Организации: ПАСЕ да даде по-конкретни препоръки за върховенството на правото в България

Страната е сред петте проблемни държави-членки на Съвета на Европа наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция, сочи доклад

Похвална е инициативата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да се направи анализ на състоянието на върховенството на правото в България и независимостта на съдиите, но за да има тази инициатива някакъв ефект, тя трябва да съдържа далеч повече и по-конкретни препоръки. Това се казва в меморандум на три авторитетни български неправителствени организации - Българския хелзинкски комитет (БХК), Български адвокати за правата на човека (БАПЧ) и Български институт за правни инициативи (БИПИ), които активно работят в областта на съдебната реформа, върховенството на правото и правата на човека. Меморандумът е по повод на проекторезолюция, която предстои да се гледа на предстоящата пленарна сесия на ПАСЕ на 9-13 октомври в Страсбург, и е адресиран до асамблеята и комитета по правните въпроси и правата на човека към ПАСЕ. В основата на проекта за резолюция стои докладът на комитета по правните въпроси и правата на човека "Нови заплахи за върховенството на закона в държавите - членки на Съвета на Европа: избрани примери", приет на 5 септември, за който "Капитал" писа.

Докладът е посветен на пет държави - членки на Съвета на Европа, в които върховенството на правото е много сериозно застрашено заради ограничаване на независимостта на съдебната власт чрез политически натиск върху съдилищата и съдебния съвет. България е една от тези държави, а другите четири са Полша, Молдова, Румъния и Турция. Според този доклад в България Висшият съдебен съвет (ВСС) е политизиран и без желание и капацитет за реформи, прокуратурата и главният прокурор са безотчетни, а реформата на обвинението е "чувствителна тема", парламентът предприема законодателни репресии върху организациите на магистратите, но не може да постигне съгласие за новия антикорупционен орган. Същевременно обаче препоръките към българските власти в този документ са доста обрани:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi
  • + 1

  Както се казва, да се радваме, че въобще имаме възможност да критикуваме.
  Засега се отлага реалната реформа в съдебната система? Ако разчитаме отвън - "Надежда всяка тука оставете".
  Не си ли помогнем сами, няма кой да ни помогне. Върховенството на правото толкова се е наложило, колкото заслужаваме.
  Да се надяваме, че историята ще победи пропагандата. Та поне истината да се знае.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал