Загадката в новия съдебен съвет

Засега поводите за някакъв оптимизъм отново са в съдийската квота

Снежана Дукова от ГЕРБ дава сигнали по време на гласуването за членовете на Висшия съдебен съвет в пленарната зала. Според Цветан Цветанов Дукова дава знак за проблеми в уредбата за гласуване. Според всички наблюдатели на парламентарните практики тя подава указания до депутатите от ГЕРБ как да гласуват за всеки от кандидатите.
Снежана Дукова от ГЕРБ дава сигнали по време на гласуването за членовете на Висшия съдебен съвет в пленарната зала. Според Цветан Цветанов Дукова дава знак за проблеми в уредбата за гласуване. Според всички наблюдатели на парламентарните практики тя подава указания до депутатите от ГЕРБ как да гласуват за всеки от кандидатите.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Снежана Дукова от ГЕРБ дава сигнали по време на гласуването за членовете на Висшия съдебен съвет в пленарната зала. Според Цветан Цветанов Дукова дава знак за проблеми в уредбата за гласуване. Според всички наблюдатели на парламентарните практики тя подава указания до депутатите от ГЕРБ как да гласуват за всеки от кандидатите.
Снежана Дукова от ГЕРБ дава сигнали по време на гласуването за членовете на Висшия съдебен съвет в пленарната зала. Според Цветан Цветанов Дукова дава знак за проблеми в уредбата за гласуване. Според всички наблюдатели на парламентарните практики тя подава указания до депутатите от ГЕРБ как да гласуват за всеки от кандидатите.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
По традиция новият Висш съдебен съвет ще стартира без да е направена равносметка за работата на досегашния. Това не е в българската институционална култура, защото то би значело обръщане към някаква нормалност.

"Не е точна квалификацията за разделение на Висшия съдебен съвет (ВСС) на лобита. Аз и малцина мои колеги съмишленици се противопоставяхме на незаконни решения, на диктата, който се упражняваше в този ВСС без аргументи – диктата на силата. И тогава, когато ние се противопоставяхме на откровено противозаконни решения, на откровено лобистки решения, бяхме обвинявани като смутители на статуквото и за хора, които генерират скандали. Случаите, в които сме се чувствали най-безсилни, са когато на нашите аргументи, почерпени от закона и от здравия разум, срещахме стена от мълчание. И знаехме, виждахме с очите си как, да речем предишния ден, нашите колеги се събират по кабинетите си около главния прокурор и председателя на ВАС, около групите на мнозинството – те уговаряха решението. И влизаха в залата на ВСС с готовото решение."

Това са думи на члена на ВСС Калин Калпакчиев от уикенда, които са илюстрация, даже направо диагноза, за задкулисния механизъм на непрозрачно прокарване на решения в органа на съдебната власт.

Публичност, но не прозрачност

Вече трети ВСС заседава публично на монитори, а от февруари 2016 г. всяко заседание на съвета може да се наблюдава и по интернет – с изключение на дискусията по дисциплинарни производства. Това обаче не прави решенията по-прозрачни, т.е. защитими с "аргументи, почерпени от закона и от здравия разум". Те просто се гласуват без мотиви или с неуместни мотиви проформа, включително е имало и случай член на съвета да защити важен кадрови избор с аргумента, че човекът поздравявал много учтиво, когато я срещнел по коридорите на Съдебната палата.

Традиционно в края на мандата на всеки ВСС мнозина си казват, че по-зле не може да бъде и само няколко месеца след встъпването си новият съвет ги опровергава. Дали и този ВСС ще се окаже по-зле и от стария (което наистина би било апокалиптично) засега е много трудно да се прогнозира. Дори само защото има съществена разлика между работата на един съдия и поведението му като член на съвета. Да стоиш зад професионално взето решение като магистрат въпреки негативните обществени нагласи, а понякога и хули, съвсем не е лесно, но да отстояваш като малцинство ежедневно почтеност и принципност по десетки решения в отровната среда на ВСС е доста по-различно и в определен смисъл по-трудно.

Очакванията са към съдебната квота

Колкото и да бе компрометиран изборът на парламентарната квота, колкото и да е неуместно да се очакват чудеса от прокурорската квота, оптимизмът може да се търси в съдебната квота на новия ВСС. Трудно постигнатото пряко гласуване на съдиите за техните представители в съвета оправда очаквания ефект. За първи път, оставени сами на себе си, съдиите избраха прилични, базисно почтени хора, доказани професионалисти, с авторитет и самочувствие, без данни за корупционни прояви, без петна в биографиите си. Всички без един – върховни съдии, а не с претенции за съдебна номенклатура, създадена с партийна подкрепа.

Това създава основата за ново разположение в 14-членната съдийска колегия на съвета, макар че е малко вероятно приличните хора, които ще гласуват по съвест, а не по поръчка, да стигнат за блокираща квота, ако не за мнозинство - заедно с председателя на ВКС Лозан Панов и (надеждата умира последна) някои от парламентарната квота. От тях не се иска да бъдат революционери, а просто да вземат почтени решения, базирани на фактите и закона, да не изпълняват поръчки, да поддържат високо ниво на професионализъм.

Същевременно, правдоподобно звучи и песимистичната прогноза на бившия правосъден министър Христо Иванов пред "Капитал": "Няма нито един човек от новия ВСС, който да е показал до момента, че може да играе лидерската роля на Калин Калпакчиев – онова интелектуално лидерство, постоянно и неотклонно, което той демонстрира през целия мандат и никога не се отказа, не се предаде, не се умори докрай да поддържа необходимостта от реформа, спазването на закона, налагане на стандарти. Нямаме никаква причина да вярваме, че в новия ВСС ще се формира толкова силна група, както досега. Възможно е градусът на скандалите да е туширан, но не очаквам дълбока промяна в крайния резултат – големите поръчки на статуквото ще бъдат изпълнявани, макар и с малко по-прилична опаковка." Този коментар на Христо Иванов подсказва важността на лидерската роля, която при съдиите не е най-силната страна.

Някои тенденции обаче ще станат видими още в първите месеци от мандата на новия съвет, с прегласуването на председателя на Върховния административен съд (ВАС), което видимо ще остане в наследство. И ще бъде първият лакмус за прозрачността при вземане на решенията в съвета.

Заклинанието "Без договорки"

През юли 2016 г. Явор Хайтов стъписа присъстващите в правната комисия на парламента, когато арогантно се развика на присъстващите членове на ВСС от малцинството: "На вас ли дължа обяснение как се избират членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота?! Мен са ме избрали 15 000 граждани."

Лидерите на парламентарните партии далеч не са така директни, напротив. Ако има лайтмотив на изминалата седмица след избора на парламентарната квота на ВСС, то е в абсолютно идентичните заклинания на Цветан Цветанов и на Корнелия Нинова, че гласуването за новите членове на съвета е било абсолютно прозрачно и без договорки. Макар че прозрачност в случая би означавало депутатите публично да признаят схемата 4:3:2:2.

В същото време препоръките във всеки мониторингов доклад на Европейската комисия неизменно започват с огромното значение на прозрачното кадруване на всички нива – като се започне от избора на ВСС, мине се през избора на тримата големи и се стигне до всеки административен ръководител на всяка ниво и всеки редови магистрат. Новият доклад предстои и управляващите направиха очакването му далеч по-интересно.

Някои характеристики на новия ВСС

Шестима от провинцията срещу 16 от столични магистратури. Трима са от Бургас, при това далеч не случайни. Председателката на ОС- Бургас Боряна Димитрова е избрана от професионалната квота – нейното име беше в списъка на кандидатите, разпространяван от началниците по места; шефката на окръжна прокуратура Бургас Калина Чапкънова, избрана от парламентарната квота по номинация на ГЕРБ; и Георги Кузманов от Апелативна прокуратура - Бургас. Останалите трима от страната са Пламен Найденов, Окръжен прокурор на Перник, Огнян Дамянов от Окръжна прокуратура – Разград, и Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив.

Равенство между мъже и жени в съотношение 11:11 (за изборните членове, тримата големи са по право). В това отношение европейският стандарт е спазен.

Наказателните съдии не доминират над останалите избрани съдии – граждански, търговски и административни. По принцип конституционният модел на ВСС залага превес на пеналистите (наказателноправниците) в пленума, като доскоро съветът заседаваше само в пленарен състав. Разделянето му на колегии заложи 10 души в квотата на прокурорите и следователите, които по условие са пеналисти. В новата прокурорска колегия те са 100%, макар че това не е задължително, защото от парламентарната квота там могат да влязат адвокати, общественици, научни работници и др. В досегашния ВСС, чиито членове бяха разделени между двете колегии, в прокурорската попаднаха трима адвокати, но в новия съвет тя е попълнена само от прокурори.

Седем върховни съдии сред изборните членове на съдийската колегия – пет от професионалната квота и двама от парламентарната. С двамата председатели по право стават 9 от общо 14 членове на колегията. За сравнение в десетчленната прокурорска колегия има трима изборни членове на върховно ниво – две дами от Върховна касационна прокуратура (една от професионалната и една от парламентарната квота) и Евгени Диков, досега директор на НСлС - от квотата на следователите.