Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 15 сеп 2017, 12:59, 9075 прочитания

Бъг в системата

Изборът за председател на Върховния админситративен съд може да обърка този за ВСС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
* Президентът Румен Радев даде ясен знак, че може и да не назначи Георги Чолаков за шеф на ВАС.
* Аргументите за това са достатъчно.
* Ходът му може да обърка сметките за избора за членовете на ВСС от парламентарната квота.

Още по темата

Идва ли последният мониторингов доклад на ЕК

Председателството на Съвета на ЕС поставя България в изключително изгодна позиция

20 окт 2017

Президентът Румен Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

Топката е върната към новия Висш съдебен съвет, който трябва да реши дали да започне процедурата отново

4 окт 2017

Кой кой е в новия Висш съдебен съвет?

Ето хората, които ще кадруват в съдебната система до 2022 г.

20 сеп 2017

Парламентът реши да унижи докрай кандидатите за Висшия съдебен съвет

Изборът ще бъде в сряда сутринта, номинираните са уведомени по телефона след края на работния ден във вторник

19 сеп 2017

Съдебната власт е на входа и на изхода на всяко управление

Колкото повече се бави изборът на ВСС, толкова повече позициите на управляващите отслабват

18 сеп 2017

Ще помръднат ли колелата на демокрацията

Конфликтите около назначенията в съдебната власт

15 сеп 2017

Десни партии призовават Радев да не подписва назначението на Чолаков във ВАС

Докато президентът "проучва въпроса" растат исканията за връщане на избора

14 сеп 2017

Договорки отлагат избора за Висшия съдебен съвет

Най-вероятно в основата е неразбирателство между ГЕРБ и БСП

13 сеп 2017

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Последната дума е на президента Румен Радев, който трябва да реши дали да издаде указ за назначаването на Георги Чолаков

11 сеп 2017

Изборът на новия Висш съдебен съвет (ВСС) и на новия председател на Върховния административен съд (ВАС) са двата основни показателя, по които Европейската комисия ще оцени след няколко месеца дали България има политическа воля да продължи съдебната реформа.

Фактът, че Брюксел се е фокусирал върху тях, не е основният аргумент, който прави тези две събития от властовия календар на управляващите важни. Кой ще бъде във ВСС и кой ще управлява ВАС доста опосредствано засяга европейските политици, но много пряко засяга българските граждани. Съдебният съвет ще назначава, уволнява и повишава прокурори и съдии през следващите пет години, а председателят на ВАС ще формира лицето на административното правосъдие до 2025 г.

Половината от ВСС се конституира от съдиите и прокурорите, а другата половина - от парламента. И ако първият избор мина нормално и прозрачно, този от парламента се превърна в пълен фарс. На кандидатите не бяха задавани почти никакви въпроси, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов пришпорваше номинираните, сред които и върховни съдии, може би защото имаше някаква по-важна работа. За управляващите изслушването беше досадна процедура преди гласуването на кандидатите, които отдавна бяха разпределени по постове между ГЕРБ и ДПС.

Подобен беше сценарият и за председателя на ВАС. След като първоначално изборът на фаворита на лобитата във ВСС и съдия в същия съд Георги Чолаков изглеждаше несигурен, в крайна сметка те получиха зелена светлина и в понеделник с мнозинство от 20 гласа съветът реши да го предложи на президента Румен Радев, който по конституция назначава "тримата големи" (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор) в съдебната власт.

"...с проведения напълно прозрачно избор на нов председател на ВАС и с редицата други мерки, които правителството прие по последния мониторингов доклад, смятам, че ще изпълним препоръките от него. Този мониторинг на практика трябва да отпадне, защото изигра своята роля", каза в интервю за "24 часа" евродепутатът Емил Радев, чиято съпруга е съдия във ВАС и сред номиниралите Георги Чолаков магистрати.Това, което управляващите не бяха сметнали, е, че без БСП няма как да проведат избора за ВСС в парламента. Социалистите имат два пъти повече кандидати от местата, които са им отредени, и в същото време са незаобиколим фактор, тъй като държат ключа към квалифицираното мнозинството от 160 гласа, нужно за членовете на ВСС. В този контекст в сряда пред "Нова телевизия" президентът Румен Радев даде ясен знак, че може и да не подпише указа за Чолаков, което би объркало сметките и за новия ВСС.

