София ще има две зони за строителство на небостъргачи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

София ще има две зони за строителство на небостъргачи

През юли главният архитект на София Здравко Здравков посочи трите места, където според него би трябвало да бъде възможно построяването на небостъргачи

София ще има две зони за строителство на небостъргачи

Едната ще е до "Интер експо център", другата - около околовръстното шосе при кв. "Люлин", а третата предвиждана зона - около Централна гара, отпада

Веселин Николов
34518 прочитания

През юли главният архитект на София Здравко Здравков посочи трите места, където според него би трябвало да бъде възможно построяването на небостъргачи

© Мария Съботинова


Районът около Централната железопътна гара в София няма да бъде сред зоните, в които ще бъде разрешено строителството на небостъргачи, и така те ще бъдат само две. Това предвиждания окончателният проект за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които "Дневник" разполага.

През юли главният архитект на София Здравко Здравков посочи три места, където според него би трябвало да бъде възможно построяването на небостъргачи – районите около Централната гара, край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана".

Въздушният трафик пречи

Основните мотиви за избирането на този район бяха добрата транспортна обезпеченост с големи булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. По думите на Здравков за локацията се е изказал положително дори от главния архитект на Париж Ерик Жан-Батист, който беше в София в средата на май.
В окончателния законопроект зоната около Централна гара липсва, докато другите две зони са посочени много точно. Неофициално архитекти и общински съветници казаха за "Дневник", че решението за отпадането на зоната като място за бъдещо "сити" в София е взето преди няколко седмици. Основната причина за това са въздушните коридори за самолети, които прелитат над Централна гара към летището. Главният архитект беше пратил проекта за съгласуване в въздухоплавателната администрация като коментира в края на миналата седмица пред "Дневник", че общината ще се съобрази изцяло с анализа на дирекцията и вероятно в зоната ще има ограничение на височината на застрояване. Къде ще са другите две ситита В крайна сметка тази възможност е отпаднала напълно, като са запазени само вариантите за другите две зони за ситита. Предложението е едната зона да обхваща района източна и западно от околовръстния път, в участъка между улица "3-ти март", кв. "Филиповци", реките Шейовица, Какач, по продължението на бул. "Добринова скала" от бул. "Сливница" до р. Какач, ул. "Ицках Грациани".

Вторият район - около 7-ми километър, попада от северната и южната страна на бул. "Цариградско шосе", между булевардите "Александър Малинов", "Христофор Колумб", "Проф. Цветан Лазаров", "Самоковско шосе", "Андрей Сахаров", улиците "Ресен" и "Анна Ахматова". В този район вече са построени няколко високи сгради, между които 126-метровата "Кепитъл форт", а 202-метровата "Скай форт" се строи.


7 коментара
 • 1
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  След като проектантите на София и правителството са от люпилника на болшевишката партия, те се плашат от небостъргачите. Защото са признак на капитализъм. Небостъргачите са символ на всяка държава. Ако София се стреми да бъде модерна европейска столица, трябва навсякъде да се изграждат небостъргачи. Освен пред пистата на летището на 10 километра.

 • 2
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Във софийското поле може да се изгради нова София с небостъргачи широки улици и многоетажни подлези и паркинги. То се пада отстрани на пистата и няма да пречи на самолетите. Сигурно проектантите на София не познават добре града и околностите му и затова не са разрешили строителството в тази част на София. Под пистата на летището може да се продължи метрото зад Ботев градско шосе до кв. Левски близо до третия бъдещ лъч на метрото. На тази огромна площ може да се изгради новия национален стадион. Но правителството предпочита зали за народна топка, без да осъзнава че на това място може да се направят нови модерни квартали.

 • 3
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Освен Люлин и Младост небостъргачи може да се изграждат навсякъде в София с изключение преди пистата на летището. Може би ще трябват нови проектанти на София с европейско мислене и да познават добре района на столицата. Североизточната част на София е много подходящо място за небостъргачи и модерни транспортни съоръжения. Високо етажни паркинги и широки булеварди с велоалеи.

 • 4
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Тези които са против изграждането на небостъргачи са против новите постижения в държавата. С такива хора кметството и проектантите не трябва да се съобразяват, защото ако хората от кварталите около летището направят подписка против летището защото се вдига много шум, бихте ли го преместили с 50 км. София е в Европа и трябва да се развива по съвременен начин. Нали девизът е "Расте но не старее". Затова трябва да се започне изграждане на нови квартали с небостъргачи и съвременно строителство.

 • 5
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Тези които се плашат от трамвайните линии и ги прескачат да не ги лови ток, се плашат и от небостъргачите че ще закрият Витоша. Вместо тези хора да живеят в панелните си жилища, могат да се преместят някъде в планината при мечките сред природата на чист планински въздух. Небостъргачите са тесни и не пречат за гледката на Витоша. Но дългите панелни блокове са като китайската стена и те пречат на гледката. Тези панелки са с изтекъл срок на годност и трябва да се събарят. На мястото на пет панелки може след като се съборят да се изгради един небостъргач, които ще събере всички хора от тези дълги и грозни блокове. Освен това ще остане място за магазини, паркинги, детски площадки и зелени площи.

 • 6
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Във София трябва от центъра да се започне към крайните квартали да се изграждат нови постройки и многоетажни паркинги. Като се събарят всякакви схлупени къщи които загрозяват столицата. Освен това има и недовършени сгради отпреди тридесет години. По този начин централната част ще се увеличава и градът ще бъде по красив. Има и много празно не застроено място в крайните квартали. Небостъргачи може да се изграждат навсякъде в София, но трябва да не се допускат стари самолети да кацат, или да се премести далече летището. Без това вдига много шум. Летището може да се премести във Пазарджик и така четири окръжни града ще го ползват. Това са: Пловдив, Пазарджик, София и Перник. Жителите на Пазарджик които ще са близо до летището може да се преместят да живеят в София. Това трябва да стане защото след 50 години Перник и Елин Пелин ще станат квартали на София. Със скоростни влакове от летището в Пазарджик до другите градове ще става много бързо.

 • 7
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Политиците като дойдат на власт гледат само да си увеличават собствените заплати, без да се интересуват какво е необходимо за държавата. Продадоха "София ленд" където не се използва по предназначение. Можели съвременна столица в ЕС да няма увеселителен парк, цирк, национален стадион според изискванията, многоетажни паркинги, транспортни надлези без светофари по тях, национална авиокомпания, скоростен влак. Няма 100 етажни небостъргачи, а за строителството на ниски такива селяните се оплакват. Около езерата които са били кариери трябва да се залесят гори. Големите транспортни фирми да са извън околовръстното. Трябва да се спазва девизът на София.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK