Инфлацията нараства до 1.4% през август

Основни движещи сили продължават да са храните и природният газ

Високо поскъпване сред храни и напитки на годишна база се наблюдава при кафето, чаят и какаото (с 8%).
Високо поскъпване сред храни и напитки на годишна база се наблюдава при кафето, чаят и какаото (с 8%).    ©  Анелия Николова
Високо поскъпване сред храни и напитки на годишна база се наблюдава при кафето, чаят и какаото (с 8%).
Високо поскъпване сред храни и напитки на годишна база се наблюдава при кафето, чаят и какаото (с 8%).    ©  Анелия Николова

След четири поредни месеца на забавяне на темпа на инфлацията показателят колебливо се покачва до 1.4% на годишна база през август, сочат данните на НСИ. За сравнение - през юли цените нараснаха с 1.3%. Поскъпването продължава да е най-силно изразено при газообразните горива, топлоенергията и храните. В същото време един от двигателите на инфлацията от началото на годината в страната и Европа - цените на петрола, вече не са на нива значително над миналогодишните и ефектът им намалява.

На месечна база индексът на потребителските цени отново е положителен, макар и промяната да е малка - 0.1%. Най-значително е увеличението при стоките и услугите в транспортния сектор в резултат на поскъпване спрямо юли на пътническия въздушен транспорт (8.5%) и горивата за лични транспортни средства (1.3%).

Без промяна в двигателите

Положителен продължава да е приносът на храните върху ценовото равнище в страната - годишното увеличение е 2.7%. Въпреки че това не е най-голямата промяна за месеца, тя е най-значителна, тъй като групата стоки представлява близо една трета от потребителската кошница. Съответно влиянието върху определянето на цените в страната е най-съществено. Високо поскъпване спрямо същия период на миналата година се наблюдава при кафето, чая и какаото (с 8%), месото и месните продукти (6.7%), маслата и мазнините (6.3%). От друга страна ценовото равнище дърпат надолу зеленчуците, които поевтиняват с 4% през август.

Друг фактор са стоките от категорията "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива", където поскъпването е 3.6%. Причината: предимно цените на газообразните горива и топлоенергията, при които увеличението е съответно 18.4% и 16.8% на годишна база. Подобни темпове започнаха от 1 април тази година с административното повишение на цената на природния газ с 30% след одобрението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Същевременно обаче газът е основен компонент в определянето на цените на топлоенергията, което се отрази и на нейната стойност. И други стоки в групата отбелязват по-високи цени спрямо година по-рано като събиране, отвеждане и третиране на отпадъчни води (4.6%) и други услуги, свързани с жилището (3.7%).

Същевременно най-голямо е поскъпването в сектор "Образование" - 4.8% спрямо същия период на миналата година. Ефектът върху общата инфлация в страната обаче е минимален, тъй като образованието е с най-ниското тегло сред всички групи стоки и услуги в потребителската кошница - под 1%.

Цените зад граница

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) също отчита ръст в България както на месечна база (с 0.2%), така и спрямо юли 2016 г. (с 0.7%). Това обаче е значително под средното ниво, което се очаква за еврозоната през август - 1.5% по ХИПЦ, като темпът леко се ускорява спрямо отчетените през юли 1.3%. Противно на националните данни обаче, цените на енергията ще бъдат с най-силното увеличение на годишна база. Въпреки това приносът им е малък, тъй като теглото в общата потребителска кошница е сред най-ниските. Предварителните данни на Евростат сочат, че цените на услугите са основният двигател на инфлацията през август.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход