С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
21 сеп 2017, 16:44, 14286 прочитания

Газови войни

Липсата на комуникация и използването на готови модели спънаха опита за пазарни правила в газовия сектор

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Новите тарифи за пренос и достъп до газопреносната мрежа не само ще увеличат разходите на потребителите, но могат да блокират алтернативните доставки на газ от Гърция.
Руската "Газпром" ще продължи да плаща по досегашни цени, въпреки че това е против европейските правила.
Отлагането на важни решения с години обикновено води до прибързaни решения и припряност в последния момент, а резултатът е обратен на очаквания. Настоящият опит за въвеждане на европейски регламенти за газовия пазар, които целят да създадат повече пазарна конкуренция, е ярка демонстрация на това правило. Въпреки че правилата са приети от европейските институции още през 2009 г., а по тяхното прилагане в България се работи поне от 2011 г., сега, когато те реално трябва да заработят, се оказа, че не само няма да доведат до повече конкуренция, т.е. по-ниски тарифи за потребителите, но ще се окажат в техен ущърб. В крайна сметка от въвеждането на новите правила ще спечели само газовият оператор "Булгартрансгаз", чиито цени ще се индексират след близо 10 години без промяна, което е добре за амбициозните газови проекти на управляващите.

Точно това е причината в последните няколко седмици да се надигне вълна на недоволство от страна на големите индустриални компании (които са основните консуматори на природен газ), топлофикациите и газоразпределителните дружества срещу намерението на държавата след 5 години протакане да въведе модел за изчисление на транспортните разходи за природен газ. Новият модел не само увеличава разходите им, но може да се окаже и поредната пречка пред влизането на нови играчи на българския пазар. В края на миналата седмица с отворено писмо срещу въвеждането на новите такси излезе и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която заяви, че е против непрекъснатото увеличение на тарифите за пренос на газ до българските индустриални потребители без икономически обоснована необходимост от това.


Засега обаче държавата в лицето на Министерството на енергетиката и КЕВР предпочитат да си затворят очите и ушите и да изчакат бурята да мине. След водена основно през медиите дискусия и две срещи между засегнатите страни единствената отстъпка, която беше постигната, е за ново отлагане на модела.

Пет години нищо, накрая - шамари

Изискванията за въвеждане на отделни тарифи за всяка входно-изходна точка съществуват още от 2009 г. като тяхната цел е да се гарантират равни условия на достъп на всички потребители до газопреносните системи в страните от ЕС. За целта обаче всяка страна трябва да се съобрази с специфичните характеристики на своя пазар. Едната е степента на либерализация, която специално на българския пазар все още е твърде ниска, тъй като страната продължава да разчита основно на един доставчик (руската "Газпром") и един основен търговец - държавната "Булгаргаз". Вероятно това е и една от причините въвеждането на новия модел за определянето на тарифите за пренос и достъп да се протака във времето, а цената на "Булгартрансгаз" (собственик и оператор на газовата мрежа) за пренос да остане непроменена от 2005 г. - 19.73 лв. за 1000 куб. метра газ.Новият модел на тарифиране беше представен още в края на 2012 г. пред заинтересованите страни и журналисти. Анализ как новото ценообразуване ще се отрази на цените обаче така и не е направен, въпреки че оттогава досега големите потребители на газ многократно са настоявали за това. Вместо това те получават уверения от "Булгартрансгаз", че увеличение на тарифите няма да има.

Пет години по-късно институциите в енергетиката изведнъж се разбързаха и новият тарифен модел трябваше да бъде въведен до 1 октомври. За целта енергийният регулатор прие дълго чаканата Методика за определяне на цените за пренос и достъп. Въз основа на нея в началото на август КЕВР определи и необходимите приходи на "Булгартрансгаз" за следващата година, на чиято база пък компанията определи и различните тарифи за пренос и достъп на 5 входни и 7 изходни точки.

Така потребителите на газовата мрежа видяха за пръв път черно на бяло новите тарифи и изведнъж разбраха, че обещанията всъщност не са съвсем верни и увеличението ще е между 60 и 100% (разликата идва от различния тип потребление и отклоненията от него, което налага купуването на по-скъпия тримесечен, месечен или дневен продукт вместо годишен). От началото на октомври различните групи потребители ще плащат средно около 29 лв. за 1000 куб.м. Дори по-притеснителна е логиката на промените, която на доста места изглежда напълно изгубена.

Газ от Гърция - не

Избраният от "Булгартрансгаз" модел се използва в повечето страни от ЕС. При него 90% от необходимите годишни приходи трябва да се покриват от цените за капацитет (който се заявява и плаща независимо дали впоследствие ще бъде използван), а останалите 10% - от реална услуга по пренос. До момента на практика българските потребители са плащали само втория компонент. Логиката на избрания модел обаче се къса още тук, тъй като в останалите европейски страни капацитетът на преносната мрежа е запълнен и има силна конкуренция, докато в България нейната използваемост е едва 40%. Едно от основните искания на ползвателите на мрежата е това съотношение между тарифите за капацитет и пренос да се промени.

Според източници от "Булгартрансгаз" логиката е чрез приходите от продажбите на капацитет - които би трябвало да са относително стабилна величина, операторът да покрие постоянните си разходи, които са едни и същи независимо от вида на модела.

"Булгартрансгаз" има свобода сам да определя тарифите за различните входно-изходни точки. Така се получава, че според публикуваните в началото на август тарифи за капацитет тези за прохождащия внос на газ от Гърция са с 33% по-скъпи от румънската входна точка, през която се внася руският газ. От началото на следващата година "Булгартрансгаз" планира и поскъпване на тарифите, при които разликата между южната и северната входна точка ще достигне 42%. Опасенията на индустрията, че подобна ценова политика може да блокира вноса на алтернативни доставки, изглеждат напълно основателни. "Така или иначе и в момента вносът от юг е с 30% по-скъп", коментира изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов.

И макар от "Булгартрансгаз" да не пожелаха да отговарят на какво се дължи това ценообразуване, източници от компанията коментираха, че то може да се обясни с това, че от входната точка при Негру вода на румънската връзка до националната мрежа има 70 км и капацитет от 23 млрд. куб. метра. В същото време гръцката връзка е с много по-голяма дължина до националната мрежа от приблизително 250 км и капацитет 3 млрд. куб. метра. т.е. изисква много повече разходи за поддръжка при значително по-малко генерирани приход. Бивши ръководители на компанията обаче коментират, че за да не се блокира вносът на алтернативен газ от юг, може все пак да се помисли за намаляване на таксите или известно балансиране между тях.

Другият видим проблем на новия модел е, че на практика той няма да засегне таксите, които "Газпром" плаща за транзита на газ през страната ни за Турция, Гърция и Македония. Става въпрос за близо 15 млрд. куб. метра годишно, за които руският монополист ще продължи да плаща по 12 лв. на 1000 куб. метра (според данните за пренесени количества и приходите от тях). Въпреки че руската компания има дългосрочен договор за пренос и ползва само транзитните газопроводи, разликата в цената за нея и за местните търговци и потребители става драстична.

"Единственият подход, който може да гарантира справедливост, е всички да плащат по един и същ принцип. Не може да променяш правилата само за онези клиенти, които ти гарантират една седма от приходите. Това създава бариера пред либерализацията на пазара", казва Светослав Иванов.

Кой ще спечели

Единственият положителен ефект от въвеждането на новия модел всъщност ще има за "Булгартрансгаз". Причината е, че това е удобен момент нейните цени да се индексират за пръв път от 10 години (виж графиката). От финансовите отчети на компанията се вижда още, че пренесените количества газ за този период са намалели от 20.9 на 19 млрд. куб. метра годишно, в резултат на което себестойността на услугата се е увеличила от 4.73 лв. до 11.54 лв. за преноса на 1000 куб. метра. Дори и при това положение обаче компанията печели добре – за последните десет години натрупаната чиста печалба е в размер на 810 млн. лв. "Предприятие с толкова голяма печалба и с толкова малки инвестиции в частния сектор не може да има, защото би реинвестирало печалбата си", смята Светослав Иванов.

Според индустрията от новите тарифи "Булгартрансгаз" ще трупа надвзет приход, който ще влиза в специален фонд. Средствата от фонда ще бъдат освободени през 2020 г., когато КЕВР ще ги ползва, за да намали тарифите за пренос и достъп.

Преувеличени опасения?

За едни от най-големите потребители на газ в страната – химическите заводи, новите тарифи ще струват между 3 и 5 млн. лв. годишно. Реално най-ощетени ще са газоразпределителните дружества и топлофикациите, които имат сезонно потребление на газ, което през зимата е съобразено изцяло с метеорологичните условия. Според данни, с които "Капитал" разполага, при подобен потребител разходите за новите тарифи биха скочили средно със 77%, ако заявката за капацитет не е оптимизирана спрямо реалното му потребление през предходната година, и с до 35%, ако това бъде направено. Това означава, че ако в момента цена пренос представлява 5% от крайната цена на газа, с новите цени тя ще се увеличи с между 2.8 и 5% пункта.

В парично отражение "Топлофикация София" пресмята, че това ще й струва 20 млн. лв. повече разходи, което е близо 10% от общите й разходи за газ през 2016 г. Заради падащите цени на газа това все още не значи, че парното ще поскъпне. Засега.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, правителството залага 3.3% ръст на БВП догодина 1 Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, правителството залага 3.3% ръст на БВП догодина

И още: Готова е първата отсечка от "Турски поток" в България; Brexit пак ще се отложи, ако парламентът не одобри сделката на Джонсън

21 окт 2019, 1805 прочитания

Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи 3 Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи

В предизборната битка стандартният договор на "Булгаргаз" се оказа рекетьорски за столичното парно

21 окт 2019, 1884 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Организации: ПАСЕ да даде по-конкретни препоръки за върховенството на правото в България

Страната е сред петте проблемни държави-членки на Съвета на Европа наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция, сочи доклад

Още от Капитал
Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10