Бъг в системата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъг в системата

Георги Чолаков е председател на Второ отделение във Върховния административен съд, където е съдия от 2012 г.

Бъг в системата

Изборът за председател на Върховния админситративен съд може да обърка този за ВСС

12850 прочитания

Георги Чолаков е председател на Второ отделение във Върховния административен съд, където е съдия от 2012 г.

© Анелия Николова


* Президентът Румен Радев даде ясен знак, че може и да не назначи Георги Чолаков за шеф на ВАС.

* Аргументите за това са достатъчно.

* Ходът му може да обърка сметките за избора за членовете на ВСС от парламентарната квота.

Изборът на новия Висш съдебен съвет (ВСС) и на новия председател на Върховния административен съд (ВАС) са двата основни показателя, по които Европейската комисия ще оцени след няколко месеца дали България има политическа воля да продължи съдебната реформа.

Фактът, че Брюксел се е фокусирал върху тях, не е основният аргумент, който прави тези две събития от властовия календар на управляващите важни. Кой ще бъде във ВСС и кой ще управлява ВАС доста опосредствано засяга европейските политици, но много пряко засяга българските граждани. Съдебният съвет ще назначава, уволнява и повишава прокурори и съдии през следващите пет години, а председателят на ВАС ще формира лицето на административното правосъдие до 2025 г.

Половината от ВСС се конституира от съдиите и прокурорите, а другата половина - от парламента. И ако първият избор мина нормално и прозрачно, този от парламента се превърна в пълен фарс. На кандидатите не бяха задавани почти никакви въпроси, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов пришпорваше номинираните, сред които и върховни съдии, може би защото имаше някаква по-важна работа. За управляващите изслушването беше досадна процедура преди гласуването на кандидатите, които отдавна бяха разпределени по постове между ГЕРБ и ДПС.

Подобен беше сценарият и за председателя на ВАС. След като първоначално изборът на фаворита на лобитата във ВСС и съдия в същия съд Георги Чолаков изглеждаше несигурен, в крайна сметка те получиха зелена светлина и в понеделник с мнозинство от 20 гласа съветът реши да го предложи на президента Румен Радев, който по конституция назначава "тримата големи" (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор) в съдебната власт.

"...с проведения напълно прозрачно избор на нов председател на ВАС и с редицата други мерки, които правителството прие по последния мониторингов доклад, смятам, че ще изпълним препоръките от него. Този мониторинг на практика трябва да отпадне, защото изигра своята роля", каза в интервю за "24 часа" евродепутатът Емил Радев, чиято съпруга е съдия във ВАС и сред номиниралите Георги Чолаков магистрати.

Това, което управляващите не бяха сметнали, е, че без БСП няма как да проведат избора за ВСС в парламента. Социалистите имат два пъти повече кандидати от местата, които са им отредени, и в същото време са незаобиколим фактор, тъй като държат ключа към квалифицираното мнозинството от 160 гласа, нужно за членовете на ВСС. В този контекст в сряда пред "Нова телевизия" президентът Румен Радев даде ясен знак, че може и да не подпише указа за Чолаков, което би объркало сметките и за новия ВСС.

А не е като държавния глава да няма аргументи за такова решение. Кандидатурата на Георги Чолаков да беше гласувана като всяко друго ключово назначение от отиващия си след месец състав на ВСС - след очевадна предварителна договорка и пълно пренебрежение към фактите. А те са достатъчно ясни.

Безупречният кандидат

Няколко дни преди избора на Чолаков в сайт, известен с това, че е сред малкото медии успели да интервюират Делян Пеевски, се появи неподписана публикация, в която се изнасяше информация за имотни сделки на кандидата за председател за ВАС. Няколко часа по-късно написаното изчезна.

Както за Георги Чолаков, така и за другия кандидат - Соня Янкулова, имаше категорични становища и на етичната комисия към ВСС, и на инспектората към него (институцията, която проверява имуществото на магистратите), че при тях няма нищо съмнително.

За какво става дума. През юни 2006 г. новозагорският адвокат Илиян Петков, който е приятел на Георги Чолаков и се занимава с ВЕИ, сключва серия от предварителни договори с физически лица от Балчик и околните села. В тях е записано, че те трябва да му прехвърлят собствеността до 10.10.2020 г., а ако не го направят освен продажната цена (която в зависимост от размера на площите варира от 4 до 9 хил. евро) дължат и неустойка от 15 хил. лв. Същият ден при нотариус Георги Чолаков (той е нотариус от 2009 до 2012 г.) върху имотите е вписана ипотека в полза на Петков.

През ноември 2011 г. Илиян Петков сключва серия от договори за цесия с Георги Чолаков като му прехвърля правата си по сключените пет години по-рано предварителни договори. Вместо да получи пари Чолаков се съгласява цената по договора да бъде приспадната от дълг, който Петков има към него.

Професор по търговско право от Софийския университет коментира, че тази серия от сделки му прилича на "лихварска схема, целяща заобикалянето на забраната по чл. 152 от Закона за задълженията и договорите". Този текст казва, че "съглашение, с което се уговаря предварително, че ако задължението не бъде изпълнено, кредиторът ще стане собственик на вещта, както и всяко друго съглашение, с което се уговаря предварително начин за удовлетворение на кредитора, различен от този, който е предвиден в закона, е недействително."

Пред "Капитал" Петков обясни, че е искал да инвестира в тези земи, но е загубил интерес и е предложил да ги продаде на Чолаков, който имал интерес. При изслушването му пред ВСС Георги Чолаков пък обясни, че Петков му дължал пари (50 хил. лв.) и затова му прехвърлил правата си по тези договори.

На въпрос защо не е декларирал пред ВСС тези вземания, Чолаков отговори, че те не са парични, а към момента на сключване на цесията той не е бил магистрат. При всички положения процедурата по избор не внесе яснота за тези сделки.

Въпроси изникват и около друга сделка, сключена от Чолаков, информация за която има в регистрите, но не е коментирана нито от ВСС, нито от инспектората към него. Става дума за купен от Георги Чолаков апартамент в столичен квартал през 2003 г., когато той е адвокат. Сделката е по данъчна оценка. Продавачи са Стефка Георгиева и съпругът й Румен, които са го придобили няколко години по-рано от родителите на Румен срещу издръжка и гледане. През 2012 г. родителите искат да развалят чрез съда договора и тогава разбират, че апартаментът е продаден на Георги Чолаков.

Две години по-късно те завеждат ново дело - за недействителна сделка, с което искат продавачите и купувачът да им платят получените от продажбата пари. Пред съда родителите обясняват, че Стефка и Румен са продали апартамента на Чолаков, без да ги уведомят, "на цена повече над три пъти по-ниска от пазарната оценка". Процесът е прекратен седмица преди избора на Чолаков, тъй като единият от родителите умира, а другият е на преклонна възраст и няма сили да води делото.

В цялата история Георги Чолаков можеше да бъде добросъвестен купувач, незапознат със семейните истории около жилището. В действителност обаче Стефка Георгиева и Георги Чолаков са били в една кантора, а през 2009 г. майката на бъдещия председател на ВАС купува от Стефка Георгиева дялове в медицинска лаборатория в Сливен.

Разбира се, в тези сделки може да няма нищо нередно, но работа беше на ВСС да събере всички факти около тях и да убеди обществото в това. Кадровият орган на съдебната власт предпочете обаче да замете случая под килима, както постъпи и при избора на Георги Колев преди седем години за шеф на ВАС, на Владимира Янева за шеф на СГС и на Сотир Цацаров за главен прокурор. Общото между тях пак бяха подозрителни и странни имотни сделки.

Не толкова автентичната подкрепа на съдиите

Още в началото на процедурата за новия председател на ВАС президентът беше казал, че ще назначи този съдия, който е подкрепен от колегите си. Зад кандидатурата на Георги Чолаков, който през последните 25 години е бил съдия в Котел и Сливен, адвокат, синдик, административен съдия в Сливен и София, нотариус и съдия във ВАС, първо застана сегашният председателя на ВАС Георги Колев, а впоследствие беше подкрепена от 57 от 91 съдии там. Кандидатурата на Соня Янкулова, която беше другият претендент за поста, получи 22 гласа, а 12 съдии въобще не присъстваха.

Преглед на списъка на гласувалите съдии от ВАС за Чолаков показа, че от 57-те души 24 са назначени по времето на Георги Колев, а 7 заемат ръководни длъжности - шефове на отделения, председателят и неговите двама заместници.

Член на ВСС коментира пред "Капитал", че конкурсите за назначения във ВАС са минавали под диктовката на Колев и сред назначените за титуляри съдии почти няма такива, които да не са били командировани от него в съда. "Веднъж бях в комисия за такъв избор и много си изпатих, знам за какъв натиск става дума" коментира съдия от ВАС. Тези детайли подриват внушението за автентична колегиална подкрепа за Чолаков.

Сметки под въпрос

Основният аргумент срещу назначаването на Чолаков, за който Румен Радев намекна, беше, че новият председател на ВАС е трябвало да бъде избран от следващия ВСС, който ще работи с него. И тук е напълно прав - отиващият си състав на съвета генерира такова скандали, че преди две години дори от ГЕРБ поискаха оставката му, но впоследствие забравиха за това.

Гласуването на кандидатурата на Чолаков очевидно беше последната поръчка за членовете на скандалното мнозинство, която трябваше да изпълнят, преди да да се върнат обратно в съдебната система на по-високи от предишните си длъжности - по заслуги.

Събитията от последната седмица показват, че тези сметки могат да се окажат криви. Ако се стигне до ситуация новият ВСС да преизбира Чолаков, изходът не се очертава толкова ясен.

* Президентът Румен Радев даде ясен знак, че може и да не назначи Георги Чолаков за шеф на ВАС.

* Аргументите за това са достатъчно.

* Ходът му може да обърка сметките за избора за членовете на ВСС от парламентарната квота.

Изборът на новия Висш съдебен съвет (ВСС) и на новия председател на Върховния административен съд (ВАС) са двата основни показателя, по които Европейската комисия ще оцени след няколко месеца дали България има политическа воля да продължи съдебната реформа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Ако Румен Радев спре избора на Георги Чолаков ще призная президента за човек с достойнсво който с право е държавен глава на България.

  Ако Румен Радев не спре избора на Георги Чолаков, ще призная президента за част от коптора на политическото ни блато.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Май не е точно така. Има неудовлетворени интереси на БСП и сигурно това е причината Радев да отложи назначаването.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "Евгения Петрова":

  И аз точно това бих допълнил. Досега (неочаквано за мен), Румен Радев следва стриктно партийни линии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK