Четири кандидата искат да поемат кетъринга за председателството на ЕС

Поръчката за храната в кафе паузите, обедите на блок-маса и работните обеди е с прогнозна стойност 1.1 млн. лв.

Министър Лиляна Павлова обяви днес, че председателството ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов".
Министър Лиляна Павлова обяви днес, че председателството ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов".    ©  Надежда Чипева
Министър Лиляна Павлова обяви днес, че председателството ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов".
Министър Лиляна Павлова обяви днес, че председателството ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов".    ©  Надежда Чипева

Поръчката за кетъринга по време на българското председателство на Съвета на ЕС привлече четири оферти, след като беше обявена в началото на август. През първата половина на 2018 г. избраните компании ще трябва да отговарят за менютата на делегатите както по време на срещите им в НДК през деня, така и за официалните вечери.

Прогнозната стойност на търга е малко над 1.1 млн. лв., но тъй като цената е основен критерий за оценка на офертите, вероятно тя ще падне в рамките на състезанието.

Кои са кандидатите

"Либърти фуд сървисис" (ЛФС) е първият кандидат, подал оферта. Дружеството е собственост на белгиеца Винсент Ромбаут. В началото на 2016 г. ЛФС купи дъщерна компания на италианската група CIR Food – "Чир голдън рест". ЛФС работи на българския пазар от 1999 г., а Винсент Ромбаут я купува от американеца Филип Бей малко след създаването й. Допреди година компанията имаше най-голямата на Балканите кухня за приготвяне на храна с капацитет 50 хил. ястия на ден.

Вторият участник е "Лаура кетъринг", която е една от компаниите, които развиват бизнес с хранене в НДК. Според представители на пазара това е предимство. "Лаура кетъринг" менажира Restaurant & Event center Laura - бившия ресторант "Форум". Собственик е Емил Иванов.

Третият кандидат е обединението "Дели лукс", в което влизат "Лукс ивент" със собственик Кристалина Стоянова и "Дели репрезентатив груп", което е собственост на Даниела Маринова.

Последният кандидат е "Ред девъл кетеринг", чиито собствениците са Милен Цанов и Емил Маринчев.

Търгът

Всички кандидати са участвали и за двете обособени позиции. Едната е за кафе паузите, обедите на блок-маса и работните обеди в Конгресен център – НДК, на стойност 902 хил. лв. без ДДС. На ден се очакват между 40 и 1000 души във всяка кафе пауза и обедите на блок-маса, както и между 14 и 70 души в работните обеди.

Другата позиция е за официалните събития, които включват коктейл за откриване на председателството в Народния театър "Иван Вазов" и официални вечери за ръководители на делегации и делегати в "София тех парк", като те са с прогнозна стойност 263 хил. лв. Очаква се в една официална вечеря да вземат участие между 130 и 350 души. Прогнозният брой участници в официалните вечери е общо 2630 души за целия период.

Единственият критерий за оценка на офертите е цената, но кандидатите подават и технически предложения за изпълнението на поръчката.

Участниците в търга трябва и да покрият изискването през последните три години да са изпълнили поне една услуга, идентична или сходна с предмета и обема на търга. Освен това трябва да са реализирали минимален общ оборот от 1.3 млн. лв., когато кандидатстват и за двете позиции, което се направили всички участници в състезанието.

Другите поръчки за председателството

Вече е избрана фирмата, която ще отговаря за транспорта на делегатите - "Карат С". Все още не е ясно обаче кой ще организира нощувките на гостите и съответно кои ще са хотелите, в които ще бъдат настанени. В интервю за "24 часа" министър Павлова обясни, че до вторник трябва да има избран изпълнител, като уточни, че към два от трите кандидата има допълнителни въпроси, "за да си гарантираме, че нямаме риск и те могат да предоставят тази услуга". Според последния публикуван протокол в сайта на министерството единствената компания без забележки досега е туристическата агенция ОССМО, а другите два кандидата - агенцията "Аргус травел интернешънъл" и ВГ, собственик на хотел "Маринела", трябва да отстранят несъответствия в документите си.

Поръчката за сайт на председателството пък бе прекратена и подновена миналата седмица. Причината е, че никой от участниците не отговарял на изискванията в търга. Оферти се събират до 14 септември, а сайтът трябва да е готов до 1 декември.

Народния театър - първа спирка на председателството

Междувременно в понеделник министърът за българското председателство Лиляна Павлова обяви, че официалното му откриване ще бъде на 4 януари 2018 г. в Народния театър "Иван Вазов", пише "Дневник". В началото на декември пък трябва да бъде приета и националната програма за българското председателство, допълни Павлова, цитирана от "Фокус".

"Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на българското председателство", каза Павлова. Сред членовете му са премиерът от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски и президентът 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

В рамките на председателството ще има и среща във формат ЕС - САЩ. Тя най-вероятно ще се проведе в края на месец май или началото на юни, уточни Павлова.