А не е като държавния глава да няма аргументи за такова решение. Кандидатурата на Георги Чолаков да беше гласувана като всяко друго ключово назначение от отиващия си след месец състав на ВСС - след очевадна предварителна договорка и пълно пренебрежение към фактите. А те са достатъчно ясни.

Безупречният кандидат

Няколко дни преди избора на Чолаков в сайт, известен с това, че е сред малкото медии успели да интервюират Делян Пеевски, се появи неподписана публикация, в която се изнасяше информация за имотни сделки на кандидата за председател за ВАС. Няколко часа по-късно написаното изчезна.

Както за Георги Чолаков, така и за другия кандидат - Соня Янкулова, имаше категорични становища и на етичната комисия към ВСС, и на инспектората към него (институцията, която проверява имуществото на магистратите), че при тях няма нищо съмнително.

За какво става дума. През юни 2006 г. новозагорският адвокат Илиян Петков, който е приятел на Георги Чолаков и се занимава с ВЕИ, сключва серия от предварителни договори с физически лица от Балчик и околните села. В тях е записано, че те трябва да му прехвърлят собствеността до 10.10.2020 г., а ако не го направят освен продажната цена (която в зависимост от размера на площите варира от 4 до 9 хил. евро) дължат и неустойка от 15 хил. лв. Същият ден при нотариус Георги Чолаков (той е нотариус от 2009 до 2012 г.) върху имотите е вписана ипотека в полза на Петков.

През ноември 2011 г. Илиян Петков сключва серия от договори за цесия с Георги Чолаков като му прехвърля правата си по сключените пет години по-рано предварителни договори. Вместо да получи пари Чолаков се съгласява цената по договора да бъде приспадната от дълг, който Петков има към него.

Професор по търговско право от Софийския университет коментира, че тази серия от сделки му прилича на "лихварска схема, целяща заобикалянето на забраната по чл. 152 от Закона за задълженията и договорите". Този текст казва, че "съглашение, с което се уговаря предварително, че ако задължението не бъде изпълнено, кредиторът ще стане собственик на вещта, както и всяко друго съглашение, с което се уговаря предварително начин за удовлетворение на кредитора, различен от този, който е предвиден в закона, е недействително."

Пред "Капитал" Петков обясни, че е искал да инвестира в тези земи, но е загубил интерес и е предложил да ги продаде на Чолаков, който имал интерес. При изслушването му пред ВСС Георги Чолаков пък обясни, че Петков му дължал пари (50 хил. лв.) и затова му прехвърлил правата си по тези договори.

На въпрос защо не е декларирал пред ВСС тези вземания, Чолаков отговори, че те не са парични, а към момента на сключване на цесията той не е бил магистрат. При всички положения процедурата по избор не внесе яснота за тези сделки.

Въпроси изникват и около друга сделка, сключена от Чолаков, информация за която има в регистрите, но не е коментирана нито от ВСС, нито от инспектората към него. Става дума за купен от Георги Чолаков апартамент в столичен квартал през 2003 г., когато той е адвокат. Сделката е по данъчна оценка. Продавачи са Стефка Георгиева и съпругът й Румен, които са го придобили няколко години по-рано от родителите на Румен срещу издръжка и гледане. През 2012 г. родителите искат да развалят чрез съда договора и тогава разбират, че апартаментът е продаден на Георги Чолаков.

Две години по-късно те завеждат ново дело - за недействителна сделка, с което искат продавачите и купувачът да им платят получените от продажбата пари. Пред съда родителите обясняват, че Стефка и Румен са продали апартамента на Чолаков, без да ги уведомят, "на цена повече над три пъти по-ниска от пазарната оценка". Процесът е прекратен седмица преди избора на Чолаков, тъй като единият от родителите умира, а другият е на преклонна възраст и няма сили да води делото.

В цялата история Георги Чолаков можеше да бъде добросъвестен купувач, незапознат със семейните истории около жилището. В действителност обаче Стефка Георгиева и Георги Чолаков са били в една кантора, а през 2009 г. майката на бъдещия председател на ВАС купува от Стефка Георгиева дялове в медицинска лаборатория в Сливен.

Разбира се, в тези сделки може да няма нищо нередно, но работа беше на ВСС да събере всички факти около тях и да убеди обществото в това. Кадровият орган на съдебната власт предпочете обаче да замете случая под килима, както постъпи и при избора на Георги Колев преди седем години за шеф на ВАС, на Владимира Янева за шеф на СГС и на Сотир Цацаров за главен прокурор. Общото между тях пак бяха подозрителни и странни имотни сделки.

Не толкова автентичната подкрепа на съдиите

Още в началото на процедурата за новия председател на ВАС президентът беше казал, че ще назначи този съдия, който е подкрепен от колегите си. Зад кандидатурата на Георги Чолаков, който през последните 25 години е бил съдия в Котел и Сливен, адвокат, синдик, административен съдия в Сливен и София, нотариус и съдия във ВАС, първо застана сегашният председателя на ВАС Георги Колев, а впоследствие беше подкрепена от 57 от 91 съдии там. Кандидатурата на Соня Янкулова, която беше другият претендент за поста, получи 22 гласа, а 12 съдии въобще не присъстваха.

Преглед на списъка на гласувалите съдии от ВАС за Чолаков показа, че от 57-те души 24 са назначени по времето на Георги Колев, а 7 заемат ръководни длъжности - шефове на отделения, председателят и неговите двама заместници.

Член на ВСС коментира пред "Капитал", че конкурсите за назначения във ВАС са минавали под диктовката на Колев и сред назначените за титуляри съдии почти няма такива, които да не са били командировани от него в съда. "Веднъж бях в комисия за такъв избор и много си изпатих, знам за какъв натиск става дума" коментира съдия от ВАС. Тези детайли подриват внушението за автентична колегиална подкрепа за Чолаков.

Сметки под въпрос

Основният аргумент срещу назначаването на Чолаков, за който Румен Радев намекна, беше, че новият председател на ВАС е трябвало да бъде избран от следващия ВСС, който ще работи с него. И тук е напълно прав - отиващият си състав на съвета генерира такова скандали, че преди две години дори от ГЕРБ поискаха оставката му, но впоследствие забравиха за това.

Гласуването на кандидатурата на Чолаков очевидно беше последната поръчка за членовете на скандалното мнозинство, която трябваше да изпълнят, преди да да се върнат обратно в съдебната система на по-високи от предишните си длъжности - по заслуги.

Събитията от последната седмица показват, че тези сметки могат да се окажат криви. Ако се стигне до ситуация новият ВСС да преизбира Чолаков, изходът не се очертава толкова ясен.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием 4 Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ вече е факт

23 фев 2018, 2872 прочитания

Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса 6 Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса

Над половината от общо 442 хил. касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите трябва да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лв., а ефектът - спорен

23 фев 2018, 2903 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Инфлацията нараства до 1.4% през август

Основни движещи сили продължават да са храните и природният газ

Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - около 10% от населението е зад граница, а миграцията на млади и активни хора се засилва. Изборите няма да решат това

Валутните преводи все още са ни скъпи

България е в зоната за еврови парични трансфери SEPA, но с много малки изключения това не се отразява на качеството и таксите за клиентите

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Лъчезар Бояджиев is present

Можем ли да вярваме в нещо днес и познаваме ли истински средата си? Художникът подсказва отговорите с две изложби

Кино: "Принцесата на покера"

За печалбата от загубите е режисьорският дебют на големия сценарист Арън Соркин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: София и автомобилите - когато няма мърдане

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2018 Прочетете