - една от най-ярките звезди на ДПС в съдебната власт.

Гроздев е дългогодишен ръководител на търговското отделение на Софийския апелативен съд и през ръцете му са минали всички търговски дела от Видин до Благоевград. Дълго време е докладчик по делата за несъстоятелност в Западна България. Актовете му неведнъж са предизвиквали скандали.

Преди три години се кандидатира за председател на Апелативния съд, но тогава стана ясно, че срещу него има висяща проверка на прокуратурата. След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров Гроздев става и.д. председател на съда в продължение на близо две години.

По време на изслушването никой не зададе тези въпроси на съдия Гроздев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна 3 Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна

България ще иска подкрепа за Шенген от Холандия при посещението на премиера Марк Рюте в София, стана ясно след срещата между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел

20 яну 2018, 1667 прочитания

Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство

Страната ни е за пръв път партньор на изложението "Зелена седмица" в Берлин, който е най-големият форум в сектора на земеделието и храните

19 яну 2018, 2214 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Правителството отпусна 100 млн. лв. за ремонти на пътища

Пътната агенция разполага с над 250 млн. лв. за такива дейности по програмата "Региони в растеж"

Facebook приключи с качествената журналистика. Примирете се

Собствениците на медии трябва да спрат да хленчат и да продължат напред

Още малко по-скъпи

Прогнозите на агенциите са, че апартаментите в столицата ще поскъпнат с максимум 10% през 2018 г.

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Портрет на художника като номад

Борис Праматаров за това как различните градове променят артиста

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете