Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 сеп 2017, 18:11, 38598 прочитания

Десни партии призовават Радев да не подписва назначението на Чолаков във ВАС

Докато президентът "проучва въпроса" растат исканията за връщане на избора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

ВСС и изборът на председател на ВАС – Епизод 2

Каква преценка трябва да направи ВСС в един от най-важните избори както за съдебната власт, така и за управлението на държавата

11 окт 2017

Президентът Румен Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

Топката е върната към новия Висш съдебен съвет, който трябва да реши дали да започне процедурата отново

4 окт 2017

Президентът ще върне избора на председател на ВАС с очакване новият ВСС да го легитимира

Девет гласа в новия ВСС са достатъчни, за да елиминират избора на Чолаков

2 окт 2017

Парламентът реши да унижи докрай кандидатите за Висшия съдебен съвет

Изборът ще бъде в сряда сутринта, номинираните са уведомени по телефона след края на работния ден във вторник

19 сеп 2017

Съдебната власт е на входа и на изхода на всяко управление

Колкото повече се бави изборът на ВСС, толкова повече позициите на управляващите отслабват

18 сеп 2017

Президентът: Новият съдебен съвет трябва да избере председателя на Върховния административен съд

Ако Румен Радев иска новият ВСС да се произнесе, той трябва да върне предложението за назначаване на Чолаков след 3 октомври

17 сеп 2017

Ще помръднат ли колелата на демокрацията

Конфликтите около назначенията в съдебната власт

15 сеп 2017

Бъг в системата

Изборът за председател на Върховния админситративен съд може да обърка този за ВСС

15 сеп 2017

Договорки отлагат избора за Висшия съдебен съвет

Най-вероятно в основата е неразбирателство между ГЕРБ и БСП

13 сеп 2017

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Последната дума е на президента Румен Радев, който трябва да реши дали да издаде указ за назначаването на Георги Чолаков

11 сеп 2017

Двама са кандидатите за председател на Върховния административен съд

Освен съдия Георги Чолаков, наложен от председателя Георги Колев, беше номинирана и Соня Янкулова

22 юни 2017

Предизвестеният избор на нов председател на Върховния административен съд - в нова фаза

Фаворитът на статуквото Георги Чолаков беше номиниран от близо половината съдии от ВАС

12 юни 2017
Пет десни политически формации изпратиха призив до президента Румен Радев да не подписва указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). В понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) със значително мнозинство от 20 гласа взе решение да предложи на президента да назначи Георги Чолаков за следващия председател на ВАС със седемгодишен мандат. Зад кандидатурата на Чолаков стои сегашният председател на ВАС Георги Колев, което обяснява и факта, че на общото събрание на съда кандидатурата на Чолаков бе подкрепена от повече съдии отколкото гласуваха за другия кандидат за поста - дългогодишния съдия с висок професионален авторитет Соня Янкулова, която се определя в писмото като "очевидно превъзхождащия кандидат". Чолаков събра 57 гласа, а Янкулова - 22, като 12 съдии не пръсъстваха. Във ВСС в понеделник за Янкулова гласуваха петимата от реформаторското малцинство.

"Този избор не е нищо друго освен кулминация на петгодишния отказ от реална борба с корупцията чрез проверка за почтеност на кандидатите за назначения, изпразването от съдържание на изискванията за публичност и мотивираност на актовете, извращаването на съдийското самоуправление", пише в отвореното писмо на петте партии - БЗНС, Сдружение "Граждански съвет", "Да, България", ДСБ, ДЕОС, ПП "Зелените" до президента.

"Самата идея, че този напълно дискредитиран и разпадащ се от деморализация състав на ВСС, има претенцията да определи едно от основните лица на правосъдието у нас и съдбата на ВАС за следващите седем години, е атентат срещу здравия смисъл и очакването за реформа", се сочи още там, което напълно съвпада с изразената от президента теза в интервю по Нова тв в сряда привечер.

На въпрос кой трябваше да избере новия председател на ВАС – старият или новият състав на ВСС, президентът Радев отговори, че според него дори от чисто процедурна гледна точка е било редно изборът да бъде направен от новия състав на Висшия съдебен съвет. От една страна това ще е първият състав на ВСС, който е избран след прилагане на по-демократичните правила за избор от професионалната квота след последните промени в Конституцията от 2015 г., според които изборът вече се прави на принципа "един човек/магистрат – един глас", т.е. всеки магистрат пряко участва в гласуването за съответната квота. От друга страна "този нов състав ще работи с председателя на ВАС, така би било логично според мен", каза президентът. Той обаче не отговори дали ще подпише указа, защото още проучвал въпроса.

Изборът на Чолаков не е мотивиран и беше предизвестен, пише в отвореното писмо на петте организации. Нито в досегашната си дейност, ни то при изслушването му от ВСС Чолаков не е дал доказателства, че е застъпник на реформата във ВАС и правосъдието изобщо, за него не може да се каже, че е установено несъмнено наличие на високи нравствени качества, защото той не е успял да даде убедителен отговор за съмненията в неговото поведение и имотни сделки.В писмото се прави и разрез на проблемите около Върховния административен съд в контекста на неговото важно място за функционирането на държавната власт.

"Върховният административен съд е ключов за гарантирането на върховенството на закона и за това държавното управление да се основава на принципите на демокрацията. Наричат го "малкия Конституционен съд", което е вярно, доколкото отразява централната му роля за поддържане на конституционния ред в страната, но подценява огромния обем конкретни права и интереси, които засяга неговата дейност.

Противно на значимостта на ВАС, неговото състояние и роля остават встрани от дебата за съдебната реформа и усилията за постигането на справедливост в страната ни. Отвъд кокетниченето с няколко наистина позитивни, но повърхностни статистически и административни показателя, отсъства реално институционално внимание към редица фактори, пораждащи сериозно безпокойство.

От години се трупат съмнения за злоупотреби и корупция в дейността на ВАС. Всъщност, редица аспекти от това как се администрира на практика този съд, започвайки от формирането на съставите и разпределението на материята и делата, минавайки през командироването, конкурсите и назначаването на съдебни помощници и стигайки до нередности, свързани с конкретни дела, очертават един дългогодишен модел на управление, основан на зависимости, възможности за натиск върху съдии, зле прикрит конфликт на интереси, култивиране на неформални връзки и влияния.

Всеки, който е имал допир до практиката на държавно управление у нас, знае лекотата, с която се искат и получават различен род услуги с участието на поредица минали и настоящи влиятелни фигури в ръководството на ВАС. Не е трудно да се научат имена на кантори, които се хвалят, че никога не губят дела във ВАС. Всичко това ерозира съдийската независимост и подкопава сериозно възможността на ВАС да изпълнява своята конституционна роля. В професионалните среди не е никаква тайна, че все по-голям брой съдии във ВАС стават носители на тази култура на активно или пасивно участие в търгуването на правосъдието. Периодично този модел се пречупва през призмата на конкретни дела, за чието правосъобразно администриране и решаване възникват сериозни съмнения. И твърде често става дума за огромен материален интерес или обществено-политически залог. Така, с годините ВАС се превърна в основен център на задкулисното упражняване на власт и опора на дълбоката държава у нас", се казва в отвореното писмо.

Затова именно изборът на нов председател на ВАС се следи внимателно и у нас и от европейските институции и партньори. "В неформален план, съответните дипломатически и информационни служби на партньорите ни нямат особени съмнения относно корупционния модел, обхващащ ВАС", се сочи в писмото. Изборът на новия председател трябваше да се превърне в център на целенасочено институционално усилие за сломяването на омертата около тези натрупани въпроси. Вместо това той беше предизвестен и налаган активно от месеци, решението не е взето в пленарната зала на ВСС, а на друго място и не по предвидените в закона изисквания. "Точно това се нарича управление на задкулисието", се сочи в писмото.

Ден по-рано и от "Правосъдие за всеки" отправиха същия призив до президента - да откаже да подпише указа за назначаване на Чолаков с по същество аналогични аргументи - за предизвестен избор с непрозрачна, немотивирана процедура, създаваща съмнение за проведена под външен натиск.

По Конституция, след като направи избора си ВСС изпраща предложение до президента да издаде указа за назначаване на избрания нов председател. Президентът има опция да откаже подписването на указа, при което е длъжен да върне предложението на ВСС. Ако съветът обаче повторно направи същото предложение президентът е длъжен да издаде указ за назначаване.

В конкретния случай, ако президентът реши да върне предложението, голямо значение би имало и кога ще стане това, защото мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври, а формално дотогава във всеки един момент съветът би могъл да вземе решение да поднови предложението си.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием 5 Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ вече е факт

23 фев 2018, 4835 прочитания

Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса 6 Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса

Над половината от общо 442 хил. касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите трябва да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лв., а ефектът - спорен

23 фев 2018, 3523 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
И български производители на яйца са ползвали фипронил

Проверка на агроминистерството е открила токсичния инсектицид в яйца на две компании

Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на космическото пространство

Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко

Лидерът на НФСБ е единственият в управлението, който си позволява открито да отправя упреци към премиера Борисов

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Книга: Уилям Уортън - "Отбой в полунощ"

Един от романите на Уортън, вдъхновени от ужасите, на които става свидетел през Втората световна война

Парма култура

Градът на Бертолучи и пармезана крие много изненади

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете