Спорен председател на ВАС за следващите 7 години
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Другият претендент - съдия Соня Янкулова (вляво), получи едва пет гласа, докато Чолаков (вдясно) събра 20 гласа

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Последната дума е на президента Румен Радев, който трябва да реши дали да издаде указ за назначаването на Георги Чолаков

57713 прочитания

Другият претендент - съдия Соня Янкулова (вляво), получи едва пет гласа, докато Чолаков (вдясно) събра 20 гласа

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


С 20 гласа Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да предложи на президента Румен Радев да назначи съдията Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд (ВАС) за 7-годишен мандат. За него гласуваха представителите на двете основни лобита в съвета - на досегашния председател на ВАС Георги Колев и на главния прокурор Сотир Цацаров. Към тях се присъединиха Камен Иванов от съдийската колегия, както и Юлиана Колева и Елка Атанасова от прокурорската, които досега заемаха позиции, различни от тези на мнозинството.

ВАС е ключова институция, в която се гледат жалби срещу актове на всички органи на изпълнителната и местната власт, както и решенията на самия ВСС. Председателят на ВАС заедно с председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор са членове на ВСС по право, т.е. Чолаков ще е член и на новия съвет, който трябва да бъде конституиран окончателно тази седмица, след като парламентът избере своите 11 представители.

Другият кандидат за поста - съдия Соня Янкулова, която има над 20 години стаж като съдия, получи едва пет гласа - на Юлия Ковачева, Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Галя Карагьозова.

Логичен завършек на един пробит ВСС

Още преди година името на Георги Чолаков, който е председател на Второ отделение в съда, се завъртя като сигурен фаворит за поста. Съдии от ВАС разказаха пред "Капитал", че то е било наложено от досегашния председател Георги Колев. Казано било, че алтернативата е външен човек, като се коментирало името на представляващия ВСС Димитър Узунов. Тази перспектива мобилизирала мнозинството съдии във ВАС да подкрепят кандидатурата му.

Операцията по инсталиране на Чолаков на поста започна още през пролетта. Първо изборът бе изтеглен, за да го направи настоящият състав на ВСС, а не следващият. След това Георги Колев наложи на пленума правила за подкрепа на номинация с явно гласуване. Така Соня Янкулова събра 22 гласа, а Чолаков - 57, като 12 съдии не присъстваха. Именно тези резултати от гласуването днес бяха основният коз зад кандидатурата на Чолаков, която беше представена като плод на съдийско самоуправление.

Заради разнобой в различните лобита в съвета до миналата седмица и във ВАС, и във ВСС се правеха предположения, че избор няма да има, защото няма да се съберат нужните 17 гласа. В края на седмицата в близък до Делян Пеевски сайт се появи информация за серия подозрителни имотни сделки на Чолаков. След няколко часа статията беше свалена.

Георги Колев днес представи номинацията на Чолаков като "необходимия кандидат за председател на ВАС", който е "способен да издигне авторитета на ВАС на едно още по-високо равнище". Чолаков решавал проблеми дори когато "не са свързани с пряката правораздавателна дейност".

Чолаков - решаваме проблеми всякакви

При представяне на концепцията Чолаков уточни, че преди да я изготви, е провел анкета сред колегите си. Той обърна внимание за изключителната натовареност на съдиите във ВАС, която влияе, по думите му, на бързината на постановяване на актовете, тяхното качество и на личния живот на магистратите. Кандидатът дори критикува сегашното ръководство на съда за непрозрачната медийна политика и задето не взима становища по законопроекти. А Георги Колев прие тези критики и каза, че решаването на тези проблеми ще са надграждане на постигнатото.

След това Цецка Цачева заяви, че "съгласно предварително обявения сценарий следва задаване на въпроси".

На въпрос на Българския институт за правни инициативи какви действия ще предприеме, за да противодейства на корупцията, Чолаков отговори: "Корупцията е възможност на орган, заемащ високи длъжности, да постъпват по начин, по който не се следва." После уточни, че "корупцията се свързва предимно с подкупа".

Главният прокурор Сотир Цацаров зададе въпрос, който няма нищо общо с правомощията на председателя на ВАС, но очевидно е важен за ръководителя на държавното обвинение: "Какво е отношението ви към мястото на прокуратурата в съдебната власт?" Кандидатът отговори: "Това е дебат, който се заформи отскоро. Считам, че това трябва да бъде подложено на много задълбочен или обстоен анализ", като в крайна сметка даде "правилния" отговор: "Прокуратурата трябва да бъде в рамките на съдебната власт."

Соня Янкулова - независимостта е състояние на духа

Кандидатурата на Соня Янкулова беше представена от Галя Карагьозова, която наблегна, че е минала през всички нива на съдебната система, а израстването й е базирано на нейните професионални качества. Янкулова се занимава сериозно с европейско право, била е съдия на международни състезания по право и е участвала в различни международни форуми, свързани с правото на ЕС.

Соня Янкулова започна с ролята на ВАС за защита на правата на гражданите, а след това се спря на необходимостта от защита на независимостта на магистратите, която е състояние на духа, не е привилегия на един съдия, а гаранция, че делото ще бъде решено според закона и фактите. "Съдиите, и в частност съдиите от Върховния административен съд, не сме успели да създадем увереност в обществото за нашата независимост", отбеляза Янкулова и цитира данни на ЕС, че ако в Дания 7% от хората нямат доверие в независимостта на съда, то в България в съда не вярват 70%. Тя обясни, че независимостта се бори с мерки като случайното разпределение на делата и гаранциите за честно кариерно израстване.

Натовареността е прекомерна, каза тя и сподели свои наблюдения, че в момента се падат средно по два часа и половина за решаване на едно дело - от запознаване, администриране, изготвяне на решението и т.н., което време е недостатъчно. Посочи и две възможни решения. Прилаганото до момента увеличаване на съдиите е подход с два сериозни недостатъка - първо, броят на съдиите е твърде голям, което затруднява съдебната практика, а България и в момента е на второ място в ЕС по съдии на глава от населението. "Можем да станем и първи, но уместно ли е?", попита тя, особено като се има предвид, че "имаме система на административното правосъдие с небалансирано разпределение на ресурсите", т.е. едни съдии са много натоварени, а други - малко.

На въпрос с какви конкретни действия би повишила доверието в съда Соня Янкулова каза, че ще се бори за бързина на насрочване на делата, защото сега то не е в разумните срокове, въпреки че 80% от решенията се пишат в едномесечен срок. За евентуалните свои заместници законът предвижда по този въпрос да се произнесе пленумът, но и да не предвиждаше, тя щеше да се обърне към него.

На дежурния въпрос на Сотир Цацаров дали мястото на прокуратурата е в съдебната или изпълнителната власт Соня Янкулова отговори, че този въпрос не седи пред нея: "Ако преместим една ябълка от едно място на друго, тя няма да стане круша. Това важи както за прокуратурата, така и за съда." А на въпрос на Калин Калпакчиев за роднинските назначения: "не ме интересува на кого е дете, а колко знае".

"Трябва да се научим да правим разлика между коментара на съдебното решение, което е окей - всеки може да сбърка, и личните нападки срещу съдията, които са недопустими", каза тя на въпрос как би реагирала на критики от представители на изпълнителната власт към съда. Тя даде пример - когато един съдия е порицан заради свое решение, което не се харесва на властта, то значи ли, че ще бъде поласкан, когато е отсъдил по нейните виждания.

Очаквано Георги Колев подкрепи Чолаков - той можел да изгради колектив и да създаде микроклимат. Юлиана Колева, член на ВСС от парламентарната квота и бивш депутат на ГЕРБ, също го подкрепи с уточнението, че двамата са работили заедно. И двамата посочиха, че Чолаков получил повече гласове от пленума на съдиите от ВАС.

