F-16 влиза обратно в играта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

F-16 влиза обратно в играта

От кореспонденция между президентството и посолството на САЩ ставало ясно, че през февруари Lockheed Martin са изразили готовност да доставят новопроизведени машини от 2016 г. без посредничеството на Португалия, които според тях могат да се вместят в одобрения от България бюджет.

F-16 влиза обратно в играта

След като САЩ са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща поне с година назад

Момчил Милев
26954 прочитания

От кореспонденция между президентството и посолството на САЩ ставало ясно, че през февруари Lockheed Martin са изразили готовност да доставят новопроизведени машини от 2016 г. без посредничеството на Португалия, които според тях могат да се вместят в одобрения от България бюджет.

© MAX ROSSI


Темата накратко:

- САЩ явно ще участват с две оферти: за стари самолети заедно с Португалия и за нови директно от Lockheed Martin.

- Управляващите парадоксално твърдят, че се канят да дадат 1.5 млрд. лв. за самолети без въоръжение, въпреки че в инвестиционният проект пише, че машините трябва да са оборудвани.

- С парите, отпуснати за нови самолети и кораби ГЕРБ иска да купи и нови бронирани машини.

Ако сте хранили някакви илюзии, че 11 години след влизането в НАТО страната ни, макар и бавно, ще започне да се превъоръжава със западен тип бойни самолети, явно сте непоправим оптимист. Следващата седмица Народното събрание най-вероятно ще ревизира инвестиционните проекти за модернизиране на българската армия, така че да ги разтегли още във времето и да се опита да реализира три с парите за два. Всичко това става ясно както от доклада на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов изтребител, така и от изказванията на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията Future Armed Forces 2040 миналия вторник

Интересното специално по въпроса с бойните самолети е, че в надпреварата вероятно ще влезе още една американска оферта – този път директно от производителя на F-16 Lockheed Martin, който най-вероятно ще предложи новопроизведени машини. "След като излезе докладът на комисията, ние ще се съобразим с този доклад и сме готови да продължим с рамката, която включва и батальонната бойна група – бойната машина на пехотата. Тоест ние ще помолим нашия парламент да утвърди проекти за инвестиционни разходи за самолета, за корабите както е и да добавим проект за инвестиционен разход за бойна машина на пехотата", коментира Запрянов във вторник. Реалният резултат от всичко това обаче е, че страната ни на практика ще изпраща нови искания за обвързващи оферти до държавите, доставчици на самолети, а през това българските ВВС ще продължат да разчитат на старите съветски МиГ-29, за чийто ремонт и модернизация с участие на Русия внезапно заговори напоследък и настоящият военен министър Красимир Каракачанов.

Да върнем часовника

Формалният повод за ревизирането на инвестиционните проекти за армията са препоръките на парламентарната комисия за новите изтребители, която приключи работа преди седмица. От нейния проектодоклад уж неволно стана ясно за първи път, че очевидно има нова оферта от страна на авиостроителната корпорация Lockheed Martin, която е спомената в бележка под линия.

Комисията препоръчва процедурата да бъде върната поне една стъпка назад, тъй като според нея методиката за оценяване на самолетите е променена в крачка и е записано изискване задължително да има разсрочено плащане, на базата на което F-16 са били дисквалифицирани. "Временната комисия констатира, че в резултат от извеждането на схемата за плащане при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 г. от основополагащ и залагането й като задължителен коефициент се създават условия за необосновано отстраняване на една от офертите. От оставащите две, които продължават да се съревновават, едната е практически неконкурентоспособна. За съжаление Временната комисия не намери разумни основания за тази промяна на методиката.", казват депутатите. Според народните представители, гласували доклада с 13 на 7 гласа, въпросното решение, взето от Борда за управление на проекта (БУП), е несъстоятелно и за това говорят няколко обстоятелства.

"Готовност за преодоляване на правни и финансови проблеми при придобиване на отбранителни продукти по Програмата за задгранични военни доставки (FMS) на САЩ е декларирана от представители на САЩ при провеждане на двустранна среща в МО на 25.01.2016 г. с работната група, назначена с МЗ ОХ-045. На срещата представителите на САЩ са предложили разделяне на проекта на фази в съответствие със схемата за разсрочено плащане", отбелязват депутатите. И продължават: "Като отговор на уточняващите въпроси от страна на председателя на БУП (командира на ВВС ген. Цанко Стойков – бел.авт.) от САЩ и Португалия се получава положителен отговор на изискването за съобразяване със схемата за плащане." Въпреки това обаче F-16 биват служебно отстранени.

Скритата резерва

По-интересната част обаче е в следващия параграф на доклада. Там се споменава, че още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, назначено от президента Радев, на България е направена нова оферта за нов самолет, която се включва в утвърдената финансова рамка. Макар да не се казва пряко за кого става дума, в бележка под линия е споменато за "грама от посланика на България в САЩ до Администрацията на Президента, МВнР и МО относно среща с представители на корпорация Lockheed Martin.

Източници на "Капитал" потвърдиха за подобна среща между президента Радев и висши американски представители по време на форума по сигурността в Мюнхен през февруари. Там САЩ са изразили учудване, че страната ни е поискала от тях само самолети "втора ръка", след като е увеличила бюджета за модернизация на ВВС от 800 млн. на 1.5 млрд. лв. От Lockheed Martin са изразили готовност да доставят новопроизведени машини от 2016 г. без посредничеството на Португалия, които според тях могат да се вместят в одобрения от България бюджет.

Председателят на проектния борд ген. Стойков също е потвърдил наличието на подобна оферта по време на среща с депутатите на 14 септември. Въпреки че оценявал положително нейните характеристики, според него предложението не било разгледано, защото в него не било включено въоръжението на самолетите. "Това обяснение буди недоумение, като се има в предвид, че и офертите на другите кандидати са без въоръжение", казват депутатите от временната комисия в доклада си. Всичко това е изключително важен детайл не само защото командващият на ВВС явно е дисквалифицирал и новите F-16, но и заради признанието на управляващите, че се канят да купя самолетите "голи" и че гласуваните 1.5 млрд. лв. всъщност са само началната миза за бъдещите изтребители.

Уточнение (02.10.2017): Още по-интересен е фактът, че твърдението на депутатите от времената комисия за невъоръжените изтребители, което предстои да бъде гласувано в пленарната зала на Народното събрание, очевидно е невярно. Какво трябва да е въоръжението на бъдещите изтребители най-общо е описано в точна 3.1.2. от решението на миналото Народното събрание, с което се отпускат 1.5 млрд. лв. за нови многоцелеви бойни самолети. "За решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително придобиването на нови типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем", пише в решението на парламента. Което означава, че миналото правителство или е пренебрегнало волята на народните представители, изпращайки искане на необорудвани изтребители, или депутатите от временната комисия лансират в пленарна зала лесно опровержими неистини. Според вицепрезидента на Сааб Красимира Стоянова и главния секретар на президента о.з. полк. Димитър Стоянов, който е бивш началник-шаб на ВВС, в искането за оферти, изпратено до Италия, Швеция, Португалия и САЩ изрично е било записано, че цените трябва да са за машини с въоръжение. Самото RFP за жалост все още е засекретено, а настоящото правителство също отказа да свали грифа му дори частично.

В крайна сметка това, което предстои да се случи другата седмица, е ревизиране на решението на парламента за купуване на изтребители от времето на предишното правителство на ГЕРБ. "Като минимум следва да включва ново примерно разпределение (схема) на плащането, която следва да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили.", препоръчват депутатите. Преведено на нормален език това означава, че с парите за нови самолети и кораби ще трябва да се купуват вече и новите бойни машини за пехотата. Затова по информация на "Капитал" плащането на изтребителите ще бъде разтегнато в рамките на 10 години.

Депутатите също така смятат, че военното министерство трябва "да актуализира основните варианти за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през месец декември 2016 г. на Искане за предложение (RFP). Актуализираните основни варианти за реализация на проекта да бъдат внесени за приемане от Народното събрание заедно със схемата на плащане". Или казано с други думи, управляващите директно казват, че новите F-16 също трябва да бъдат допуснати до процедурата. Което практически означава, че докато старите МиГ-29 продължават да гният, играта за техния наследник на практика започва почти отначало.

Темата накратко:

- САЩ явно ще участват с две оферти: за стари самолети заедно с Португалия и за нови директно от Lockheed Martin.

- Управляващите парадоксално твърдят, че се канят да дадат 1.5 млрд. лв. за самолети без въоръжение, въпреки че в инвестиционният проект пише, че машините трябва да са оборудвани.

- С парите, отпуснати за нови самолети и кораби ГЕРБ иска да купи и нови бронирани машини.

Ако сте хранили някакви илюзии, че 11 години след влизането в НАТО страната ни, макар и бавно, ще започне да се превъоръжава със западен тип бойни самолети, явно сте непоправим оптимист. Следващата седмица Народното събрание най-вероятно ще ревизира инвестиционните проекти за модернизиране на българската армия, така че да ги разтегли още във времето и да се опита да реализира три с парите за два. Всичко това става ясно както от доклада на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов изтребител, така и от изказванията на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията Future Armed Forces 2040 миналия вторник


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Един нов самолет няма ли да ни свърши работа ?

  Ще лети един път годишно на Гергьовденския парад и ще се запази нов за дълги години...

 • Райчо

  С 1.5 милиарда лева могат да купят една ескадрила нови Ф-16 и ще останат пари. Тия какви далавери мислят да правят пак. Втора ръка щяли да взимат. Егаси кретените.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Писах го и преди - в НАТО има 10-тина държави с БВП под 100 милиарда долара и нито една от тях няма западни изтребители. Повечето, всъщност, нямат изобщо изстребители, а 3 от тях имат руски. Ние с 50 милиарда долара БВП сме сред тях. И докато не достигнем БВП-то на страни като Унгария или Чехия (или дори Румъния) е нелепо да ги гоним по брой и тип изстребители.

  Дори по-богати от нас страни като Словакия и Хърватско карат с руски изстребители (Хърватско дори ползва МиГ-21, които са по-стари от нашите МиГ-29) или изобщо без изстребители (Латвия, Литва). Трябва да се простираме според чергата си. Другото е на гол тумбак - чифте пищови.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Връщането на обсъждането е доказателство, че процесът на избиране е бил манипулиран. И не са само новите Ф-16, които са били изключени. Изключени са били също стари Ф-16 от извън НАТО и ЕС. Не е тайна, че Израел е готов на сделка за Ф-16. Защо са ги изключили - не става ясно. Също изключени са и нови самолети извън НАТО и ЕС - като например TA-50/FA-50 произвеждани от Южна Корея. Това е вариант на Ф-16, но на много по-ниска цена.

  Изобщо явно е правен целенасочен опит процедурата да бъде насочена към конкретен производител.

 • 5
  rgc28533844 avatar :-|
  rgc28533844

  Досега не помня случай нашите йес-сърчета да са отказали нещо на САЩ. Ако Америка иска да ни продаде изтребители - ще ни продаде, ако ще и 10 пъти да връщат търга. Докато ни управляват скапани американски подлоги и мижитурки ще бъде така.

 • 6
  dunkan avatar :-|
  dunkan

  "още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, назначено от президента Радев, на България е направена нова оферта за нов самолет, която се включва в утвърдената финансова рамка."

  Не се "включва" и даже не се вписва! :) Защото цената им за 8 изтребителя е 1.8 млрд лв (не 1.5), при това без въоръжение и с плащане за 1 г. (не 8, не 10).

  Запитването ни към държавите е включвало въоръжение. И Отговора на Сааб е включвал въоръжение: http://www.aeropress-bg.com/4831-красимира-стоянов-радев-не-е-лобирал-за-нас

  До автора: Момчиле, крайно време е да проявиш зрънце критичност към лъжите на милиционерите в тази комисия. А не да повтаряш твърденията им като папагал.

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Ако изобщо купим самолети, то трябва да са нови и от производител от НАТО! Пари щеше да има и за нови самолети с въоръжение, и за кораби, и за пехотата, ако не бяхме допуснали Шиши да открадне 4 милиарда от КТБ и бяхме избегнали "данък Русия" за 3 милиарда за гьола в Белене! И бихме могли да ги платим веднага!

 • 8
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Ще падне лапане,да.Ще има и децата им да лапат.

 • 9
  veli7820 avatar :-|
  veli7820

  Отново изникват повече въпроси, отколкото отговори: защо тези нови Ф-16 не бяха кандидати в досегашния конкурс, какво им пречеше да участват? Отговор-някои хора-политици и бизнесмени, са се надявали да ни пробутат таралясниците от пустинята(с всички съпътстващи комисионни), обаче вложенията им тук в хора за лобиране са се оказали нерентабилни и неоправдани (някой е проспал процедурата заради некадърност) и сега се надига вой до небесата. И сега изведнъж нови но май в тази рамка ще са включени само "голи" самолети!

 • 10
  veli7820 avatar :-|
  veli7820

  До коментар [#4] от "Николай Николов":

  Израел да ни продават отново оръжия!?! Боже опази! Май не си запознат как преди години спечелиха конкурс за ремонт на вертолетите ни. Хайде бързо потърси сега с чичко Гугъл как оплескаха тогава нещата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.