Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
31 15 сеп 2017, 11:33, 40065 прочитания

Докога ще растат заплатите

Ако доходите ви не се увеличават през последните години или не си вършите добре работата, или сте на грешното място и в грешния сектор

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Къде и как се случват промените

Как Румъния се изтегля за косата

Заплатите в Румъния растат в резултат на множество административни повишения в публичния сектор, като така стимулира икономиката, но последствията в дългосрочен план са притеснителни

Заплатите в IT и във финансовия сектор

От "да започнеш със 2500 лв. на месец" до "да мигрираш в друг сектор"

Темата накратко

- Растежът на икономиката и на заетостта вдига средното възнаграждение в страната с по 8-10% на година, а очакванията на повечето бизнеси и анализатори са този темп да се задържи и през 2018 г.


- Увеличението може да достигне и до 20% за определени сектори като производство и за хора с конкретни умения.

- Повишението обаче няма да реши проблема с липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка по-дългосрочно

Ако са честни с вас, мениджърите в големите компании от търговията ще ви кажат, че не могат да намерят служители за магазините си най-вече на онези места в страната, където има новоразкрити заводи. През последните няколко години бяха наети десетки хиляди души, основно в производството на авточасти. Това засмукване на хора доведе и до още един ефект: офертата в индустрията вече е с няколкостотин лева повече, отколкото в сектора на търговията с бързооборотни стоки.

В София пък преди няколко месеца "Лидл България" прибегна до непознат досега ход: публично обяви заплатите, които дава за новоназначени продавачи - бруто 1000 лв. на месец. Заедно с това от веригата съобщиха и за увеличение със 17% на предлаганото досега възнаграждение. Подобна публичност на заплатите е нетипична не само за сектора, а и за България. И вероятно е свързана с все по-изострящия се проблем на бизнеса - липсата на хора.С оживлението на икономиката, започнало преди няколко години, се съвзе и пазарът на труда. За да се стигне до второто тримесечие на 2017 г., когато заетостта, измерена като процент от икономически активното население, достигна рекордни за България нива - надхвърли 2/3 от работоспособното население. След като банката кадри изтъня, бизнесът започна да се конкурира за привличане на таланти и през заплатите. Допълнителен тласък дойде и от отварянето на общия европейски пазар за българските работници.

Така за миналата година ръстът на средното брутно възнаграждение в частния сектор по данни на Националния статистически институт (НСИ) е над 10%, а очакванията на икономисти и специалисти по подбор на персонал са този темп на увеличение да се запази през тази, а и през 2018 г. Вдигането може да достигне и до 20% за определени сектори и за конкретни позиции. Или както казва Георги Ангелов от "Отворено общество" - за първи път от много години насам квалифицираният служител е в позицията на силния и може да избира къде и срещу какво възнаграждение да работи. Подобен прозорец имаше за кратко точно преди кризата, но след това започнаха масовите съкращения, а заплатите в определени сектори дори се свиха.

Двоен ръст

"Като цяло ниските и средните заплати буквално се удвоиха за последните 10 години. Изключително много се развиха производството, аутсорсингът, недвижимите имоти, строителството, финансовите услуги", казва Надя Василева, управляващ директор на компанията за човешки ресурси ManpowerGroup България. И допълва, че във финансовия сектор има окрупняване, но заплатите вървят нагоре и това е свързано с липсата на достатъчно кадри на българския пазар. В същото време последното изследване на Manpower за пазара на труда показва, че апетитът за наемане на служители ще се изостри към края на годината, а план да разширят персонала си имат компании от всякакви сектори и региони (виж графиките). От анкетираните 620 работодатели 14% са заявили, че имат намерение да наемат нови служители до края на 2017 г. Този резултат поставя България на четвърто място в ЕС след Унгария, Гърция и Румъния.

Срещу засиленото търсене обаче невинаги стои адекватно предлагане - все повече компании твърдят, че не могат да намерят хора с нужната им квалификация и умения. "Конвенционалната теория ни учи, че когато увеличим цената на нещо, предлагането също расте. Когато обаче имаш нужда от повече програмисти или строителни техници, броят им няма как да нарасне веднага. Те ще станат повече след 5-6 години. В краткосрочен план хората ги няма и всъщност трябва да се предлага не 7-10%, а 15-25% увеличение на заплатите, за да се задържат", твърди Лъчезар Богданов от Industry Watch.

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) казва, че според него около две трети от ръста на възнагражденията сега идва от пазара и под една трета - от административни мерки като увеличение на минималната заплата и осигурителни прагове. "Има много показатели, които сочат и изсветляване на икономиката - миналата година беше почти нулева откъм ръст на заетост, а приходите от данък общ доход бяха доста над разчета. А и заплатите в частния сектор отдавна растат повече от тези в обществения. Тези две неща на мен ми говорят за постепенно изсветляване на икономиката", допълва Алексиев.

София не е България

Към юни според НСИ средната брутна работна заплата в страната достига 1027 лв. Увеличението на годишна база е 9.7% при 1.9% инфлация за същия период. Подобни ръстове, но по тримесечия, статистиката засича и от началото на тази година, но в реално изражение увеличението е по-ниско в сравнение с миналата заради завърналата се инфлация (виж графиката). Тези показатели обаче са много условни - в някои сектори и за определени позиции възнагражденията се покачват много по-осезаемо, в други - почти незабележимо. Различно е и по региони - докато за София град средната заплата към юни е почти 1400 лв. по данни на НСИ, в област Видин тя все още е под 700 лв., т.е. разликата между най-развитото икономически населено място, където безработица почти няма, и най-бавно развиващото се, е двойна.
В краткосрочен план хората ги няма и всъщност трябва да се предлага не 7-10%, а 15-25% увеличение на заплатите, за да се задържат", казва Лъчезар Богданов от Industry Watch

Фотограф: Капитал

Затова и ръстът на възнагражденията, който засича статистиката, не се усеща еднакво от всички работещи. "Все още няма разбивки, които да ни дадат представа за медианната заплата в икономиката. През 2014 г. само 30% от хората имаха възнаграждение около или над средното за страната. Изкривяването идва от столицата и от някои икономически дейности, при които заплатите са по-високи. Както и от администрацията, която е основно в София", казва Алексиев.

Мениджър човешки ресурси в компания от аутсорсинг индустрията разказва, че политиката им е да не предлагат различни възнаграждения в градовете, в които имат офиси. "Въпреки това се вижда, че в провинцията с нивата, които даваме, е изключително лесно да се намерят хора. Въпросът е, че трудно се намират такива, които да са подготвени за това, което очакваме от тях", казва той. И допълва, че в Пловдив възнагражденията напоследък са се вдигнали повече, отколкото в другите градове заради икономическата зона и струпването на много заводи. В същото време във Велико Търново, където безработицата е ниска, няма голям ръст на очакванията за заплатите.
Липсата на хора изисква да си по-креативен - да откриеш завод в Северозападна България или да осигуриш транспорт от други населени места, или пък да организираш обучения и преквалификация и в крайна сметка трябва да предложиш и по-добро заплащане", е мнението на Георги Ангелов от "Отворено общество"

Фотограф: Капитал

Къде растат най-много

IT и аутсорсингът традиционно се сочат за сектори, в които възнагражденията са хем високи, хем растат. И докато в аутсорсинг индустрията, свързана с обслужване на клиенти, заплатите на новопостъпилите средно са около 1000-1500 лв., то в IT сектора може да се говори за тези суми, но в евро (виж текста "Заплатите в IT и във финансовия сектор").

Богданов допълва, че растежът на заплати винаги е концентриран в сектори, в които има инвестиционен бум към дадения момент. "От друга страна, има международна конвертируемост - това беше видимо както при програмистите, така и при шофьорите. Международният транспорт дърпа шофьори и заплатите им през последните 7-8 години са се удвоили", казва икономистът. Според него в бъдеще ще растат и възнагражденията в строителството: "Сега се работи с по-малко хора спрямо десет години по-рано, но за сметка на това с повече оборудване и машини. Строителите лесно си намират и работа в чужбина. А съчетано и с възстановяване на търсенето на имоти и жилища, цялата тази група фактори предразполага бързо нарастване на квалифицираните строителни работници", допълва Богданов.

Друг сектор, в който заплатите се вдигат, е промишлеността. В последните години инвестициите там се увеличават и една голяма част от тях са в заводи за компоненти за автомобилната промишленост. "От последните 14 тримесечия може би в 12 заплатите в този сектор растат по-бързо от средните за страната. Остават с около 100 лв. по-ниски от средната, но и самият сектор включва различни бизнеси", са наблюденията на Явор Алексиев.

Любомир Станиславов, главен изпълнителен директор на "Аутомотив клъстер България", обяснява, че автомобилните компании плащат доста по-добре от тези в други сектори, където има аналогични дейности, тъй като трудът формира едва 3%-6% от крайната цена на автомобила. "Това им помага да задържат персонала. Липсата на хора е най-големият проблем в момента. Дори има повече глад за "бели якички", за специалисти", допълва Станиславов.

В добивната индустрия ръстовете са по-ниски - с 2% до 5% на година, но през миналата средната заплата в сектора е била 1377 лв. "Това е резултат от модернизацията на процесите и увеличаването на производителността. При нас тя е 2.5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Освен това през последните години компаниите започнаха да отделят много внимание на обучението на персонала, което дава повишение както на квалификацията, така и на заплатите", разказва Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара.

Дори и в сектори, в които традиционно заплатите са по-ниски, като текстилната индустрия, нивата са нагоре. "В рамките на последните две години нивото на заплащане в сектора се е увеличило поне с 25%. Средната заплата вече е около и над 700 лв. - това е осигурителният праг. Причината за ръста е недостигът на кадри. Всички браншове искат да задържат специалистите, с които разполагат, тъй като не функционира система за професионално образование и липсва интерес към производството. През следващата година заплатите ще продължат да вървят нагоре", прогнозира Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Страхът да не изгубят хора е силен за почти всички работодатели. В машиностроителния бранш например увеличението на средния осигурителен доход за работещите в различните подсектори на машиностроенето е от 36 до 59% за периода 2013 - 2017 г. "На редица места, особено при леярството, големият ръст е резултат не толкова от увеличената производителност на труда, колкото от тревогата на ръководствата на фирмите да задържат работещите, за да не напуснат. Най-висок е ръстът през последната година. Ако темповете на нарастване на производството се задържат, заплатите ще се увеличават и през 2018 г.", обяснява Илия Келешев, председател на Камарата по машиностроене. Същото е и в металургията. Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, казва, че през 2016 г. средната заплата в сектора е била 1246 лв. Според нея и през 2018 г. ще има лек ръст заради тенденцията за поскъпване на металите и стремежът да се запазят хората.

Купонът няма да е вечен

Повсеместните нагласи за ръст на заплатите са добра новина за работещите, но обърква плановете на някои бизнеси.

"В момента работодателите се сблъскват със следния проблем: те имат някакъв работещ бизнес модел с хора и заплащане, което към момента на назначаването им е било адекватно. Сега обаче трябва да назначат нови хора на по-високи заплати. Което определено е доста стресиращо и деструктивно за съществуващия бизнес модел", казва Надя Василева. И допълва, че когато един мениджър си е направил разчет компанията и бюджетът й за заплати да се развива по една траектория с определени разходи, този разход не може да се покачва без някакъв таван, освен ако производителността не се повиши. "В един момент, в който нивата на заплащане станат неблагоприятни за работодателите, те ще престанат да инвестират в България и ще търсят по-благоприятни дестинации", допълва тя.

Георги Ангелов обаче дава малко по-различна перспектива - дори и след като се вдигнат нивата на заплатите, България вероятно ще остане дестинацията с най-ниски разходи на труд в ЕС. В момента те са около 4-5 евро на час при 25 евро средно за ЕС. "Липсата на хора изисква да си по-креативен - да откриеш завод в Северозападна България или да осигуриш транспорт от други населени места, или пък да организираш обучения и преквалификация и в крайна сметка трябва да предложиш и по-добро заплащане. От тази гледна точка сега в сравнение с преди няколко години е по-трудно за бизнеса да намери хора, но в сравнение с Германия например тук пак е по-добре", допълва той.

Така остава дългосрочният проблем - липсата на достатъчно квалифицирани кадри. А с все по-влошаващата се демография и намаляващия дял на населението в трудоспособна възраст България ще става все по-непривлекателна като инвестиционна дестинация. "Проблемът е стратегически. Нужно е образование и квалификация. Повишението на заплатите се движи от липсата на работна ръка, но няма да реши проблема", обобщава Любомир Митов, главен икономист на Unicredit за Централна и Източна Европа. 

По темата работи и Иглика Филипова
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела

Решението бе взето след деветчасово заседание на съвета, което започна със скандални разправии и продължи на закрито

9 апр 2020, 419 прочитания

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

9 апр 2020, 1057 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Заплатите в IT и във финансовия сектор

От "да започнеш със 2500 лв. на месец" до "да мигрираш в друг сектор"

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10