Цветан Цветанов отрече схемата 4:3:2:2, изборът на ВСС бил прозрачен

И управляващи, и опозиция мотивират договорките с опасенията от конституционна криза

Кандидатите за членове на ВСС заемат местата си в пленарната зала в сряда преди гласуването, което мина практически без дебат и без въпроси към тях
Кандидатите за членове на ВСС заемат местата си в пленарната зала в сряда преди гласуването, което мина практически без дебат и без въпроси към тях    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кандидатите за членове на ВСС заемат местата си в пленарната зала в сряда преди гласуването, което мина практически без дебат и без въпроси към тях
Кандидатите за членове на ВСС заемат местата си в пленарната зала в сряда преди гласуването, което мина практически без дебат и без въпроси към тях    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Изборът на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС), гласувана окончателно в сряда, е "изцяло прозрачен", никакви договорки не е имало. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю по Нова телевизия, с което на практика отрече съществуването на схемата 4:3:2:2 при конструирането на ВСС, която всъщност не е тайна за никого. Схемата не просто беше призната от редица представители на парламентарните партии, но тя беше видима още с номинациите и публично се обсъждаше от няколко месеца насам.

Избор без избор

В сряда парламентът гласува 11-те нови членове на ВСС от парламентарната квота, сред които четирима са кандидатите на ГЕРБ, трима са измежду кандидатите на БСП, двама посочени от ДПС и двама - от "Обединени патриоти", другояче казано - 4:3:2:2. Единствено "Воля", също така предизвестено, остана изключена от договорките, макар че номинира двама кандидати.

Водещият критерий при избора беше професионализмът, заяви Цветан Цветанов в събота, но всъщност избор нямаше, доколкото всички политически сили с изключение на БСП предложиха точно толкова кандидати, колкото "им се полагат" по квотното разпределение. (Инициативата на Георги Марков (ГЕРБ) да предложи за ВСС сина на колегата си от първите години на СДС Александър Джеров излиза извън тази партийна политика, тя е проява на друг вид манталитет на партийната номенклатура.) Единствена БСП предложи шестима кандидати с изричната заявка, че това дава възможности за избор, а представителят на социалистите Крум Зарков многократно упрекна останалите партии, че не дават възможност за избор, като предлагат само толкова, колкото места им се полагат.

БСП - пас

БСП обаче не пожела да се възползва от факта, че със своите 80 депутати е незаобиколим фактор при този избор, който за първи път се осъществява при новите изисквания на конституцията за квалифицирано мнозинство от минимум 160 гласа за всеки от кандидатите. Това даваше възможност на социалистите да се превърнат в коректив на наложилата се от години практика на поквотно разпределяне на ВСС, но вместо това БСП практически остави мнозинството (ГЕРБ) да определи кои трима от нейните шестима кандидати да влязат във ВСС.

Плашилото Конституционна криза

Обяснението, което и управляващи, и опозиция дават през последните няколко дни е еднакво - при евентуален провал на избора на парламентарната квота, дори и при само един недостигащ/неизбран член, новият ВСС няма да може да се конституира на 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния съвет. Това от своя страна означава конституционна криза - старият съвет не може да функционира при изтекъл мандат, а новият не може да започне да работи, ако не са избрани всички негови членове. По конституция съветът се състои от 25-ма членове, от тях 11 се избират пряко от магистратите - съдии, прокурори и следователи, 11 се избират от парламента и трима са по право - председателите на върховните съдилища и главният прокурор.

"БСП можеше да блокира процедурата, но дали тя щеше да доведе до разместване на пластовете и до разбиването на статуквото, каквото и да значи това - не съм убеден, тъй като след два месеца и половина щяхме да сме в абсолютно същата ситуация, с абсолютно същите хора", заяви Крум Зарков по Би Ай Ти в събота. А нов ВСС трябва да има, набляга той.

През 2016 г., когато е правена промяната в Закона за съдебната власт, въвеждаща новото изискване за избор с мнозинство от 2/3 депутатски гласа, не е предвидена преходна разпоредба, каквато е имало при предишни промени в закона, че новият ВСС може се конституира, когато всички избрани членове плюс "тримата големи" правят 3/5 от състава на съвета. По тази причина сега новият ВСС може да се конституира едва след като бъдат избрани членовете му на сто процента, коментира още Крум Зарков.

Аналогични опасения по същество изказа и Цветан Цветанов - има национални приоритети и по тях трябва да има консенсус. "Ако в момента нямахме избор за парламентарна квота от ВСС, сигурно щяхте да ми зададете въпроса: "Защо се провалихте? Защо не постигнахте консенсус? Защо винаги политическите партии винаги сте в противоречие, винаги сте против един с друг?", мотивира се Цветанов пред Нова тв.

Парламентарната квота в двете колегии на ВСС

Съдийска колегия

Вероника Имова Върховен касационен съд, предложена от ГЕРБ

Боян Магдалинчев зам.-председател на Върховния административен съд, ГЕРБ

Стефан Гроздев зам.-председател на Апелативен съд - София, кандидатура на ДПС

Даниела Марчева Софийски апелативен съд, номинация на БСП

Драгомир Кояджиков Апелативен специализиран съд, БСП

Боян Новански адвокат, "Обединени патриоти"

Прокурорска колегия

Гергана Мутафова районен прокурор на Пловдив, номинация на ГЕРБ

Калина Чапкънова окръжен прокурор на Бургас, ГЕРБ

Пламена Апостолова ръководител на следствения отдел към СГП, предложена от ДПС

Йордан Стоев зам. апелативен прокурор на София, издигнат от "Обединени патриоти"

Светлана Бошнакова прокурор във Върховната касационна прокуратура, БСП

Повече за състава на новия ВСС виж тук