Българските евродепутати гласуваха против разследване на аферата с Азербайджан (обновена)

Въпреки гласуването, което част от тях не могат да обяснят, Европарламентът прие резолюцията

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която преди време даде милиони левове за хълма "Трапезица" в Търново, е сред замесените в скандала с пералнята на пари
Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която преди време даде милиони левове за хълма "Трапезица" в Търново, е сред замесените в скандала с пералнята на пари    ©  Анелия Николова
Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която преди време даде милиони левове за хълма "Трапезица" в Търново, е сред замесените в скандала с пералнята на пари
Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която преди време даде милиони левове за хълма "Трапезица" в Търново, е сред замесените в скандала с пералнята на пари    ©  Анелия Николова

Почти всички български евродепутати са отхвърлили идеята Европейския парламент да проведе разследване за "Азербайджанската пералня", показват резултатите от гласуване, проведено в сряда (гласуване 33 в документа). С изключение на социалистите Петър Курумбашев и Момчил Неков, всички останали депутати от ГЕРБ, ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО, Светослав Малинов от ДСБ, и Николай Бареков, са гласували срещу допълнението към Резолюция за човешките права и корупцията, с която Парламентът се призовава да осъди купуването на влияние от страна на Баку и да разследва обвиненията, изнесени в мащабно журналистическо разследване. Сергей Станишев и Георги Пирински не са участвали в гласуването според списъка.

Въпреки позицията на българите, евродепутатите като цяло са приели допълнението с 349 гласа за, 290 против и 42 въздържали се. След това резолюцията е одобрена с мнозинство от почти всички депутати.

"Капитал" се свърза с двама от депутатите, гласували против, но те не пожелаха да коментират официално. Единственото, което казаха и двамата представители, беше че са объркани от гласуването и не могат да дадат точно обяснение на вота си, като единият обеща да "проучи какво е станало". Видно от гласуването, цялата група на Европейската народна партия, където са депутатите от ГЕРБ и Малинов, е дала гласа си против допълнението, въпреки че са подкрепили основната резолюция. Вероятно става дума за някаква партийна линия на европейската партия, която е била последвана от българските представители. Интересно е, че сред вносителите на поправката е българката Костадинка Кунева, която е синдикалист в Гърция и в момента е евродепутат от съседната държава.

Обновено към 15.09.

Самият Малинов официално е коментирал в профила си във Фейсбук следното:

""Аферата с Азербайджанската перачница трябва, разбира се, да се разследва от компетентните органи. Основанието ми да гласувам против поправката, в която изрично се упоменава случаят, е желанието ни да запазим всеобхватността на текста. Практиката е, че в резолюции от общ характер не се споменават отделни държави и конкретни случаи. Моля да отбележите, че след приемането на поправката гласувам "за" резолюцията с така вкараното в нея допълнение. Ето защо, твърденията, че съм против разследването са неверни. Това е и официалната позиция на християндемократите и либералите в Парламента. Да се намеква, че тези две партийни фамилии биха защитавали корупционни практики като тази в Азербайджан е абсурдно.""

В разследването на 17 медии и организации от различни държави (сред които и българският сайт "Биволъ") се доказва как от 2012 до 2014 г., представители на азербайджанския елит са превели 2.9 милиарда долара към европейски политици, купували са луксозни стоки и имоти и са прали пари. Сред засегнатите от разкритията беше и съпругът на генералния директор на Юнеско Ирина Бокова - Калин Митрев, който е български представител в ЕБВР. До него през осем превода са стигнали 425 хил. евро. Последващи разследвания на "Биволъ" показаха, че парите за Митрев са превеждани от най-вероятно кухи фирми, свързани със скандални обществени поръчки в Азербайджан.

Българското правителство отказа да вземе решение по казуса с Митрев, като прехвърли топката към ЕБВР. Пред "Guardian" от европейската банка коментираха, че той е представител на София и като такъв, само тукашните власти могат да решат дали да го оттеглят или не.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  ages avatar :-|
  ages

  Е, следване на партийна линия. Нямат и съвест? Малинов, защо така?

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  Подозирах, че е резолюция на ЕП, но докато стигна до "изплютото камъче" доста се озорих. И преди имаше медиен шум около една резолюция. Нещата се проясниха чак когато публикуваха резолюцията и хората се убедиха, че е хибридно написана. Поне у мен остана усещането, че резолюциите са огромни документи, а не решения и общо взето пет пари не струват.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  А някой замисля ли се защо Азербайджан изведнъж стана проблемен?

  Страната не от вчера си е класическа азиатска сатрапия. След разпада на СССР и обявяването на независимост първият секретар на местната компартия Гейдар Алиев стана демократичен президент. Чак до смъртта си. Синът му Илхан го наследи на поста и управлява вече 14 години. От тази година прекрасната му жена - Мехрибан, му е първи виципрезидент... И така явно - до живот. Там няма опозиция, а несъгласните са в затвора.

  ЕС изобщо не забелязваше това, защото Азебрайджан бе отглеждан като единствената реална алтернатива на руските газови доставки по южния газов коридор. Газът от каспийското находище Шах Дениз трябваше да пълни набързо умрелият газопровод НАБУКО и явно вече умиращите Трансанадолски и Трансадриатически газопроводи. Явно Пакистан ще се радва на азерския газ...

  Та: някой замисля ли се защо Азербайджан изведнъж стана проблемен?

  Защото започна прекалено да се огъва под натиска на Москва... Вследствие на което престана да желае да подклажда конфликта в Нагорни Карабах. Не желае да допусне джихадисти от Сирия на територията си. Вече не с хепи за американската логистика към Афганистан. Илхан взе да се вслушва и в Техеран покрай Каспийското сътрудничество.

  А резолюциите ги пишат обикновено тия, дето са пропуснали да се възползват от щедро предлаганите пари...

  Кво стана с Бокова, Капитал? Как така само като съпруга я споменавате? Не е ли персонално спомената в резолюцията?
  Жалко...

 • 4
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Малинов, защо?

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  М/ународното журналистическо разследване определи "Азербайджанската пералня" като "хайверна дипломация", другото име на корупцията. Което не е попречило на депутатите от ЕНП да гласуват против разследването. Поведение на истински десни политици! :(
  Наближава времето за следващите избори за ЕП, по-малко от 2 години остават. Със сигурност Светльо Малинов ще отговаря и на въпроси, свързани с това гласуване.

 • 6
  vaticana avatar :-P
  vaticana

  До коментар [#5] от "Bramasole":

  Ти вярваш ли си? Ще питаш Малинов? След 3 години? Отсега си запиши въпросите на маншетите. С тебешир.

 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Джамбазки плътно до съпартиеца си Бареков

 • 8
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Явно хората в БГ са се примирили, че корумпирани боклуци са тези които управляват държава и нашите представители в ЕП са същите неморални лица следващи партийната линия.

 • 9
  antitrol avatar :-|
  antitrol

  До коментар [#3] от "D-r D":

  сложих ти един плюс. защото всеки ден, с всеки пост, си заработваш честно и усърдно 30-те рубли.

  иначе всеки сателит, всяка дупка, която работи с Техеран и Масква трябва да бъде притискана, уличавана, санкционирана и преследвана.

  един ден ще стигнем и до твоите работодатели, комуне.

  ти ще си този, който ще се навърта около бюрото по труда да моли за къшей хляб!

 • 10
  mihail_p avatar :-|
  mihail_p

  тоя па Малинов.
  ей какви са тея изсмукани оправдания.
  какво било трябвало. как се било правело.
  кога стана циганин, кога ти почерне гъза.
  май си живееш в паралелната държава,
  в която си летиш до Брюксел през седмица
  и нищиш европеските дела с изпечени политици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход