Леви партии, сдружения и синдикати поискаха данъчна справедливост

Инициативата "Да спрем машината за неравенство" събира подписка за необлагаем минимум и намален ДДС за основни стоки

Идеята беше представена президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (на снимката) и от председателя на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова
Идеята беше представена президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (на снимката) и от председателя на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова    ©  Цветелина Белутова
Идеята беше представена президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (на снимката) и от председателя на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова
Идеята беше представена президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (на снимката) и от председателя на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова    ©  Цветелина Белутова
Липсва каквото и да е предложение как да се компенсира по-малкият приход в бюджета.

Десет години след премахването на необлагаемия минимум и въвеждането на плоския данък върху доходите България е с най-висок индекс на неравенство в ЕС. Това според инициаторите на "Да спрем машината за неравенство" обуславя нуждата от "всеобхватна данъчна реформа". Затова те започват петиция с две искания: необлагаем минимум за доходите до размера на минималната работна заплата (460 лв.) и намалени ДДС ставки от 9% по подобие на тази за туризма за вода, основни и детски храни, лекарства, учебници и книги.

Инициативата беше представена президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и от председателя на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова, която е и икономически съветник в синдиката. Идеята е подкрепена от няколко малки леви партии - АБВ, "Движение 21", "Българска левица" и Зелена партия, а също и от редица икономисти и университетски преподаватели в лично качество. Организаторите обясниха избрания момент за стартиране на подписката със започващите дебати около бюджета за следващата година, като се ангажираха да внесат събраните подписи паралелно или малко преди внасянето на проекта за бюджет в Народното събрание.

Без точна сметка

Извън вечния дебат ляво-дясно, инициативата има проблем с финансовата си обосновка. Според организаторите България може да си позволи тези мерки, които биха стрували около 1.2-1.4 млрд. лв. приходи на бюджета. Те се оправдаха за малкото детайли с липсата на достатъчно данни. Според тях "гъвкавият ДДС" ще е по-евтината от двете мерки и се оценява на 180 - 300 млн. лв., а необлагаемият минимум би означавал 1 - 1.4 млрд. лв. по-малко приходи при различни сценарии. И по двете линии числата не са заковани и могат се правят настройки.

От инициативата обаче засега не се ангажираха с предложения как да се попълни тази дупка, като заявиха, че затова всички плащаме на държавната администрация. Икономистът Димитър Събев изтъкна и че към края на август фискалният излишък е 2.2 млрд. лв. Това обаче не отчита, че традиционно в края на годината са струпани съществени разходи и всъщност бюджетът е планиран на 1.3 млрд. лв. дефицит за 2017 г., както и за следващата - 1 млрд. лв., или около 1% от БВП. Това означава, че ако тези идеи се приложат, те трябва да са съпътствани и с компенсиращи мерки - рязане на разходи или пък други приходи. Участниците посочиха като възможна такава въвеждането на прогресивен данък върху доходите и изтъкнаха, че лично те го подкрепят, но това не е застъпено в инициативата им.

"Въпросът е за базисната справедливост и колко струва тя. Дали е един милиард? Според мен може и да е много повече", обясни лидера на "Движение 21" Татяна Дончева.

"С тези предложения реално дебатът се обръща и не се адресират причините. Проблемът са ниските доходи, а не високите данъци и усилията трябва да са насочени натам. Ако икономиката произвежда повече и хората с по-ниски доходи ще го усетят, а междувременно проблемите им трябва да се адресират с образование и социална политика. Намаляването на един или друг данък само временно купува спокойствие, но разбалансира системата - за компенсиране на загубения приход от данък общ доход и ДДС трябва или да се вдигнат техните ставки или на някой друг данък", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Без да отчетем кризата

"Преди десет години беше отменен необлагаемият минимум и по уверенията трябваше да настъпи благоденствие. Резултатът е точно обратният - бедност и неравенство", каза Ваня Григорова. За нея исканията не са радикални, а просто се търси връщане към нормалните европейски нива.

Според инициаторите България е единствената страна в ЕС без никаква форма на подкрепа за хората с най-ниски доходи под формата на необлагаем минимум, данъчно облекчение или данъчен кредит. Също така е разрушен и балансът, като прекалено много фискални приходи идват от косвени данъци. България е посочена и като една от страните, които най-малко прилагат намалени ставки на ДДС.

При критиката на сегашния данъчен модел обаче също има пропуски. Например не се отчита, че при въвеждането на 10-процентните ставки на подоходния и корпоративния данъци се целеше привличане на инвестиции, но това съвпадна с глобалната финансова криза, която пресуши капиталовите потоци. Вместо разчети анализът предлагаше по-скоро лозунги и популистки сравнения като измерване на ефекта в хлябове и приравняването на 46 лв. за хората с минимална заплата на ученическа чанта и тетрадки.

Според инициаторите те търсят пораждане на дебат, а не политически дивиденти и бягат от всякакви обвързаности. На въпрос дали ще се търси подкрепа от БСП като парламентарно представена сила със сходни виждания беше обяснено, че исканията ще бъдат отправени към Народното събрание и всички парламентарни партии ще могат да преценят дали да се вслушат в тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  plebs avatar :-|
  plebs

  Плоският данък беше въведен от Станишев!
  Валери Найденов: "Повтарям, запишете си - русофилството и лявата идея не са сиамски близнаци. Днешното управление на Русия е по-дясно от германското. Лявото днес е на запад. Факт" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140299

  Та тъй за лявото Танче, събрало аплодисментите на "десните хора, които подкрепят Радев".

  Плоският данък ще бъде пазен от ГЕРБ и Горанов.

  Другите "ляво-десни" ще ги гледаме. Щото Тренчев май беше десар...???

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Толкова години не могат още да се преборят (май май не искат) за нормални трудови договори. Почти 12% се водят на минимална ставка, което е пълен смях. Даже хора, които не могат да четат получават възнаграждения 600+. Въобще не си представям как в голям град някой работи на минимална ставка - това е огромен грабеж над тия хора, с колосален мащаб! Да не говорим за нелоялната конкуренция и всичко останало. Това е огромна язва и никой не прави нищо... Както винаги ще мине време и всички ще дотират пенсиите на тия хора, ще се тюфкаме и ще охкаме. Не искам да засягам и допълнителното пенсионно осигуряване, където вноските са по желание на работодателя - ко му е кеф внася ако не - не. Държавата много не я интересува понеже не отиват при нея кинтите. Да не говорим и за фонда за "гарантирани" (НЕ)вземания - чист данък! И още, и още, и още! Тя държавата е пълна мащеха пък те искат 1 млрд да отделят за глупости... В най-добрия случай за пенсии, защото пенсионерите скоро ще станат повече от работещите. Тогава и данъците ще оправят, защото хърбите няма да могат изкарат кинтите и щат нещат ще трябва да загребат и чорбаджиите. Въобще всичката анти социалност на тази държава, която уж щяла да стимулира икономическото развитие я дърпа сериозно назад от доста време. Радвам се, че дойде ред да няма и работна ръка за да тръгнат и вяли опити нещо тука да се промени, защото ако не се случи скоро всички ще го теглят и бедни и богати! Раята бяга - там където отива чорбаджиите не са с S-class, а работниците могат да си позволят невъобразимия лукс да имат 2 деца и да не живеят при родителите си, че отгоре на това ще идват и на почивка лятото...

 • 3
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Значи кризата е виновна, че и след десет години обещаваните положителни ефекти от плоския данък все така ги няма. Ако човек не е покръстен в правата пазарна вяра може да си помисли, че всъщност апологетите на плоския данък са тези, които подхвърлят популистки приказки. Иначе кризата мина и през другите европейски държави, ама някак си само ние сме с десятък без необлагаем минимум и диференциран ДДС. Впрочем, 40-50 лева наистина са сериозна разлика за не малко хора в тази страна. Ако щете вярвайте, но тези хора даже са повече от онези, които вечер отиват да се покажат в Уан Мор бар.

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Плоският данък не трябва да се пипа поне още няколко години. За липсата на инвестиции съдебната система (и произтичащата от това несигурност и корупция) е по-виновна от кризата! Аз съм ца диференцирани ДДС ставки, но пак заради съдебнана система, при 9% за лекарства не би ме учудило някой да излезе от бутик с чанта на Хермес и касова бележка за аспирин!

 • 5
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  "Преди десет години беше отменен необлагаемият минимум и по уверенията трябваше да настъпи благоденствие. Резултатът е точно обратният - бедност и неравенство"
  Кое не е вярно?
  Лошото е, че ситият на гладен не вярва и публиката тук не може да види по-далеч от носа си, жалко, за което.

 • 6
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  До коментар [#5] от " red.mary ": Сега пък искат да махат и минималната заплата - демек тия 100 кинта за удръжки са твърде много. Просто е непростимо - 1200 лева на роб. Ако имаш 10 - 12 бона на година за глупости...

 • 7
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  Храните и лекарствата са най-оборотните стоки, ДДС-то от тях облага недекларираните доходи. Докато делът им е толкова голям, високото ДДС е по-справедливият начин. Необлагаемият минимум е справедлива кауза.

 • 8
  s_spasov avatar :-|
  ss

  До коментар [#5] от "red.mary":

  всъщност средната работна заплата в България за последните 10 години се е повишила със 123%
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/srednata-zaplata-v-bylgariia-e-narasnala-nad-dva-pyti-za-perioda-2007-2016-g-238542/

 • 9
  hob54531955 avatar :-|
  hob54531955

  Мине не мине време и пак подхванат темата с намалено ДДС за лекарства и книги. Повечето продавани книги са езотерика, псевдонаука, съвети за забогатяване и глуповати романи - това ли ще облагаме с 9%? Може да се намали, но само за учебници, истинска научна литература, речници, детски книги за най-малките, също и за всякакъв вид училищни принадлежности.
  За лекарствата също не добра идея. Много хора пият хапчета за щяло и нещяло, по навик. Защо да пълним гушите на фармацевтичните корпорации? По-добре е да се насърчи превенцията и здравословния начин на живот чрез намалено ДДС за качествените храни от първа необходимост като пресно месо и риба, яйца, сирене, млеко кисело и пресно, зеленчуци, плодове, ядки, бобови, зърнени, хляб по стандарт без подобрители, мед и др. Това са стоки, които се произвеждат най-вече в България, т.е. ще се подпомогне и родния бизнес. Също и по-ниско ДДС за спортни принадлежности - велосипеди, топки, фитнес уреди, посещения на плувни басейни, фитнес зали и др.
  Това естествено ще доведе до по-малко данъчни постъпления, затова е редно други стоки да са с увеличено ДДС от 30% - всички вредни храни с повишено съдържание на сол, захар, с консерванти от типа на снаксове, вафли, кроасани, дъвки и пр., газирани и спиртни напитки, цигари и т.н. Както и за стоки, които могат да се считат за луксозни поради по-високата си цена - дрехи, храни, напитки, електроника, автомобили, яхти и др.
  Т.е. да има три ставки на ДДС - на полезни стоки за обучение, спорт и здравословно хранене (включително от първа необходимост) - 10%, на неутрални стоки и услуги - 20% (по-голямата част) и на вредни и луксозни - 30%.
  Що се отнася до туризма, редно е да се премахне намалената ставка и да си стане 20%. Иначе се насърчава евтиния туризъм, който не носи полза на страната. Ние сме малка държава с ограничена плажна ивица и условия за ски, така че за да печелим от туризъм и да имаме високи заплати в туризма, не трябва да разчитаме на ниските цени и данъци, а да търсим по-висока добавена стойност, откъдето да дойде и печалбата.

 • 10
  hob54531955 avatar :-|
  hob54531955

  До коментар [#7] от "velvoofell":

  При необлагаем минимум ще има злоупотреби. И без това много работници са на минимална само на хартия. Но може би е добре да се помисли за 15% данък върху заплатите над 3000 лв.
  Споменаваш за облагане чрез ДДС. На най-бедните може да се помогне именно по тоя начин, като се намали ДДС-то за храни от първа необходимост. Това ще има същия ефект като необлагаемия минимален доход. По-заможните се глезят и с други неща, съответно ще платят и по-високо ДДС върху. Ето го справедливото облагане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход