"Енерго-про" ще гарантира 350 млн. евро заем на чешкия си собственик

Предложението предстои да се гласува от облигационерите на дружеството и може да има връзка с кандидатстването за бизнеса на CEZ в България

Ако Energo-Pro купи активите на ЧЕЗ в страната (на снимката - централата на ЧЕЗ), ще има прекалено голям дял и вероятно ще трябва да продаде варненския си бизнес
Ако Energo-Pro купи активите на ЧЕЗ в страната (на снимката - централата на ЧЕЗ), ще има прекалено голям дял и вероятно ще трябва да продаде варненския си бизнес    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ако Energo-Pro купи активите на ЧЕЗ в страната (на снимката - централата на ЧЕЗ), ще има прекалено голям дял и вероятно ще трябва да продаде варненския си бизнес
Ако Energo-Pro купи активите на ЧЕЗ в страната (на снимката - централата на ЧЕЗ), ще има прекалено голям дял и вероятно ще трябва да продаде варненския си бизнес    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Сумата съвпада с тази, която CEZ търси за бизнеса си в България, а Energo-Pro е кандидатът, който засега е с най-висока цена.

Енергийната компания "Енерго-про Варна", която снабдява с електроенергия Североизточна България, ще стане гарант по задължения за 350 млн. евро на чешкия си собственик. Решението ще бъде гласувано от облигационерите през октомври, а целта, за която ще се използват средствата, е корпоративна тайна.

Чешката Energo-Pro има проект за строителство на язовир в Турция, разходите по който обаче са за по-малка сума. Ето защо по-вероятният повод за издаваната гаранция е намерението на групата да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. Той е обявен за продажба от няколко месеца, а процедурата през август мина етапа подаване на обвързващи оферти. През септември участниците бяха поканени да подобрят предложенията си. Последната информация в чешките медии е, че като един от четирите кандидата Energo-pro е вдигнал цената, с което е надхвърлил търсената от CEZ сума от около 300 млн. евро.

Гаранция за чешкия собственик

Новината, че българското дружество ще гарантира с активите си дълг на чешката компания майка за 350 млн. евро, се разбра от поканата до облигационерите на "Енерго-про Варна" за общо събрание, насрочено за 12 октомври. В нея като втора точка на дневния ред е записано предложението за одобряване издаването на корпоративна гаранция за обезпечаване на задължения на едноличния собственик, без да се дават подробности за какво ще се използват средствата.

Облигационери на дружеството са институционални инвеститори, както местни, така и международни, като например Черноморската банка за търговия. През миналата година те изкупиха облигации за 130 млн. евро с лихва 3.5% и падеж 8 ноември 2023 г., като това бе едно от най-големите частни предлагания на корпоративен дълг на българския пазар. Според пазарни анализатори, въпреки че изглежда като гласуване "на сляпо", облигационерите ще одобрят предложението, тъй като практиката била такива действия предварително да се съгласуват.

За какво са парите

Потърсени за повече информация, от "Енерго-про" не отговориха на въпросите на "Капитал" за какво ще се използват средствата по корпоративната гаранция. Съдейки по размера й обаче, възможностите се ограничават до две. Първата е парите да се ползват за финансиране на голям хидроенергиен проект на Energ-Pro в Турция. Там групата строи 280-мегаватова централа, която по проект ще струва 240 млн. долара. Това е по-малко от сумата, която предстои да се гарантира с активи на българското дружество.

Втората и по-вероятна причина за операцията е кандидатстването на Energo-Pro в процедурата за продажба на активите на ЧЕЗ в България. Тя бе задвижена в началото на тази година, като до момента е достигнала до етапа подадени ценови оферти и преговори по тях. Energo-Pro е сред четирите (а по някои информации и пет кандидата), като преди две седмици говорител на компанията бе цитиран в чешката преса, че тя е подобрила предложението си за покупка. Предишната оферта от 281 млн. евро е била увеличена и сега надхвърля търсените 300 млн. евро от CEZ. Намерението на чешката група е да се раздели с бизнеса си в България заради оказвания регулаторен натиск, а и заради възможността с прихода от продажбата да оптимизира задълженията си. Планът според чешките медии бе до края на септември да се вземе окончателно решение излиза ли CEZ от страната, или остава. По информация на "Капитал" обаче все още няма окончателно решение дали да бъде избран ексклузивен купувач, или да се продължи с няколко и със сигурност решение едва ли ще има преди изборите в Чехия, които са през втората половина на октомври.

Намерението на Energo-Pro да придобие активите на CEZ в България има бизнес смисъл, тъй като става въпрос за електроразпределението в икономически най-активната част на страната - централния и западния район. Компанията има необходимият опит в сектора, но проблем пред подобна покупка биха били правилата срещу монополизирането на пазара. КЗК ще се произнася по евентуалната сделка. Вариант за Energo-Pro да получи одобрение би бил продажба на сегашния му бизнес в Североизточна България. Това обаче ще отнеме поне година, която не е ясно дали CEZ иска да изчака.

ЧЕЗ е договорил продажбата на ТЕЦ "Варна" за 50 млн. евро

В края на август CEZ Group съобщи за получени няколко оферти за покупка на въглищния ТЕЦ "Варна". Централата е с инсталирана мощност от 1.265 MW, но не работи вече две години, защото не покрива екоизискванията. Интерес по-скоро представлява площадката, върху която се намира, тъй като е в близост до морското пристанище. В края на септември чешките медии съобщиха, че надзорният съвет на компанията е издал одобрение за продажбата й срещу 50 млн. евро на неназован купувач.