БСК: Държавата е изгубила 22.6 млрд. лв. от укрити данъци

Най-значителен спад след 2008 г. отчитат приходите от данък печалба и ДДС, което е индикатор за ръст на сивата икономика според доклад на камарата

Делът на ДДС и данък печалба от БВП е по-нисък през 2016 г. спрямо десет години по-рано, което е индикатор за ръст на сивия сектор, според БСК.
Делът на ДДС и данък печалба от БВП е по-нисък през 2016 г. спрямо десет години по-рано, което е индикатор за ръст на сивия сектор, според БСК.    ©  Анелия Николова
Делът на ДДС и данък печалба от БВП е по-нисък през 2016 г. спрямо десет години по-рано, което е индикатор за ръст на сивия сектор, според БСК.
Делът на ДДС и данък печалба от БВП е по-нисък през 2016 г. спрямо десет години по-рано, което е индикатор за ръст на сивия сектор, според БСК.    ©  Анелия Николова

Сивата икономика в България е нараснала значително между 2007 и 2016 г., като от укрити данъци държавата е изгубила 22.6 млрд. лв. Това става ясно от доклад на Българска стопанска камара (БСК), базиран на съпоставка между ръста на икономиката и този на постъпленията от данъци. Идеята е, че последните се увеличават с по-бавни темпове спрямо повишението на БВП през годините, което според организацията означава, че сивата икономика нараства.

Това не е първото изследване, което прави опит да проследи обема на сивия сектор в страната. Със същата задача досега са се ангажирали и Световната банка, ЕК, АИКБ, VISA Europe, а оценките за 2016 г. варират около една трета от БВП на България. БСК базира изводите си на националната статистика и на логиката, че промените в размера на постъпленията към бюджета трябва да следват ръста на БВП.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

3 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Силно се съмнявам, че допълнителното ограничаване на плащанията в брой със закон ще има ефект по увеличаване на приходите от данъци (което е официалния мотив за закона).

  По-скоро може да има обратен ефект - затрудненията, които се въвеждат ще накарат хората да спрат да осчетоводяват плащанията и да минат в сивия сектор. Затова си мисля, че скритият мотив на закона е да удари държавните фирми и частните, които си осчетоводяват плащанията легално - парите на държавните фирми трябва по закон да се държат в частните банки, а частните фирми също са мотивирани непазарно и принудително от закона да си държат парите в банките, защото ги принуждава да плащат с банков превод (и не е удобно да се внася всеки път по сметка на каса и да се тегли при получен превод).

  Със закон лишават от възможност частните фирми да водят политика по ограничаване на риска от засядане на парите им в банковата система при евентуална банкова ваканция.

  Писах до народните представители за опасностите от ограничаването на плащанията в брой със закон. Текстът на писмото го има и на lobstop.blogspot.com - там писах и за наказателния протест, който предлагам.

 • 2
  gobay avatar :-|
  gobay

  Не че нещо,ама да попитам.На стражари и апаши ли си играят бизнес и държава?БСК като отчита тези скрити данъци кого обвинява?Себе си или държавата,че не ги е хванала?Това не е само сива икономика.Да ме извиняват господа бизнесмените!

 • 3
  comandante avatar :-|

  Сивата икономика в България е нараснала значително между 2007 и 2016 г.
  ________
  А кражбите от бандитска приватизация и концесии са за над 1 трилион и 2-3 пъти по толкова от пропуснати ползи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход