Новият брой:
Служебната президентска република

Готвят се законови промени заради искове за 2.6 млрд. лв. срещу администратори на КТБ

Синдиците на банката искат да избегнат плащане на 12 млн. лева за назначаване на особени представители на ответниците

Промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъдат предложени в търсене на решение на проблем, изникнал покрай исковете за вреди срещу администратори на Корпоративна търговска банка (КТБ), заведени от синдиците на фалиралата институция. Това стана ясно във вторник по време на обсъждането в парламентарната правна комисия на второ четене на законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), където присъстваха членовете на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете проф. Валери Димитров и Борислав Стратев.

Те запознаха депутатите с "непредвиден казус", възникнал във връзка с искове, заведени от синдиците на банката по чл. 57, ал. 3 от Закона за банковата несъстоятелност срещу бивши администратори на фалиралата банка за обезщетение за вреди, причинени на институцията. Текстът гласи, че "в двугодишен срок от встъпването си в длъжност синдикът извършва проверка относно наличието на данни за причинени вреди на банката от нейни бивши администратори и при установяване на такива данни предявява пред съда по несъстоятелността искове за обезщетение на вредите срещу виновните лица". Двугодишният срок е изтекъл и междувременно са заведени 162 иска за 2.6 млрд. лв., но съдът е издал определение, че трябва да се платят разноските.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  moon744 avatar :-|
  moon744

  А квесторите администратори ли са?Срещу тях заведени ли са подобни искове?Или и тях не могат да ги намерят.Стига са се оправдавали с лошия закон от този Фонд за вземанията.Нищо не направиха с прехващанията, дейността им се залива от скандали.Ясно е,че не справят.Купуват вземания, после ги продават (около Дунарит),синдиците им послушковци,изобщо-лошо.Защо за образували тези дела,като знаят или е трябвало да знаят,че ще се наложи да платят разноските?Сега да си сърбат попарата,а не да променят закона заради некадърността си.Няма ли кой да им потърси отговорност?

  Нередност?
 • 2
  red.mary avatar :-|
  red.mary
  • + 1

  А не може ли едно законово изменение в Тарифата на държавнит такси събирани по ГПК, за да спестят едно 4 % от цената на исковете си? После и в ЗЧСИ и тарифата им и т.н., тъй де, за какво е тоя закон, ако не можем да го променим?
  Сметнете колко е 4 % върху 2.6 млрд. лева....

  Нередност?
 • 3
  wanderer avatar :-(
  wanderer
  • - 1
  • + 2

  "Те запознаха депутатите с "непредвиден казус", възникнал във връзка с искове, заведени от синдиците на банката"

  Какъв "непредвиден казус"!? Казусът е "отработен" - лично Баце беше потърпевш за прекомерно алчния си иск от 200 хил. лв. за клевета ... и си плати съдебните такси за изхвърлянето.
  В случаят, синдиците плащат таксите от джоба си - нали са подписали деклрация, че ще водят делата в интерес на банката и кредиторите. Когато не е в интерес, плащат от джоба си. Никой не ги е карал насила да стават синдици. На всичко отгоре "умниците" се правят на ударени с мокър парцал - изпуснали сроковете. Миналата година беше делото, по което съдът постанови несъстоятелността на КТБ.
  Тия, проф. Валери Димитров и Борислав Стратев, са абсолютни правни галфони и тръгнали акъл да ръсят!
  Съдът да не е бюро за социално пдодпомагане на посрани квестори, синдици и пишман икономисти! Имаш претенции - доказваш. Като си некадърник - плащаш.

  Нередност?
Нов коментар