Силни изказвания в подкрепа на Янкулова направиха и петимата, които гласуваха за нея. Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че това е изборът на тишината. "Защото нямаше кампания на ВСС, която да посочи колко е важен този избор. Нямаше кампания, която да вкара двамата кандидати в сблъсък. Кампания, която да отличи един от кандидатите", заяви Панов. Калпакчиев обърна внимание на две решения на Янкулова, показващи нейната независимост от изпълнителната власт. Уважавам гласа на всеки един съдия, но съдийското самоуправление не може да бъде свеждано до груба аритметика, нашата работа е да направим добросъвестна оценка на качествата на кандидатите, каза Калпакчиев.

Гласовете за Чолаков - 20, са с два повече от тези, които Сотир Цацаров получи в края на 2012 г. при избора му за главен прокурор. Логичен завършек на мандата на един съдебен съвет, който предизвикваше постоянни скандали. Крайната дума ще има президентът, който по конституция издава указ за назначаване на председателя на ВАС. Ако Румен Радев откаже да издаде указ, то следващият председател на съда ще бъде избран от новия съдебен съвет.

Кой си хареса Висшия съдебен съвет

Чолаков има шарена биография. След като завършва право през 1992 г., той е назначен за председател на Районния съд в Котел, а после за председател на Районния съд в Сливен. През 1995 г. напуска системата и до 2007 г. е адвокат в Сливен, после става административен съдия в същия град, но е командирован в Административен съд - София-област. През 2009 г. пак напуска системата, за да стане нотариус в Балчик. През 2012 г. отново става съдия, като след външен конкурс е назначен във Върховния административен съд, а през 2013 г. Георги Колев го прави шеф на Второ отделение, където се гледат дела по Закона за устройство на територията, за акцизите, за митниците, а за кратко и дела по ДОПК и Закона за ДДС.

Георги Чолаков беше докладчик по делото срещу жалбата на уволнението на Мирослава Тодорова и написа решението, с което я отхвърли.

В седмица преди избора в електронни медии излязоха две публикации за Чолаков, които поставяха под съмнение неговата независимост. Едната обсъждаше десет вписвания в имотния регистър в Балчик, по които той е станал кредитор на физически лица, а като обезпечение са записани земеделски земи. Всъщност става дума за предварителни договори за покупка на земи, сключени от собствениците с приятел на Чолаков - новозагорският адвокат Илиян Петков. Тези договори трябвало да станат окончателни през 2021 г. Впоследствие Петков е прехвърлял вземането си по тях на съдията. По думите на Чолаков това е станало заради 50 хил. лв., които Петков му дължал. Пред "Капитал" Петков обясни, че е продал вземането, защото загубил интерес към тези договори, а Чолаков търсел да инвестира в земи.

Въпросът на Калин Калпакчиев защо това "вземане" не фигурира в декларацията на Чолаков, подадена в процедурата по избор, не получи ясен отговор. Чолаков каза само, че не е налице вземане, защото ставало дума за недвижим имот, а не за пари. Казусът остана неизяснен.

Според публикация в сайта "Биволъ" с решение на тричленен състав на ВАС, в който е участвал Чолаков, е било отменено уволнението на директора на полицията в Сливен. Чолаков обаче не се отвел, въпреки че Божурски е бил началник на брата на съдията - Петко Чолаков, който е бивш шеф на регионалното звено за противодействие на организираната престъпност в града (РЗБОП - Сливен), пише в "Биволъ". Пред ВСС днес Чолаков обясни, че към момента на постановяването на решението брат му е работил към затворническата администрация, а РЗБОП не е на подчинение на областния директор, а на ГДБОП.

С 20 гласа Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да предложи на президента Румен Радев да назначи съдията Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд (ВАС) за 7-годишен мандат. За него гласуваха представителите на двете основни лобита в съвета - на досегашния председател на ВАС Георги Колев и на главния прокурор Сотир Цацаров. Към тях се присъединиха Камен Иванов от съдийската колегия, както и Юлиана Колева и Елка Атанасова от прокурорската, които досега заемаха позиции, различни от тези на мнозинството.

ВАС е ключова институция, в която се гледат жалби срещу актове на всички органи на изпълнителната и местната власт, както и решенията на самия ВСС. Председателят на ВАС заедно с председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор са членове на ВСС по право, т.е. Чолаков ще е член и на новия съвет, който трябва да бъде конституиран окончателно тази седмица, след като парламентът избере своите 11 представители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Честна дума, не схващам негата по темата на уважавания г-н Босев.

  Разбирам важността от избора на ЛИЧНОСТ за всеки важен държавен пост, но е странно, че има неща, които никога не се споменават:
  Първо: никой не иска да избира ЛИЧНОСТ на възлов държавен пост;
  Второ: никоя ЛИЧНОСТ не иска да се ангажира с държавата.

  Но нека да не губим вяра в Системата. Тя има една функция, която неглижираме, но която неминуемо побеждава конюнктурата: това е способността й да се самопочиства. Да вярваме в това, защото никога няма да добием възможността да управляваме Системата.

 • 2
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  "Ако Румен Радев откаже да издаде указ, то следващият председател на съда ще бъде избран от новия съдебен съвет."

  Има думата президентът на РБ, генерал Румен Радев.

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  Че изборът е съмнителен, е вярно. Но това е неизбежно. Защото всички представители на върховните три власти, законодателната, изпълнителната и съдебната, са кой повече, кой по-малко, подкупно-продажни. КОРУМПИРАНИ! Иначе в такава тотално корумпирана държава, като България, те не биха могли да се издигнат до това си управленческо ниво. Но няма как този избор да е по-съмнителен, отколкото е бил предходния (на Лозан Панов) или би бил този, ако бяха избрали кандидат, издигнат или подкрепян от Панов.

 • 4
  majorman avatar :-|
  majorman

  На бас, че ген-резидента е подписал указа още онзи ден под диктата на един "млад, успял" бизнесмен и Решетников.

 • 5
  trotter avatar :-|
  globetrotter

  "КОГО си хареса ВСС", пичове.

 • 6
  plebs avatar :-?
  plebs

  "Спорен председател на ВАС за следващите 7 години"

  Тук и в money.bg. ПИК на Пеевски обаче не се различава особено:

  "РАЗКРИТИЕ В ПИК! Новият шеф на ВАС – съдия, брокер или лихвар е Георги Чолаков (ДОКУМЕНТИ)" - търсете кешираното копие докато го има. Друго няма.

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "Кой си хареса Висшия съдебен съвет"

  Може ли уважаваният автор да ми каже кой КОГО си е харесал? Много лошо! "Капитал" някога имаше претенциите да бъде медия, която уважава българския език. Публикуваха се схеми с трима коректори, които проверяват текстовете, а сега изглежда няма нито един. При това, нищо не отменя задължението на журналистите да владеят своя инструмент - езика.

 • 8
  blue_apollo avatar :-|
  blue_apollo

  Въпросът с имотите наистина остана неизяснен. Но и самата процедура е такава, че не дава такава възможност. В петък излиза някаква информация, изслушването е в понеделник - няма време за реакция. Или трябваше да отложат изслушването, или членовете на ВСС да поемат инициативата. Лесно е. Вдигат телефона и се обаждат на службата по вписвания и да си поискат копия от документите, които са вписани на името на Георги Чолаков. Всеки може да го направи - публични са. Без доказателства всичко е обяснения в стил "нямам сестра", а негативите са за цялата съдебна система, че и за държавата.

 • 9
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Няма сватба, на която всички да харесват булката...

 • 10
  beky avatar :-P
  beky

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Направил си виц. Много ми хареса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK