Завръщат ли се отвличанията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Завръщат ли се отвличанията

Двама от четиримата осъдени от групата на "Наглите" - Данчо Релето и Поли Културиста

Завръщат ли се отвличанията

Организираната престъпност обича слабата държава

18383 прочитания

Двама от четиримата осъдени от групата на "Наглите" - Данчо Релето и Поли Културиста

© Красимир Юскеселиев


– Отвличането на Адриан Златков завърши благоприятно за него и семейството му, но отново напомни за страховете отпреди десетина години.

– Капацитетът на службите за разкриването и предотвратяването на такива престъпления е силно ограничен в резултат на продължаващите с десетилетия реформи.

"Ако искаме, можем да отвлечем и президента". Така неизвестен член на бандата "Наглите" се обръща към един от отвлечените през 2007 г. За двете години съществуване групата успява да направи 11 отвличания и няколко опита. Невъзможността на МВР да влезе в следите им толкова дълго време кара членовете на групата да се почустват недосегаеми.

На 17 декември 2009 г. ядрото от извършителите са задържани от полицията. Операцията е кръстена "Наглите" от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Той вече е осъзнал невероятния PR потенциал, който показната борба с престъпността има. Особено в държава, в която царстват беззаконието и страхът, който брутални престъпления като отвличанията насаждат.

Четирима човека от групата, чиято численост в един момент достига близо 30 души, получават големи присъди. От 2009 г., ако изключим отвличането на дъщерята на наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо през 2013 г., досега отвличанията за откуп в България бяха преустановени.

И така до септември 2017 г., когато неизвестни все още извършители отвлякоха 25-годишния Адриан Златков, син на собственика на автокъща "Софавто" Антон Златков. След 11 дни в плен и платен откуп от малко над 500 хил. лв. той е освободен.

"Ние знаем, че такова едно отвличане пречи не само на бизнеса, то пречи на всеки един от нас, то всява страх. Надявам се максимално бързо да се разкрие престъплението", каза не особено убедително вътрешният министър Валентин Радев в сряда, когато трябваше да бъде изслушан във връзка със случая.

При всички положения отвличането на Адриан Златков събуди страховете от 2009 г. И повдигна редица въпроси

Защо има отвличания?

Отвличанията за откуп са феномен на държави, в които организираната престъпност е силна, а държавата слаба. По данни на NYA International, цитирани от CNBC, 35% от отвличанията за откуп през 2014 г. са извършени в Азия, 30% в Африка, 21% в Северна (предимно Мексико) и Южна Америка (Колумбия и Бразилия), 12% са в Близкия изток и 12% в Европа (предимно в Русия).

До създаването на групата на "Наглите" отвличанията за откуп в България са изолирани и са свързани предимно с уреждането на други взаимоотношения. Дори и през мутренските години отвличанията са насочени към "бизнеспартньори", дължащи пари, а не към случайни граждани, набелязани заради имущественото им състояние.

Дори отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, неразкрито и до днес, не е типично отвличане за откуп, защото по време на преговорите е станало ясно, че похитителите имат и други мотиви.

"Наглите" са първата специализирала се в материята група. По съществото си тя представляваше "дрийм тийм" от различни бандити - автокрадци, извършители на грабежи и взломни кражби, картови измами и т.н. За малко над двегодишното си съществуване те успяват да получат близо 5 млн. лв. откупи от близките на отвлечените.

Големият въпрос, който остана без отговор, е дали Ивайло Евтимов - Йожи и Прокопи Прокопиев - Културиста са на върха на групата. От откупите не е открит нито един лев.

Тази седмица пред жълт сайт бившият съветник от ДАНС и знакова фигура от силовото застраховане Алексей Петров обяви, че това е бившият директор на следствието Бойко Найденов. Последният заяви, че ще съди Петров.

Според източник на "Капитал", работил пряко по групата, трудно може да с говори за някого, който е бил над тях. "Групата в различни моменти е достигнала 30 човека, идващи от различни престъпни групи, в които със сигурност може да има друга йерархия", коментира още той.

Общото между всички отвлечени от "Наглите" е, че те по някакъв начин са имали допир с някой от престъпната група - от познанства до общо криминално минало.

Основната версия при отвличането на Адриан Здравков също е в тази посока. Бащата на момчето се ползва с почтено име в средите, не се свързва с криминалния контингент, но заради факта, че е кредитор на стотици, е бил обект на заплахи и нападения.

Как се разкриват и предотвратяват такива престъпления и защо е трудно на службите да се справят?

Групата на "Наглите" е разкрита чрез класически за полицейското разузнаване способ - агентурна информация. Мрежата от информатори сред криминалния контингент и защитата на свидетели са двата основни механизма не само за откриването на такива престъпления, но и за тяхното предотвратяване (малко известен факт е, че пак благодарение на информатор през 2009 г. полицията предотвратява отвличане на едър бизнесмен от туристическия бранш, планирано от "Наглите").

"Изграждането на агентурна мрежа е процес доверие", коментира за "Капитал" високопоставен полицейски служител, работил пряко по разкриване на групите за отвличания.

Доверие, което трудно може да се изгради в контекста на брауновите движения на реформата на службите, която наблюдаваме през последните 12 години:

През 2005 г. ГДБОП, службата, която трябва да противодейства на такива престъпления, е "понижена" в дирекция към "Национална полиция". През 2008 г. от МВР е извадено контраразузнаването, за да бъде изпратено в ДАНС. През 2009 г. ГЕРБ връщат стария модел. През 2013 г. следва нова реформа, с която ГДБОП се влива в ДАНС, от МВР е извадена агенцията за подслушване и следене, закрит е отделът към главния секретар за внедряване на офицери под прикритие, а прокуратурата започва да проверява всеки месец оперативните разработки на службите. През 2014 г. е възстановен моделът от 2009 г.

"Това местене на кутийки и правомощия води до пренастройване на филтрите. Контраразузнавачи, събирали информация за националната сигурност, започват да разследват организирана престъпност и обратното", разказва източникът ни.

Пагубно действат за службата и безпринципните назначения на "доверени" полицейски началници, които демотивират служителите.

Не на последно място институционалното противопоставяне в самия правоохранителен сектор нанася щети. Завършилото с пълно фиаско разследване на техниката за мобилно подслушване (т.нар. кечъри), пряко в резултат от конфликта между Цветан Цветанов и Сотир Цацаров след падането на ГЕРБ от власт през 2013 г., изважда на показ (и от конспирация) този метод на работа, но не само - насажда страх сред служителите, че във всеки един момент могат да станат жертва на прокуратурата, когато техните началници са станали политически неудобни.

Случаят "Червей", при които в продължение на близо година е бил осъществен нерегламентиран достъп до информационните масиви на МВР и сървърите, през които минава подслушването, също е показателен за това колко пробити са правоохранителните институции.

Защо няма информация за случая?

И главният прокурор Сотир Цацаров, и вътрешният министър Валентин Радев призоваха да не се изнася информация по случая. Такава тече постоянно от ден първи от МВР, което, разбира се, може да е контролиран процес. Интересното в случая е друго - председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов неясно по каква процедура показа в понеделник пред bTV, че има информация от разследването: "Засега няма информация похитителите да са част от "Наглите". По-скоро е нова групировка, с нови цели. Няма как да бъдат споделени анализите от разследването."

Отказът на МВР да говори (официално) по случая, който без съмнение е от обществен интерес, насочи медиите към жертвата и неговите роднини. Къщата на семейство Златкови край София, близо до която е станало отвличането, е обсадена от ден първи на престъплението. Въпреки молбите на близките да не бъдат тормозени, те са принудени да отговарят всекидневно на абсурдни въпроси като как се чувстват и колко са отслабнали.

Неадекватното информиране за такива инциденти има и реално измерение. При едно от отвличанията от "Наглите" похитеното момче е успяло да убеди похитителите си, че са сбъркали и той е друг човек, като посочил други имена и ЕГН. Бил е пред освобождаване, но тогава навсякъде излязла новината, че именно то е изчезнало. Това отприщило гнева на "Наглите" и те упражнили физическа агресия спрямо него.

– Отвличането на Адриан Златков завърши благоприятно за него и семейството му, но отново напомни за страховете отпреди десетина години.

– Капацитетът на службите за разкриването и предотвратяването на такива престъпления е силно ограничен в резултат на продължаващите с десетилетия реформи.

"Ако искаме, можем да отвлечем и президента". Така неизвестен член на бандата "Наглите" се обръща към един от отвлечените през 2007 г. За двете години съществуване групата успява да направи 11 отвличания и няколко опита. Невъзможността на МВР да влезе в следите им толкова дълго време кара членовете на групата да се почустват недосегаеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  etty1 avatar :-(
  etty1

  Всичко започва от малките неща. От семейството, където не четат книги, но гледат долнопробна телевизия 24 часа, оставят децата си, без никаква разумна причина родени, на грижите на роднини, често възрастни и без авторитет и изкупват физическото и духовното си отсъствие с пари за вещи - таблети, още по-големи телевизори, бързи коли, с които децата убиват себе си, но и други невинни във всекидневното риалити Need for Speed по вълнообразните нови пътища, построени от Премиера, в роята му на Строител. В ролята на Супермен същият лично се намесва във всяко криминално събитие с голям медиен отзвук и с очарователна свенливост приема горещите благодарности на пострадалите, че се е заел с техния случай. Деца убиват деца, а мутри пребиват граждани по кръстовища, отвличат пред строгия поглед на властта, села със стотина жители на възраст 70 плюс получават стадиони за милиони, а на други селски игрища, като от филм на ужасите, деца намират смъртта, премазани от необезопасени врати, не за първи път. Вицепремиерът по тишината и демографията да се погрижи за вече родените българчета, за тяхното опазване и лечение. А гражданите, ако има такива, да се събудим, докато има нещо за спасяване, вместо да чистим един ден в годината, да пазим като свое общественото по 365 дни!

 • 2
  v_l avatar :-|
  v_l

  Мутрите се връщат с пълната програма ... просто няма функционираща държава, която да ги спре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK