Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 13 сеп 2017, 17:51, 39776 прочитания

Служители в оръжейния завод "Емко" отново ще протестират

Директор в компанията обвини икономическия министър, че е разпоредил държавното "Кинтекс" да скъса договорите си с военното предприятие

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Съучастниците не могат да останат скрити

Казусът с "Дунарит"

29 сеп 2017

Държавата измисли нова схема за придобиване на "Дунарит"

ДКК е купила още едно вземане от КТБ за 38 млн. лв. и ще опита да пристъпи към принудителна продан

20 сеп 2017

Когато държавата поиска...

Опитът за национализация на Дунарит

1 сеп 2017

Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"

След като Пеевски не успя да овладее военния завод, държавата изкупи вземането му и също се пробва, но компанията светкавично изплати дълга си

31 авг 2017

Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит"

Компания към икономическото министерство през няколко посредника купува за 47 млн. лв. вземането, чрез което Пеевски опитваше да блокира сделката с "Емко"

28 авг 2017

След мен и взрив

Атаката по лиценза на "Дунарит"

18 авг 2017

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

Докато шансовете на депутата да се пребори с "Емко" за русенския завод отслабват в съда, срещу двете оръжейни компании започна атака през прокуратурата

18 авг 2017

Последната схватка за "Дунарит"

Битката на "Емко" срещу Делян Пеевски за русенския оръжеен завод вече зависи само от едно дело

14 юли 2017
Работниците във военния завод "Емко" в Трявна и село Белица планират да излязат на пореден протест на 14 септември. Причината според тях са целенасочените действия на държавни органи да унищожат предприятието. В края на юли лицензът за внос и износ на компанията беше замразен заради констатирани нередности от служба КОС към МВР. Според тях те вече са отстранени и това е установено от органите още на 29 август, но въпреки това и уверенията на икономическия министър Емил Караниколов лицензът не е възстановен.

Паралелно с отвореното писмо на служителите до медиите беше изпратен и сигнал от директора на обособеното производство на "Емко" в Трявна Славчо Димиев до президента, премиера и омбудсмана. В него той твърди, че има натиск и по още една линия - министърът е разпоредил на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" "незабавно да развали всички свои договорни отношения с "Емко", отнасящи се за продукция, предназначена за Република Индия", което според него и според служителите води до щети за десетки милиони. От Министерството на икономиката не отговориха на запитването от "Капитал" за коментар.

"Обръщам се към Вас с ясното съзнание, че държавният произвол срещу нас е организиран от правителството начело с неговия председател. Неизвестно с каква цел, но е решено да ни унищожат!", заявява директорът в писмо, адресирано и до самия Бойко Борисов.

Шрапнели от "Дунарит"

Новото припламване на конфликта между контролираното от Емилиян Гебрев "Емко" и държавата идва след около седмица затишие в битката за овладяване на контрола върху друг военен завод - "Дунарит". Подчинената на Караниколов "Държавна консолидационна компания" на 25 август изкупи дълг на русенското предприятие към фалиралата КТБ за 47 млн. лв. и министърът обяви, че започват активни действия по придобиване на "Дунарит", за да бъде "спасен". Причината - несигурност и съдебни спорове около собствеността на "Дунарит", правещи невъзможно да се смени ръководството му, което паралелно с проблемите около лиценза за търговия на "Емко" се сдоби с обвинения от прокуратурата. А това по закон е основание за отнемане на лиценза и за производство.Опитът на държавната компания да се впише като заложен кредитор обаче беше блокиран, а и в рамките на дни "Дунарит" изплати цялото задължение. Така отпадна възможността ДКК да пристъпи към продан на търговското предприятие, а с това и да го придобие. Дружеството изпълни и съвет на министъра да назначи прокурист, което по неговите уверения е достатъчно да се запази лиценза за производство.

Можем бързо, а можем и бавно


Въпреки това, изглежда, битките продължават на заден план, което предизвиква и гнева на служители и мениджъри. Според тях държавата всячески протака връщането на лиценза за търговия на "Емко".

"Искам категорично да подчертая, че независимо че не считам подготовката на нашата продукция за транспортиране за "нарушение" или още повече за "престъпление", ръководството на дружеството все пак се съобрази с всички разпореждания на контролните органи, което беше установено и с Констативен протокол с Рег.№ 360р-3999 от 29.08.2017 г. на служители към КОС – София и КОС - Трявна", обяснява Димиев.

"Изключително обезпокоителен е фактът, че когато е необходимо да се предостави информация за допуснати нарушения, то тя се предоставя светкавично между различните представители на МВР от различни градове; между МВР и прокуратура, по факс, предавани устно или писмено на ръка. Когато обаче трябва да се предостави информация на един български министър, че дружество, набедено за нарушител, е отстранило своите пропуски, то тази информация пътува вече 15-и ден", продължава той.

Тупането на топката личи и по поведението на съда по обжалването на замразяването на лиценза от "Емко" (виж карето).

Забрана с всички средства

Другото съществено обвинение е лично към Караниколов, че след ДКК е включил и дъщерното й дружество "Кинтекс" във войната срещу "Емко" и "Дунарит". По твърденията на Димиев той е разпоредил на държавния търговец (вероятно мотивирайки се със замразения лиценз за внос и износ на "Емко") да развали договорите за износ към Индия и предадената вече и приета от клиента по договор продукция на "Емко" да не напусне България. Ако това е така, то проблемът за "Емко" от нереализираното производство ще коства десетки милиони пропуснати приходи. Разбира се, за това могат да последват и претенции и искове към "Кинтекс".

Държавната компания обаче също така носи риск от сериозни загуби по неустойки към чуждите си контрагенти. А също ще си навлече и репутационен проблем - търговецът е предпочитан партньор за армиите на редица страни заради дългогодишните връзки и защото зад него името на българската държава стои като гарант. Затова и на тези пазари българските военни заводи рядко пробват сами да печелят поръчки.

"Усилията да бъде унищожено нашето предприятие ще доведат до огромни по своите размери загуби и ще нанесат непоправимо клеймо на България като утвърден производител в областта на специалното производство", се казва в уведомлението за планирания протест на работниците. Той ще се проведе между 11 и 12 часа на автогарата в с. Вонеща вода "непосредствено до път II-55 (път I-5)", което значи, че може да има опит и временно да бъде блокирано движението.
И съдът не бърза

На 22 август "Емко" обжалва пред Административен съд - София-град, решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС от 25 юли, взето по предложение на министъра на икономиката, с което за половин година са спрени издадените лицензи за износ и внос на оръжейни продукти, до преустановяване на констатираните нарушения.

Още същия ден съдия Марина Николова прекратява делото с мотив, че то не е подсъдно на Административен съд - София-град, а на Върховния административен съд и го изпраща там. На 25 август е образувано дело във ВАС. Още същия ден председателят на Седмо отделение Ваня Анчева определя за докладчик съдията Иван Раденков. На 4 септември председателят на ВАС Георги Колев изненадващо преразпределя делото и то се пада на Любомира Мотова, а като причина за преразпределяне е записано "чл. 166 АПК " - разпоредбата, който урежда спирането на предварително изпълнение. Това обстоятелство не е ново, защото още от определението на АССГ е ясно, че молбата още преди три седмици е подадена с такова искане. Какво налага преразпределението остава загадка.

Съдебен състав с председател Любомира Мотова (докладчик), Бисер Цветков и Димитър Първанов също прекратява производството, защото е на мнение, че делото е подсъдно на Административен съд София-град, а не на ВАС. Тримата съдии повдигат т.нар. спор за подсъдност, т.е. петчленен състав на ВАС ще трябва да реши кой е компетентният съд.

Процедура, която ще отнема поне още няколко седмици, при положение че в АПК е записано, че "съдът се произнася незабавно" при подобно искане.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Вечерни новини: До 35% от енергията в ЕС до 2030 г. да е от ВЕИ поиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония Вечерни новини: До 35% от енергията в ЕС до 2030 г. да е от ВЕИ поиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония

И още: "Теленор" се продава, китайският растеж се ускорява за пръв път от седем години, а имиджът на САЩ при управлението на Тръмп пада

18 яну 2018, 1285 прочитания

Порожанов: България е най-голям износител на лавандулово масло за 2017 г. 2 Порожанов: България е най-голям износител на лавандулово масло за 2017 г.

Страната ще се стреми да набляга на производство на продукти с добавена стойност, каза министърът преди откриването на "Зелената седмица" в Берлин

18 яну 2018, 1094 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Камарата на частните съдебни изпълнители: Връщат се мутренските времена!

Проект за промени в изпълнителното производство в Гражданския процесуален кодекс е поредният, по който се работи бързо и на тъмно

Новият гигантски мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете