Подводни течения в БСП

Докато двамата силни в партията - Кирил Добрев и Румен Овчаров подкрепят Корнелия Нинова, тя няма от какво да се притеснява

Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството
Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството    ©  Надежда Чипева
Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството
Все по-малко членове на Националния съвет на БСП идват на заседанията в централата на ул. "Позитано" 20, твърдят опозиционери на ръководството    ©  Надежда Чипева

Темата накратко

- Корнелия Нинова изглежда като безспорен лидер на БСП, след като върна около 500 000 избиратели към левицата

- Вътрешната й опозиция е разединена засега, но съпротивата срещу няколко инициативи на "Позитано" 20 успя

- Откъде идва напрежението и може ли да застраши сегашното ръководство на партията

Снимките, на които областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов води хоро с активисти в навечерието на 9 септември в собствения си хотел, засега не притесняват лидера на социалистите Корнелия Нинова. На банкета, който предшестваше традиционния събор в местността Копривките, известен като "Малката Бузлуджа", бяха само трима от по-известните опозиционери на "Позитано" 20 - Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Асен Гагаузов. А Гергов, основното острие по медиите срещу Нинова, е поканил лично всички областни председатели на партията. Някои изпратили заместници или по-ниско ниво активисти, а други се извинили с деветосептемврийски ангажименти. Миков също не стигнал до събора, а бил сред местни съпартийци във Видинско на личната за БСП дата.

Случката е показателна за т.нар. вътрешна опозиция в БСП, представляваща разнородна смес от разочаровани партийци, които търсят реванш. Първата й съставка определи самата Нинова, след като прокара решението депутати от партията с повече от 12 години стаж да не могат да се кандидатират повече за Народно събрание. В тази група попадат познати лица като Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Ангел Найденов и др. Механично в нея влиза и Георги Пирински, който в момента е в европарламента.

Втората група се оформи след скандала с Георги Гергов заради т.нар. ЦУМ гейт. А третата е около Красимир Янков, бивш организационен секретар, който познава добре структурите в страната и помогна на Нинова да стане председател, но няколко месеца по-късно тя го отстрани от изпълнителното бюро.

За вътрешна опозиция в някаква степен може да мине и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Тази комбинация от хора не е единна, не се води от Гергов и дори се дразни от етикета "про ГЕРБ крило", лепнат й заради него, но всеки за себе си има причини да иска отстраняването на Нинова.

Какво не й харесват

Извън личната мотивация критиките към нея са и заради подхода й - "тя не може да обединява, не е екипен играч, мнителна и подозрителна, не може да раздава територии и да търси баланси", "обеща допитване до партията за по-важните въпроси, а решава в тесен кръг или еднолично" или "критикува самоцелно опонентите, няма гъвкавост, не лансира повече лица от БСП, не търси експертиза, а заема първосигнала позиция "анти". Според недоволните и по рейтингите личало, че Нинова буксува. След почти интуитивно следваните успешни линии в президентските избори от есента на 2016 г. и донякъде в парламентарните през март т.г. доброто впечатление започва да се изчерпва заради няколко по-сериозни стъпки накриво.

Председателят на БСП обаче на този етап е защитена по две линии - процедурата за евентуалното й отстраняване е твърде сложна (то трябва да бъде поискано от повече от половината членове на партията или първо да се промени уставът на конгрес), а освен това има зад гърба си подкрепата на две силни фигури в лицето на Кирил Добрев и Румен Овчаров. Ако един от двамата се отдръпне, ще има "ситуация", както казват опозиционерите. Ако това направи бившият икономически и енергиен министър, може да се стигне и до обединението на недоволните зад една фигура. Тя ще се търси от средите на софийската организация.

Председателят й Калоян Паргов е член на ръководството на БСП, ръководи и групата с общински съветници в столицата, но не е от най-тесния кръг на Нинова. В София той по-скоро се държи балансирано, когато се налага, има път и към ГЕРБ, и към десните политически сили.

Кандидат от софийската структура обаче ще срещне конкуренцията на Красимир Янков, който е вече с няколко обиколки напред, тъй като в последните месеци посещава различни структури из страната.

Въпреки че има най-силно медийно присъствие Георги Гергов е далече от обединител на опозицията срещу Корнелия Нинова. Той опита друга тактика - да стане председател на движение "Русофили", но не успя. Следващият му ход може би ще е да реанимира собствената си телевизия.

Какво могат да постигнат

Докъде стига силата на недоволството в БСП, когато отделните течения тръгнат в една посока, се вижда от няколко заседания на националния съвет и парламентарната група. Пленумите напоследък трудно събират кворум, което означава, че членовете на т.нар. широко ръководство не смятат за нужно да присъстват на заседанията и да гласуват. В "класическа" партия като БСП обаче националният съвет е с ключова роля за функционирането й - оттам минават законодателните инициативи, приоритите в управлението, номинациите на водачите на депутатски листи, както и одобрението на имената на кметове в местния вот, промените в изпълнителното бюро и всяко негово по-важно решение. На пленум на "Позитано" 20 именно кандидат-премиерът Пламен Орешарски за първи път обяви имената на министрите в правителството през 2013 г.

Вътрешната опозиция на Нинова брои 35 верни на ръководството членове и три полулегитимни решения на националния съвет. Според недоволните без нужния кворум е сменено изпълнителното бюро (73 гласа от 183 членове), промените в Изборния кодекс са одобрени от едва 53-ма, а пък 44-ма са гласували за последния законопроект за борба с корупцията и на практика текстът не е приет, а само инициативата по принцип.

Критиките към проекта са именно заради процедурата - той беше обявен изненадващо от Корнелия Нинова на Бузлуджа, а после представян в публичното пространство по време на парламентарната ваканция, без да е предварително съгласуван с партията. По него е работила адвокатската кантора "Илиев и партньори", която по неофициална информация има договор за около 50 000 лв. да помага за законодателството. Тя се включи и в промените в Изборния кодекс, които пък бяха спрени от парламентарната група, където също започва да се оформя кръг на недоволните.

Последният гаф на Нинова може да се окаже свързан с избора на членове на Висшия съдебен съвет. Нито депутатите на БСП, нито в националния съвет са наясно каква стратегия при гласуването трябва да се приложи. Въпреки че изслушването на номинираните, сред които шестима от социалистическата формация, приключи на 7 септември, въпросът кои ще бъдат подкрепени в пленарната зала не е обсъждан в никакъв формат. Формалната причина е, че изборът не попадна в предложения от ГЕРБ дневен ред за тази седмица и че Нинова претърпя лека катастрофа и не беше на последното заседание на червените депутати.

"Мушмули" за недоволните

Недоволните открито правят и все по-смели крачки встрани. Тази седмица стана ясно, че Янаки Стоилов, Михаил Миков, Георги Пирински, общинският съветник в София Борис Цветков и Дискусионният клуб за социална и местна политика в БСП, както и столичният район на партията "Искър" подкрепят инициатива за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на работещите и по-ниска ставка на ДДС за някои стоки. Те участват в нея заедно с АБВ, "Движение 21", представители на синдиката "Подкрепа", дискусионната мрежа за лява политика "Солидарна България", икономисти и други по-малки партии.

Знак, че тези процеси не остават незабелязани от "Позитано" 20, е предложението (лично на Корнелия Нинова), прокарано отново на последното заседание на пленума, с което се създаде вътрешен Правен съвет начело с Янаки Стоилов. В него по списък влязоха 23-мата юристи, членове на националния съвет. Няколко дни по-късно Миков, който е един от тях, написа отворено писмо, в което заявява, че отказва да участва с мотива, че целта е "да се демонстрира изкуствено вътрешнопартийно единство, включително по въпроси, по които не може да има такова – въпроси от голям политически характер, които някак си не са на вниманието на днешното ръководство". "Очевидно е и от последното заседание на националния съвет, че настоящото ръководство практикува политиката на свършените факти – вземане на решенията в тесен кръг, огласяване, а след това търсене на експертиза и обсъждане, защото дежурните клакьори са недостатъчни, за да убедят обществото, когато се предлагат несъстоятелни решения", казва още бившият председател на БСП. В същото време Стоилов получил немалко упреци, че приел да легитимира Нинова.

На "Позитано" 20 може вече да търсят и по-гъвкав подход към недоволните, но процесът ще отнеме време и енергия, а и не е ясно каква ще е цената, защото, както казва един от вътрешната опозиция, "те си мислят, че това е корпорация, че нещо раздават - раздават мушмули".