Спортувай, ако можеш
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спортувай, ако можеш

Спортувай, ако можеш

Новите правила, по които от тази есен се организират извънкласните дейности в София, по-скоро създават трудности, отколкото улеснения

Елена Старидолска
12223 прочитания

© Капитал


Темата накратко

- Столичната община измисли начин да помогне на бюджетите на училищата за сметка на родителите, като тя се разтовари от евентуални допълнителни ангажименти.

- Новите такси за спорт и други извънкласни дейности искат да наложат ред, но заплашват да попречат на някои училища.

За разлика от други години в София на 15 септември родителите не получиха обичайното количество рекламни брошури за всякакви извънкласни дейности като рисуване, сръчни ръчички или айкидо. Малкото, престрашили се да се рекламират, или предлагат такива занимания извън училищните сгради, или го правят най-общо, без да уточняват цени и условия. Причината е, че в момента в столицата цари хаос в организирането на извънкласната дейност.

Всички, които искат да предлагат такива дейности срещу допълнително заплащане от родителите, вече трябва да се явят на конкурс за наемане на помещенията - класни стаи, физкултурни или други салони. Досега те сключваха индивидуални договори с настоятелствата в съответното училище и в повечето случаи превеждаха към него част от сумите, които варират според посещаемостта. Това е практика "на ръба на закона", както признава един от директорите. Затова и няма никаква официална информация за постъпленията от такива дейности, освен някои оскъдни отчети на отделни настоятелства. Според някои училищни ръководства средният процент отчисления от извънкласни дейности е около 25%, при месечна цена за посещение на едно дете около 25 лв. При всички случаи училището имаше свобода да разполага с тях както прецени - ремонти, допълнителни проекти и други.

От Столичната община, които са инициатори на промените, твърдят, че те са се наложили след доклад от 2016 г. на Държавната финансова инспекция, в който е установена "незаконосъобразност на договори, при които училищното настоятелство се разпорежда с имоти или части от тях". Проверка на "Капитал" на сайта на Държавната финансова инспекция откри няколко инспекции през миналата година в столични училища. При тях установени нарушения няма за тази дейност. Новите предложения са за твърда цена на наемането на даден имот независимо от броя деца и цената на занимание (вижте каретата).

Това е промяна с голямо значение, защото се отнася за доста от 110-те хил. ученици в столицата. Особено засегнати ще бъдат големите школи, които подготвят ученици за кандидатстване след седми клас, спортните клубове, които предлагат тренировки във физкултурните салони, и по-специфичните форми на образование, организирани от сдружения на родители от типа на "Фридрих Шилер" и "Чарлз Дарвин" например. Промените касаят 159 от общо 166 общински училища в София, включително в Банкя и Панчарево.

Правила, които създават хаос и облекчават финансите на общината

Правилата бяха предложени от зам.-кмета Тодор Чобанов през април и приети от Столичния общински съвет (СОС). Те изискват помещенията да се отдават под наем след конкурс, тъй като са общинска собственост, като преди това педагогическият съвет предложи списък с дейности на родителите, а те писмено заявят от какво се интересуват децата им. Три месеца по-късно съветниците одобриха и минималните цени за наем. Чобанов твърди, че те са "съобразени с изготвена експертна оценка от лицензиран оценител".

Целите са три според вносителите - контрол върху извънкласната дейност, прозрачност на приходите и възможност за допълнителни доходи за училищата. Първите две не би трябвало да се постигат трудно и сега, но от отговор от Столичната община до "Капитал" става ясно, че при тях няма информация за досегашните постъпления. Дали ще се изпълни последната цел може да се каже най-вероятно след месец-два, когато се отчетат и първите резултати от новия ред, но по-скоро ефектът ще е спорен. За фирмите освен завишените изисквания и неяснотата дали ще запазят традиционните си помещения се променя и ценообразуването - вместо да отчисляват процент от приходите, ще имат постоянен разход за наем, независимо че посещаемостта няма да е еднаква. Повечето, с които "Капитал" се свърза, казаха, че най-вероятно ще увеличат крайната цена към родителите, което обаче може да откаже и част от тях. Директорите би трябвало да са най-доволни, но дори и това не е сигурно. "От десет години работим с танцовия състав, има и награди. Ако някой предложи 20 лв. отгоре, ще трябва да ги изгоним, а не искаме", каза един от тях, без да иска да застане с име. Почти никой не иска да говори открито, като се оправдава с факта, че конкурсите не са приключили.

Фотограф: Надежда Чипева

"Това не е начинът да се регулира извънкласната дейност. Не правим нещо лошо, а нещо много полезно за хората. Трябва да се търсят компромиси, защото със сигурност новите правила ще отдръпнат много хора", коментира Галина Ушатова от една от утвърдените фирми за подготовка на ученици "Регалия". Техните цени все още не са окончателни. Само една от фирмите с наложено име на пазара каза, че не планира увеличаване на таксата, но отказа информация каква сума досега е превеждала на училищното настоятелство. На теория е възможно да няма толкова голям проблем с новите правила, ако се окаже, че досегашните договори са позволявали фирмите да правят достатъчно големи печалби.

Въпреки че от общината твърдят, че приходите от извънкласна дейност ще отиват в бюджетите на училищата, това няма да става директно. Според правилата на всяко тримесечие директорите ще подават информация в районните администрации за постъпленията "и просрочените задължения", като "корекция на бюджета ще се прави с решение на СОС". Средствата от извънкласна дейност ще постъпват в първостепенния разпоредител с бюджетни средства т.е. общината, а после, с решение на общинския съвет - в бюджетите на училищата. По-интересен е друг текст от правилата. "При наличие на просрочени задължения директорите на училищата заплащат приоритетно тези задължения от събраните суми от проведените извънкласни дейности", пише в документа. Няма повече подробности, но според запознати с практиката на управление на училищата често те имат просрочия на плащания към "Топлофикация", или при доставка на консумативи, или пък се налагат спешни ремонти, заплащане на обезщетения и т.н. В София веднъж е имало случай и на неплатени осигуровки на учителите. Не винаги обаче просрочието е по вина на училището. Досега в такава ситуация общината е покривала частично или напълно забавените плащания от един вид резерв по целесъобразност. Сега вече това ще става от допълнителните приходи, на практика заплащани от родителите.

При този механизъм не е ясно дали училищата ще имат интерес и мотив да развиват извънкласна дейност. Колко още неясноти има личи и от едно тълкуване на директор на училище, че ако строго се следват изискванията, родители например няма да може да участват в танцовите групи, които репетират във физкултурните салони.

Галина Ушатова допусна, че в бъдеще е възможно да се търси алтернатива на общински училища в частни с добра база. Такива големи школи могат да се огледат за нови възможности.

Спортните клубове нямат избор

Те са силно потърпевши от новите правила, защото наемът се определя на кв.м за час, а физкултурните салони са с площи до 600 кв.м. Почти всички допълнителни занимания със спорт в училищата са платени, като сумите сега варират около 30-50 лева на месец за дете. Предложенията за цени на кв.м в правилата, приети през април зависят от зоната и има места в столицата, на които сумите ще станат доста сериозни - например 15 ст. на час на кв.м (виж карето).

През лятото столичните спортни клубове са подели инициатива за промяна на цените, а общинският съветник Анатоли Илиев внесе предложение за промяна в частта за спортната база. То беше гласувано в четвъртък, 28 септември. Изменението предвижда началната цена да се изравни за цяла София към най-ниската – 0.04 лв. на кв.м на час за площи над 100 кв.м и 0.08 лв. на кв.м на час за площи до 100 кв.м. Освен това да се плаща за максимум 25 часа (а не както е по наредба - 30 часа) на месец. Това ще облекчи тези клубове, които ползват по-постоянно и продължително салоните и терените.

"Ако се намали сумата до най-ниската тарифа, ще е огромно облекчение за всички, защото в нашия случай наемът ще падне четири пъти. Това не е маловажно, когато формираме цената за децата", заяви за "Капитал" Димитър Михайлов от клуб "Рамус", който от дълги години ползва салона на 8 СУ за занимания по таекуондо. В това училище вече е проведен конкурс и той го е спечелил, след като не се е явил нито един друг кандидат. Той подкрепя някои от новите правила като повишаването на изискванията към кандидатите и особено наличието на треньорска диплома. Но в същото време поставя въпроса какво точно ще направи училището, за да оправдае наема. "В момента вероятно половината лампи в салона не работят и е нормално при този наем това да се промени. Преди време аз лично смених част от осветлението, за да мога да работя. Защото сега вече се оказва, че условията, които ми предлага едно частно училище, са значително по-добри за същата сума", коментира Михайлов, който през годините е създал над 30 национални и балкански шампиони по таекуондо. "Ако наемът остане такъв, а той е 2-3 пъти по-висок отпреди, ще трябва да вдигна таксите. Клубът ми е регистриран в обществена полза, но ако цените станат непоносими за родителите, тази дейност в полза на обществото се обезсмисля", добави той.

Кирил Димчев от спортния клуб към училищното настоятелство на 73 СУ вижда потенциален друг проблем. "Създава се опасност всяка година ползвателите да се сменят, като понякога това може да е в резултат на 2-3 точки при оценяването на офертите. Когато говорим за спорт, това означава да има различни треньори, което едва ли ще е от полза на децата и тяхното спортно развитие", коментира Димчев, който е и треньор по спортна гимнастика. Клубът развива и други спортове. В първата си година на съществуване е подпомагал училището със средства като част от дейността на настоятелството. "При тези нови наеми вероятно няма да останат такива средства и въпросът е какво ще стане с тези пари и дали ще се инвестира в базата, както досега правехме", коментира той за "Капитал".

В същото училище се намира и единственото специализирано игрище за софтбол в София и то се използва и от учениците за тренировки. Теренът е с над 2500 кв.м площ и дори при 4 стотинки на час за кв. метър сумата става 100 лева на час. "Може би сме частен случай, който не се обхваща от правилата, но преди години инвестирахме средства в изграждането и след това в поддръжката на игрището и не знам по какъв начин това ще се отчете. Дори по най-ниските цени наемът би трябвало да е такъв, че да стане по-изгодно да се купи терен извън София и да се изгради там игрище", коментира президентът на софтболната федерация Юрий Алкалай. Освен това не всички училища ще могат да привлекат интерес, тъй като вече няма да могат да играят с по-ниски от нормативно определените суми. Общината не предвижда гъвкавост, която да позволи на директорите да намаляват цените при липса на кандидати. Това може да се окаже проблем за някои училища и съответно ученици.

Минимални цени

Цени за почасово ползване на стаи за обучение, аудитории, зали, кабинети и др., без търговски площи:

1.1. за Първа зона - 0,48 лв./кв.м./час;

1.2. за Втора зона - 0,35 лв./кв.м./час;

1.3. за Трета зона - 0,26 лв./кв.м./час;

1.4. за Четвърта зона - 0,22 лв./кв.м./час;

1.5. за Пета зона - 0,13 лв./кв.м./час.

2. Цени за почасово ползване на спортни съоръжения, без търговски площи:

1.1. за Първа зона -0,15 лв./кв.м./час;

1.2. за Втора зона - 0,11 лв./кв.м./час;

1.3. за Трета зона - 0,08 лв./кв.м./час;

1.4. за Четвърта зона - 0,07 лв./кв.м./час;

1.5. за Пета зона - 0,04 лв./кв.м./час.

3. Когато в рамките на 1 (един) месец ползването на обектите по т. 1 и/или т. 2 надхвърли 30 часа, се заплаща цена за 30 часа ползване.

Зоните в София

Първа зона - Лозенец, Иван Вазов, Центъра, Изток, Изгрев, Хиподрума, Стрелбище, Гео Милев, Красно село, Мотописта, Борово, Бели брези, Гоце Делчев, Дианабад, Зона B-15, Зона B-16

Втора зона - Банишора, Лагера, Възраждане, Столетов, Фондови жилища, Разсадника, Гевгелийски, Симеоново, Драгалевци, Манастирски ливади, Бояна, Киноцентъра, Стамболийски, Бъкстон, Дървеница, Мусагеница, Младост 1, Младост 1 А

Трета зона - Горубляне, Дружба 2, Младост 2,3,4, Красна поляна, Дружба 1, Полигона, Княжево, Павлово, Горна баня, Карпузица, Овча купел 1, Овча купел 2, Малинова долина, Люлин, Надежда, Захарна фабрика, Връбница, Бусманци, Абдовица, Димитър Миленков, Слатина, Христо Смирненски, Толстой

Четвърта зона - Филоповци, Требич, Суходол, Обеля, Модерно предградие, Свобода, Илиянци, Бенковски, Металург, Враждебна, Хаджи Димитър, Подуяне, Суха река, Орландовци, Малашевци, Левски А, Б и В

Пета зона - Челопечене, Кремиковци, Сеславци, Ботунец

Темата накратко

- Столичната община измисли начин да помогне на бюджетите на училищата за сметка на родителите, като тя се разтовари от евентуални допълнителни ангажименти.

- Новите такси за спорт и други извънкласни дейности искат да наложат ред, но заплашват да попречат на някои училища.

За разлика от други години в София на 15 септември родителите не получиха обичайното количество рекламни брошури за всякакви извънкласни дейности като рисуване, сръчни ръчички или айкидо. Малкото, престрашили се да се рекламират, или предлагат такива занимания извън училищните сгради, или го правят най-общо, без да уточняват цени и условия. Причината е, че в момента в столицата цари хаос в организирането на извънкласната дейност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Явно държавата пак иска да събира едни пари без да е ясно за какво. Въпросните зали са построени от данъците на същите хора, които искат децата да имат извънкласни занятия. Второ ако приемем, че поддръжката и ремонта на зала за спортни танци струва пари то квартала, където се намира не е определящото за стойността на тази поддръжка. Трето как са измислени въпросните разценки на час на квадратен метър, защото се предполага че тези такси не са сложени с цел печалба, а за да покриват себестойността на услугата.

  • ozi37534405

    Мдаа вече има и резултат от цялата тази дейност на Столична община. В нашето училище клубът по карате няма вече да провежда занимания в салона на училището, което беше много удобно за всички, защото децата отиваха да спортуват веднага след края на училищните занимания, без да се налага родители да идват да ги взимат и водят от едно място на друго. Инструкторът по карате ни информира че цената, която му искат за ползване на салона за две занимания седмично, е същата която му искат от частна зала за три занимания. Като добавите и разликата в оборудването на салона по физическо и частната зала близко е до акъла къде ще се провеждат вече заниманията, естествено с повишена такса. До колкото знам това е и основната причината да се отложат за сега школите в СМГ, както и куп други извънкласни дейности, които до сега може да са били на ръба на закона, но са ставали. А сега ще са законни но няма да се случват. Отново вместо да изпишем вежди извадихме очи. Просто сме царе да разваляме нещо което работи добре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK