Река Въча "пресъхна" за почистване

Според кмета на Кричим се извършват превантивни мерки срещу наводненията. Няколко дни обаче местни хора ловяха и унищожаваха пъстърва необезпокоявано

Река Въча е пресушена за пореден път тази годна. Първият беше през юли заради ремонтните дейности на близкия хидровъзел "Цанков камък".
Река Въча е пресушена за пореден път тази годна. Първият беше през юли заради ремонтните дейности на близкия хидровъзел "Цанков камък".
Река Въча е пресушена за пореден път тази годна. Първият беше през юли заради ремонтните дейности на близкия хидровъзел "Цанков камък".
Река Въча е пресушена за пореден път тази годна. Първият беше през юли заради ремонтните дейности на близкия хидровъзел "Цанков камък".
Дейностите по почистване ще приключат на 21 септември, един ден по-рано от предвиденото, каза кметът на Кричим Атанас Калчев. Дотогава има полицейски контрол срещу бракониери

За втори път това лято река Въча пресъхва. Този път под град Кричим. За това съобщиха няколко риболовни организации в социалните мрежи и сайтът bigfish.bg. По тяхна информация водата под участъка е напълно спряна, а останалата в речното корито риба била събирана от жители на града, често с градинска техника, което си личи и от снимките в изданието. Причината за пресушаването обаче не е ремонт на близкия ВЕЦ "Кричим", който е собственост на Националната електрическа компания (НЕК), а превантивните мерки срещу наводнения, които кметът на общината Атанас Калчев е предприел. Целта е речното корито, което е част от урегулираната зона на града, да бъде почистено от храстовидна растителност, която на места преминава в дървесна, и разстилане на новообразуваните наноси, каза самият той пред "Капитал".

Превантивни действия

По думите на Калчев тези действия са задължение на кметовете в съответствие с изисквания на Закона за водите. В тази връзка миналата седмица той е входирал искане в регионалната басейнова дирекция, а тя от своя страна към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които трябва да разрешат намаляването на водните количества в реката. В резултат е изменен графикът на работа на трите ВЕЦ-а - "Въча 1" , "Въча 2" и "Кричим", за периода от 18 до 22 септември 2017 г. в часовете от 8.30 до 17.30 ч. Според официално изявление на кмета е подсигурен и 1 час авариен коридор при евентуално належащо изпускане на водни количества. Пред "Капитал" той посочи, че дейностите по почистването на практика ще приключат един ден по-рано - още на 21 септември, и през почивните дни нивото във водата в нея ще бъде възстановено.

Кметски задължения

По думите на Калчев коритото на реката трябва да е идеално чисто в случай на непредвидени залпови изпускания на вода на трите язовир. Подобни почиствания са правени по негово искане както през 2012 г. за 40 дни, така и през 2014 и 2015 г. за по пет дни. Точно затова той изрази учудването си, че този път се е стигнало до такава ескалация на напрежението. "Няма да се поддам на натиск за прекратяване на дейностите от страна на природозащитни организации и местни псевдообщественици. Аз обичам България, обичам природата и ценя нейните ресурси, редовен член съм на местното рибарско сдружение и подпомагам борбата му срещу бракониерството и безцелното унищожаване на рибата, но съм и кмет и имам задължения като такъв. Спирането на водния отток в определения часови диапазон в рамките на пет дни няма да повлияе на нивото на подпочвените води в новите и по-дълбоки тръбни кладенци на ВиК Пловдив за питейна вода", пише кмета в своето изявление.

Свидетели и снимки обаче показват, че действително има масово вадене на пъстърва и активности в коритото на реката край Кричим. Недоволството на риболовни клубове идва от факта, че всяка година правят разходи за зарибяване на реката, а при пресушаването им се унищожава рибата в нея - или заради бракониери, или заради спадане на нивото й на кислород.

Мерки срещу бракониерите

За да се преустанови мародерството в реката, след пресушаването й освен местната полиция коритото вече се охранява и от доброволци от "Гражданска защита" към общината. След като Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е била уведомена за случая от природозащитници, в помощ срещу бракониерите са се включили и трима техни представители.

Поредно пресушаване

В средата на юли река Въча беше пресушена заради годишния планов ремонт на язовир "Цанков камък". Тогава според риболовни организации също са измрели тонове риба, което доведе до протести пред екоминистерството. Впоследствие ремонтът на язовира, който ще струва 80 хил. лв., доведе до внасянето на сигнали в прокуратурата от страна на ГЕРБ и словесни престрелки между тях и БСП заради злоупотребите при изграждането на водното съоръжение.