Подводни течения в БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Подводни течения в БСП

Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството

Подводни течения в БСП

Докато двамата силни в партията - Кирил Добрев и Румен Овчаров подкрепят Корнелия Нинова, тя няма от какво да се притеснява

Елена Старидолска
18320 прочитания

Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството

© Надежда Чипева


Темата накратко

- Корнелия Нинова изглежда като безспорен лидер на БСП, след като върна около 500 000 избиратели към левицата

- Вътрешната й опозиция е разединена засега, но съпротивата срещу няколко инициативи на "Позитано" 20 успя

- Откъде идва напрежението и може ли да застраши сегашното ръководство на партията

Снимките, на които областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов води хоро с активисти в навечерието на 9 септември в собствения си хотел, засега не притесняват лидера на социалистите Корнелия Нинова. На банкета, който предшестваше традиционния събор в местността Копривките, известен като "Малката Бузлуджа", бяха само трима от по-известните опозиционери на "Позитано" 20 - Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Асен Гагаузов. А Гергов, основното острие по медиите срещу Нинова, е поканил лично всички областни председатели на партията. Някои изпратили заместници или по-ниско ниво активисти, а други се извинили с деветосептемврийски ангажименти. Миков също не стигнал до събора, а бил сред местни съпартийци във Видинско на личната за БСП дата.

Случката е показателна за т.нар. вътрешна опозиция в БСП, представляваща разнородна смес от разочаровани партийци, които търсят реванш. Първата й съставка определи самата Нинова, след като прокара решението депутати от партията с повече от 12 години стаж да не могат да се кандидатират повече за Народно събрание. В тази група попадат познати лица като Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Ангел Найденов и др. Механично в нея влиза и Георги Пирински, който в момента е в европарламента.

Втората група се оформи след скандала с Георги Гергов заради т.нар. ЦУМ гейт. А третата е около Красимир Янков, бивш организационен секретар, който познава добре структурите в страната и помогна на Нинова да стане председател, но няколко месеца по-късно тя го отстрани от изпълнителното бюро.

За вътрешна опозиция в някаква степен може да мине и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Тази комбинация от хора не е единна, не се води от Гергов и дори се дразни от етикета "про ГЕРБ крило", лепнат й заради него, но всеки за себе си има причини да иска отстраняването на Нинова.

Какво не й харесват

Извън личната мотивация критиките към нея са и заради подхода й - "тя не може да обединява, не е екипен играч, мнителна и подозрителна, не може да раздава територии и да търси баланси", "обеща допитване до партията за по-важните въпроси, а решава в тесен кръг или еднолично" или "критикува самоцелно опонентите, няма гъвкавост, не лансира повече лица от БСП, не търси експертиза, а заема първосигнала позиция "анти". Според недоволните и по рейтингите личало, че Нинова буксува. След почти интуитивно следваните успешни линии в президентските избори от есента на 2016 г. и донякъде в парламентарните през март т.г. доброто впечатление започва да се изчерпва заради няколко по-сериозни стъпки накриво.

Председателят на БСП обаче на този етап е защитена по две линии - процедурата за евентуалното й отстраняване е твърде сложна (то трябва да бъде поискано от повече от половината членове на партията или първо да се промени уставът на конгрес), а освен това има зад гърба си подкрепата на две силни фигури в лицето на Кирил Добрев и Румен Овчаров. Ако един от двамата се отдръпне, ще има "ситуация", както казват опозиционерите. Ако това направи бившият икономически и енергиен министър, може да се стигне и до обединението на недоволните зад една фигура. Тя ще се търси от средите на софийската организация.

Председателят на Градския съвет на БСП в София, общински съветник и член на Изпълнителното бюро Калоян Паргов
Фотограф: Анелия Николова

Председателят й Калоян Паргов е член на ръководството на БСП, ръководи и групата с общински съветници в столицата, но не е от най-тесния кръг на Нинова. В София той по-скоро се държи балансирано, когато се налага, има път и към ГЕРБ, и към десните политически сили.

Кандидат от софийската структура обаче ще срещне конкуренцията на Красимир Янков, който е вече с няколко обиколки напред, тъй като в последните месеци посещава различни структури из страната.

Въпреки че има най-силно медийно присъствие Георги Гергов е далече от обединител на опозицията срещу Корнелия Нинова. Той опита друга тактика - да стане председател на движение "Русофили", но не успя. Следващият му ход може би ще е да реанимира собствената си телевизия.

Красимир Янков (вляво) и Георги Гергов като делегати на 49-тия конгрес на БСП. Двамата бяха членове на Изпълнителното бюро, но сега са в опозиция, макар и не непременно заедно
Фотограф: Надежда Чипева

Какво могат да постигнат

Докъде стига силата на недоволството в БСП, когато отделните течения тръгнат в една посока, се вижда от няколко заседания на националния съвет и парламентарната група. Пленумите напоследък трудно събират кворум, което означава, че членовете на т.нар. широко ръководство не смятат за нужно да присъстват на заседанията и да гласуват. В "класическа" партия като БСП обаче националният съвет е с ключова роля за функционирането й - оттам минават законодателните инициативи, приоритите в управлението, номинациите на водачите на депутатски листи, както и одобрението на имената на кметове в местния вот, промените в изпълнителното бюро и всяко негово по-важно решение. На пленум на "Позитано" 20 именно кандидат-премиерът Пламен Орешарски за първи път обяви имената на министрите в правителството през 2013 г.

Вътрешната опозиция на Нинова брои 35 верни на ръководството членове и три полулегитимни решения на националния съвет. Според недоволните без нужния кворум е сменено изпълнителното бюро (73 гласа от 183 членове), промените в Изборния кодекс са одобрени от едва 53-ма, а пък 44-ма са гласували за последния законопроект за борба с корупцията и на практика текстът не е приет, а само инициативата по принцип.

Критиките към проекта са именно заради процедурата - той беше обявен изненадващо от Корнелия Нинова на Бузлуджа, а после представян в публичното пространство по време на парламентарната ваканция, без да е предварително съгласуван с партията. По него е работила адвокатската кантора "Илиев и партньори", която по неофициална информация има договор за около 50 000 лв. да помага за законодателството. Тя се включи и в промените в Изборния кодекс, които пък бяха спрени от парламентарната група, където също започва да се оформя кръг на недоволните.

Последният гаф на Нинова може да се окаже свързан с избора на членове на Висшия съдебен съвет. Нито депутатите на БСП, нито в националния съвет са наясно каква стратегия при гласуването трябва да се приложи. Въпреки че изслушването на номинираните, сред които шестима от социалистическата формация, приключи на 7 септември, въпросът кои ще бъдат подкрепени в пленарната зала не е обсъждан в никакъв формат. Формалната причина е, че изборът не попадна в предложения от ГЕРБ дневен ред за тази седмица и че Нинова претърпя лека катастрофа и не беше на последното заседание на червените депутати.

"Мушмули" за недоволните

Недоволните открито правят и все по-смели крачки встрани. Тази седмица стана ясно, че Янаки Стоилов, Михаил Миков, Георги Пирински, общинският съветник в София Борис Цветков и Дискусионният клуб за социална и местна политика в БСП, както и столичният район на партията "Искър" подкрепят инициатива за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на работещите и по-ниска ставка на ДДС за някои стоки. Те участват в нея заедно с АБВ, "Движение 21", представители на синдиката "Подкрепа", дискусионната мрежа за лява политика "Солидарна България", икономисти и други по-малки партии.

Знак, че тези процеси не остават незабелязани от "Позитано" 20, е предложението (лично на Корнелия Нинова), прокарано отново на последното заседание на пленума, с което се създаде вътрешен Правен съвет начело с Янаки Стоилов. В него по списък влязоха 23-мата юристи, членове на националния съвет. Няколко дни по-късно Миков, който е един от тях, написа отворено писмо, в което заявява, че отказва да участва с мотива, че целта е "да се демонстрира изкуствено вътрешнопартийно единство, включително по въпроси, по които не може да има такова – въпроси от голям политически характер, които някак си не са на вниманието на днешното ръководство". "Очевидно е и от последното заседание на националния съвет, че настоящото ръководство практикува политиката на свършените факти – вземане на решенията в тесен кръг, огласяване, а след това търсене на експертиза и обсъждане, защото дежурните клакьори са недостатъчни, за да убедят обществото, когато се предлагат несъстоятелни решения", казва още бившият председател на БСП. В същото време Стоилов получил немалко упреци, че приел да легитимира Нинова.

На "Позитано" 20 може вече да търсят и по-гъвкав подход към недоволните, но процесът ще отнеме време и енергия, а и не е ясно каква ще е цената, защото, както казва един от вътрешната опозиция, "те си мислят, че това е корпорация, че нещо раздават - раздават мушмули".

Темата накратко

- Корнелия Нинова изглежда като безспорен лидер на БСП, след като върна около 500 000 избиратели към левицата

- Вътрешната й опозиция е разединена засега, но съпротивата срещу няколко инициативи на "Позитано" 20 успя

- Откъде идва напрежението и може ли да застраши сегашното ръководство на партията

Снимките, на които областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов води хоро с активисти в навечерието на 9 септември в собствения си хотел, засега не притесняват лидера на социалистите Корнелия Нинова. На банкета, който предшестваше традиционния събор в местността Копривките, известен като "Малката Бузлуджа", бяха само трима от по-известните опозиционери на "Позитано" 20 - Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Асен Гагаузов. А Гергов, основното острие по медиите срещу Нинова, е поканил лично всички областни председатели на партията. Някои изпратили заместници или по-ниско ниво активисти, а други се извинили с деветосептемврийски ангажименти. Миков също не стигнал до събора, а бил сред местни съпартийци във Видинско на личната за БСП дата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK